Симптоми на сърдечния удар при жените

Мъжете усещат напрежение в областта на гръдния кош, дамите - в гърдите
Симптоми на сърдечния удар при жените

Последна актуализация: 07 февруари, 2019

Симптомите на сърдечния удар при жените могат да се различават от тези, характерни за мъжете. Добре е да знаете какви са разликите и за какво да внимавате, затова сме подготвили тази статия.

През последните години смъртността при жените, получаващи сърдечен удар, расте. Понякога дори се замаскира от силна умора и болка, чийто произход не можете да определите. Ето защо си струва да опознаете симптомите на сърдечния удар – такива, каквито се проявяват при представителките на женския пол.

Симптоми на сърдечния удар при жените

Симптоми на сърдечния удар

Тук е моментът да забравите образа на мъж, който е поставил ръката си върху гърдите си, получавайки сърдечен удар. Нови изследвания, публикувани в списание „Британска Колумбия”, показват, че сърдечен удар получават 19% от жените. За сравнение, при мъжете процентът е по-нисък – 13,7. Какво ни говори това?

Например, че при жените се наблюдават симптоми, които не провокират нужното внимание и оценка.Те не се вземат насериозно и се стига до получаване на сърдечен удар. Винаги отдадени и загрижени за здравето на всички останали членове в семейството, майките много често пренебрегват собствените си здравословни проблеми. Бъдете внимателни и следете всеки симптом, който може да подскаже грозящата ви опасност.

1. Напрежение в областта на гръдния кош

Възможно е понякога да усещате горещина в областта на гръдния кош и напрежение, което провокира умора. Лесно е да объркате това състояние с тревожност, породена от стресовите ситуации, пред които сме изправени всеки ден. Когато започнете да регистрирате това усещане всеки ден, време е да посетите лекаря си. При мъжете, например, симптомите за сърдечен удар започват с напрежение в областта на гръдния кош. След това усещането засяга едната ръка, като често се наблюдава изтръпване. При жените основният сигнал е напрежението в областта на гърдите.

2. Остра болка в горната част на тялото: врат, гръб, челюст

Острата болка в горната част на тялото може да е симптом на сърдечния удар..

Този локализиран симптом може да се изразява в болка в двете ръце, гърба, раменете, врата, челюстта или пък в горната част на стомаха (не по-ниско от пъпа). Лесно е този симптом да бъде обяснен с друга причина за неразположението, например, да обвиним за това остеопорозата – често срещано заболяване сред жените.

Това, което можем да кажем със сигурност, е, че масово представителките на нежния пол потушават болката в горната част на тялото, отдавайки я на възпаления, които решават да третират с противовъзпалителни медикаменти.

3. Изключително силна умора и невъзможност за поемане на дъх

Силната умора, може да е предупреждение за опасност от сърдечния удар.

За мъжете е нормално да изпитват моменти на силна умора и да имат проблеми с дишането, тъй като много от тях ежедневно са натоварени с извършването на физически натоварвания. При тях е обичайно заради натоварването мускулите да се пренапрегнат и ръцете им, например да изтръпнат. При жените нещата не стоят така. Характерно за тях е, че сърдечният удар ги застига, докато седят и си почиват, дори докато спят. По-голямо е числото на получените сърдечни удари по време на сън и почивка, отколкото в будно състояние и по време на физическа дейност. Затова си струва да бъдете внимателни. Не забравяйте, че ако умората, която изпитвате, ви се струва необичайна и необяснима, или пък ако усещате болка в корема или напрежение в гръдния кош, е желателно да посетите лекар.

Съветваме ви да си обърнете внимание, докато изкачвате стълби. Ако усещате, че ви трябва много енергия, задъхвате се и започвате да усещате болка в гърдите, отидете в кабинета на лекаря на мига!

Още един ключов момент, който си струва да запомните: при мъжете се наблюдава проблем с говора, когато е налице сърдечен проблем. Уви, при жените признаците са несъществени и затова, когато ги застигне сърдечния удар, са изключително неподготвени.

4. Болка в стомаха

Друг симптом за сърдечния удар е болката в стомаха и по-точно усещането за тежест.

Друг симптом, за който да си отваряте очите, е болката в стомаха, и по-точно усещането за тежест.

Какво имаме предвид? Ако хапвате нещо (няма значение какво) и това ви причинява неразположение, киселини, дори гадене, възможно е да сте изложени на риск от сърдечен удар. Както виждате, лесно е да сбъркате всички тези симптоми с други, по-маловажни причини. Ако този тип болка е съчетана със студена пот, много вероятно е да имате проблем със сърцето. Характерни симптоми са бързата уморяемост, треперенето и проблемите със стомаха.

Накрая искаме отново да подчертаем кой е най-големият проблем при проследяването на здравословното състояние на жените – те често отдават симптомите на други причини, а не на проблеми със сърцето. Ако изпитвате необичайна умора и се задъхвате, задължително посетете личния си лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Signos de alerta del ataque cardíaco. Texas Heart Institute. 2020.
  • Mendelson M, Hendel R. Myocardial infarction in women. Cardiology. 2020; 48(8):1165-1185.
  • Low L, Kavinsky C. Myocardial Infarction. Common Surgical Diseases. 2014; 2(1): 73-76.
  • Ibrahim A, Riddell T, Devireddy C. Acute Myocardial Infarction. Critical Care Clinics. 2014;30(3):341-364.
  • Mehta L, Beckie T, DeVon H, Grines C, et al. Acute Myocardial Infarction in Women. Circulation. 2016;133(9):916-947.
  • Sharman JE, La Gerche A, Coombes JS. Exercise and cardiovascular risk in patients with hypertension. Am J Hypertens. 2015 Feb;28(2):147-58.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.