Симптоми на сърдечния удар при жените

Мъжете усещат напрежение в областта на гръдния кош, дамите - в гърдите
Симптоми на сърдечния удар при жените

Последна актуализация: 07 февруари, 2019

Симптомите на сърдечния удар при жените могат да се различават от тези, характерни за мъжете. Добре е да знаете какви са разликите и за какво да внимавате, затова сме подготвили тази статия.

През последните години смъртността при жените, получаващи сърдечен удар, расте. Понякога дори се замаскира от силна умора и болка, чийто произход не можете да определите. Ето защо си струва да опознаете симптомите на сърдечния удар – такива, каквито се проявяват при представителките на женския пол.

Симптоми на сърдечния удар при жените

Симптоми на сърдечния удар

Тук е моментът да забравите образа на мъж, който е поставил ръката си върху гърдите си, получавайки сърдечен удар. Нови изследвания, публикувани в списание „Британска Колумбия”, показват, че сърдечен удар получават 19% от жените. За сравнение, при мъжете процентът е по-нисък – 13,7. Какво ни говори това?

Например, че при жените се наблюдават симптоми, които не провокират нужното внимание и оценка.Те не се вземат насериозно и се стига до получаване на сърдечен удар. Винаги отдадени и загрижени за здравето на всички останали членове в семейството, майките много често пренебрегват собствените си здравословни проблеми. Бъдете внимателни и следете всеки симптом, който може да подскаже грозящата ви опасност.

1. Напрежение в областта на гръдния кош

Възможно е понякога да усещате горещина в областта на гръдния кош и напрежение, което провокира умора. Лесно е да объркате това състояние с тревожност, породена от стресовите ситуации, пред които сме изправени всеки ден. Когато започнете да регистрирате това усещане всеки ден, време е да посетите лекаря си. При мъжете, например, симптомите за сърдечен удар започват с напрежение в областта на гръдния кош. След това усещането засяга едната ръка, като често се наблюдава изтръпване. При жените основният сигнал е напрежението в областта на гърдите.

2. Остра болка в горната част на тялото: врат, гръб, челюст

Острата болка в горната част на тялото може да е симптом на сърдечния удар..

Този локализиран симптом може да се изразява в болка в двете ръце, гърба, раменете, врата, челюстта или пък в горната част на стомаха (не по-ниско от пъпа). Лесно е този симптом да бъде обяснен с друга причина за неразположението, например, да обвиним за това остеопорозата – често срещано заболяване сред жените.

Това, което можем да кажем със сигурност, е, че масово представителките на нежния пол потушават болката в горната част на тялото, отдавайки я на възпаления, които решават да третират с противовъзпалителни медикаменти.

3. Изключително силна умора и невъзможност за поемане на дъх

Силната умора, може да е предупреждение за опасност от сърдечния удар.

За мъжете е нормално да изпитват моменти на силна умора и да имат проблеми с дишането, тъй като много от тях ежедневно са натоварени с извършването на физически натоварвания. При тях е обичайно заради натоварването мускулите да се пренапрегнат и ръцете им, например да изтръпнат. При жените нещата не стоят така. Характерно за тях е, че сърдечният удар ги застига, докато седят и си почиват, дори докато спят. По-голямо е числото на получените сърдечни удари по време на сън и почивка, отколкото в будно състояние и по време на физическа дейност. Затова си струва да бъдете внимателни. Не забравяйте, че ако умората, която изпитвате, ви се струва необичайна и необяснима, или пък ако усещате болка в корема или напрежение в гръдния кош, е желателно да посетите лекар.

Съветваме ви да си обърнете внимание, докато изкачвате стълби. Ако усещате, че ви трябва много енергия, задъхвате се и започвате да усещате болка в гърдите, отидете в кабинета на лекаря на мига!

Още един ключов момент, който си струва да запомните: при мъжете се наблюдава проблем с говора, когато е налице сърдечен проблем. Уви, при жените признаците са несъществени и затова, когато ги застигне сърдечния удар, са изключително неподготвени.

4. Болка в стомаха

Друг симптом за сърдечния удар е болката в стомаха и по-точно усещането за тежест.

Друг симптом, за който да си отваряте очите, е болката в стомаха, и по-точно усещането за тежест.

Какво имаме предвид? Ако хапвате нещо (няма значение какво) и това ви причинява неразположение, киселини, дори гадене, възможно е да сте изложени на риск от сърдечен удар. Както виждате, лесно е да сбъркате всички тези симптоми с други, по-маловажни причини. Ако този тип болка е съчетана със студена пот, много вероятно е да имате проблем със сърцето. Характерни симптоми са бързата уморяемост, треперенето и проблемите със стомаха.

Накрая искаме отново да подчертаем кой е най-големият проблем при проследяването на здравословното състояние на жените – те често отдават симптомите на други причини, а не на проблеми със сърцето. Ако изпитвате необичайна умора и се задъхвате, задължително посетете личния си лекар.

Може да ви заинтересува ...
7 съвета за здраво сърце
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
7 съвета за здраво сърце

Как да имате здраво сърце? Сърцето е най-важният мускул в човешкото тяло. Въпреки това, обикновено хората не се грижат за него, както би следвало.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Signos de alerta del ataque cardíaco. Texas Heart Institute. 2020.
  • Mendelson M, Hendel R. Myocardial infarction in women. Cardiology. 2020; 48(8):1165-1185.
  • Low L, Kavinsky C. Myocardial Infarction. Common Surgical Diseases. 2014; 2(1): 73-76.
  • Ibrahim A, Riddell T, Devireddy C. Acute Myocardial Infarction. Critical Care Clinics. 2014;30(3):341-364.
  • Mehta L, Beckie T, DeVon H, Grines C, et al. Acute Myocardial Infarction in Women. Circulation. 2016;133(9):916-947.
  • Sharman JE, La Gerche A, Coombes JS. Exercise and cardiovascular risk in patients with hypertension. Am J Hypertens. 2015 Feb;28(2):147-58.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.