Какви са симптомите на предсърдечната атака?

В предсърдечната атака има нарушение в правилното функциониране на сърдечния мускул, наречен миокард
Какви са симптомите на предсърдечната атака?
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

В повечето случаи симптомите на сърдечната атака са лесни за идентифициране.

Ако някой получи внезапна болка в областта на гърдите, която се разпространява към лявата ръка или обратно, тогава трябва незабавно да се подложите на медицински преглед, защото сте застрашени от сериозни рискове.

Но когато това е предсърдечен инфаркт, положението не е толкова опасно. Все пак е добре да потърсите незабавна медицинска помощ, защото това е ясен знак, че нещо не е както трябва. Повече информация относно състоянието на сърдечна атака можете да получите от сайта BGMedic.bg.

Поради изброените по-горе причини трябва да сте наясно със симптомите на предсърдечната атака като ще опишем знаците, които трябва да имате в предвид, за да се предотврати по-сериозно положение.

Първото нещо, с което трябва да сте наясно е, какво представлява прединфарктното състояние. В предсърдечната атака има нарушение в правилното функциониране на сърдечния мускул, наречен миокард.

Лошото функциониране на този мускул причинява силна болка в гърдите, която се случва поради факта, че сърцето не получава нормалния поток от кръв.

Болката в гърдите може да се получи често и рязко, което е ясен знак, че има заболяване на коронарната артерия. То вероятно е в процес на развитие и изисква специализирано лечение, което може да бъде направено само от кардиолог.

Симптоми на предсърдечен инфаркт

 • Болка в гърдите или неразположение
 • Силна болка в ръцете, шията, челюстта, раменете или гърба
 • Гадене
 • Умора
 • Затруднено дишане
 • Безпокойство
 • Изпотяване
 • Виене на свят

Хората, които са пострадали от това състояние го описват като усещане на силен натиск върху гърдите. Те описват усещането, сякаш са попаднали в пожар от много тежка категория.

В повечето случаи симптомите на сърдечната атака са лесни за идентифициране.

 Симптоми на прединфаркт при жените

Симптомите могат да бъдат много различни при жените, защото те не усещат натиск или чувство на тежест, а само пронизваща болка.

Възможни са и гадене, затруднено дишане или болка в стомаха, поради което възникналото състояние може да бъде объркано с други здравословни проблеми.

Това ще забави правилната диагноза към настоящия момент.

Колко сериозна може да бъде предсърдечната атака?

В действителност, пред инфарктното състояние може да се различи от друг вид проблем по отношение на тежестта и продължителността.

Трябва да имате в предвид и да сте нащрек за нови или различни симптоми. Възможно е те да са свързани с комплицирана атака, която е много по-опасна, отколкото класическата такава.

Най-важната препоръка, която можем да ви дадем е да си назначите преглед при лекар, когато един или повече от тези симптоми са налице, защото това е ясен знак, че сърцето ви не функционира както трябва.

Може да изисква започване на лечение, за да се коригира проблема навреме.

 Лечение

 • Консумиране на съдоразширяващи средства, които да контролират кръвното налягане и да доведат до отпускане на кръвоносните съдове. Този процедура подобрява кръвния поток.
 • Необходимо е да се направи драстична промяна в хранителния режим и да се приложи диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и избягване на всички видове мастни храни.
 • Правете умерени упражнения като разходки и каране на велосипед. Този тип упражнения са от огромна помощ за увеличаване на притока на кръв към сърцето.

 Запомнете …

Прединфарктната атака също се характеризира с причиняване на болка в гърдите, възникваща по време на упражнения и се облекчава, когато си вземем почивка за малко.

А сърдечния удар причинява много по-силна болка, която може да продължи повече от пет минути и не се подобрява в състояние на покой.

при сърдечна атака вземете подходящите мерки

 Не забравяйте, че превенцията е най-добрия начин да живеем здравословно и да имаме приемливо качество на живот.

Препоръчваме ви да прочетете и: Симптоми на сърдечния удар при жените

Трябва да се подлагаме на съответните проверки често, за да открием всеки сърдечен проблем навреме и да бъдем в състояние да получим най-доброто лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.