Какви са симптомите на агорафобия?

Агорофобията причинява кризи на тревожност в някои на пръв поглед съвсем обичайни житейски ситуации и може да причини психологични и психични симптоми. В тази статия ще ви разкажем повече по темата.
Какви са симптомите на агорафобия?

Последна актуализация: 10 януари, 2021

Мнозина са се опитвали да опишат симптомите на агорафобия. Въпреки това всички знаем, че тя представлява доста комплексно заболяване, с който всеки един може да се сблъска по различен начин. Ако трябва да го класифицираме, то попада в категорията на тревожните разстройства.

Хората, които страдат от болестта изпитват тревожност или силен страх, свързан с места или ситуации, в които те се чувстват безпомощни, в капан и засрамени. Например може да става въпрос за открити пространства, места с много хора и дори – обществения транспорт.

Проблемът е, че симптомите на агорафобия са доста различни, а фобиите понякога се припокриват една с друга. В тази статия ще ви разкажем повече за основните прояви на агорафобия.

Симптомите на агорафобия според DSM-V

DSM-V е Диагностично-статистическият наръчник на психичните разстройства, а петото му издание е актуализирано през 2013 година. Този наръчник е средството, което обикновено използват психолозите и психотерапевтите, за идентифицирането на различните болести и състояния. Според този наръчник, най-често срещаните симптоми на агорафобия са следните:

  • Чувство на безпокойство на места, които е трудно или неудобно да бъдат напуснати. Тези хора обикновено се страхуват от появата на паник атаки, а най-лошото е, че се притесняват, че ще ги получат на място, където няма да могат да намерят адекватна помощ. В резултат на това местата с много хора извън дома им водят до появата на стрес. Например обществения транспорт и супермаркетите.
  • Този страх означава, че често започват да се развиват поведенчески модели целящи избягване. Например, ако човек чувства тревожност докато се вози в автобус, започва напълно да избягва използването на този вид превозно средство. Променя навиците си, тъй като се страхува, че ще получи пристъп на паника или безпокойство в самия автобус.
  • За да може да бъде поставена категорична диагноза агорафобия, атаките на тревожност трябва да бъдат чести или поне една от тях да е причинила силна тревога или страх. Имаме предвид, че пострадалият се страхува да не получи друга атака и променя поведението си от този момент нататък.

Трябва да подчертаем, че трябва да бъдат изключени други психични разстройства, за да бъде поставена точна диагноза. Причината за това е, че някои специфични фобии, като социалната фобия, често биват бъркани с агорафобия.

Агорафобия и паник атаки

Паник атаката е форма на проява на агорафобия.

Някои примери за симптоми на агорафобия

Симптомите на агорафобия, както вече споменахме, варират при различните хора. Това разстройство често води до появата на страх от открити пространства, особено, когато човек е сам. Въпреки това може да се наблюдава и на закрито – в театри или кина.

Нещо друго, което е характерно за агорафобията е страхът от попадане в смущаваща ситуация. Страдащите се страхуват какво би станало, ако паднат на земята или получат паник атака пред другите хора. Този страх е много силен и мощен.

Проблемът на всичко това е, че засяга всяка една част от живота на човек. Както вече споменахме започва да се наблюдава появата на поведение целящо избягване.

Ако например човек се страхува да ползва обществен транспорт до работа или с цел почивка, моделът на поведение целящ избягване ще започне да определя как действа и реагира този човек и ще му попречи да вземе участие във всички дейности.

Препоръчваме ви да прочетете и: Чувство за самота: 5 възможни причини

Още информация за агорафобията

Според статия публикувана в списанието Professional Pharmacy симптомите на агорафобия обикновено се появяват в късния пубертет или в младежките години на човек. Повечето от хората с това разстройства.

Агорафобията се наблюдава по-често при жените отколкото при мъжете. За съжаление обикновено е съпроводена със симптоми на депресия, обсесивни мисли и социална фобия.

Ако това заболяване не бъде лекувано навреме, то се превръща в хронично и се подхранва от само себе си. Трябва да запомните, че става въпрос за паническо разстройство и затова е съпроводено и от физикални симптоми.

Статия в Journal of Psychopathology and Clinical Psychology обяснява, че когато настъпи криза, сърдечният пулс се учестява ш човек може да изпита усещане за задушаване. Потенето се засилва, наблюдава се дискомфорт и стягане в областта на гърдите.

В екстремни случаи може да се наблюдава замаяност и припадане. Изпитаната тревожност кара човек да се чувства все едно е загубил контрол, а това може да доведе до появата на страх от смъртта.

Страх и агорафобия

Агорафобията има различни симптоми включващи поведение целящо избягване на определени места.

Какво трябва да запомните за агорафобията и симптомите й

Това, което трябва да запомним за агорафобията е, че представлява комплексно заболяване, което може да се прояви по различни начини. Тези хора се страхуват от специфични ситуации като използването на обществен транспорт или отиването на места, където се страхуват, че няма да получат помощ в случай на криза.

Ето защо е важно тези хора да получават необходимата им психологическа помощ и лечение. Ако това не стане заболяването може да се превърне в хронично и да определя и контролира живота на страдащия, пречейки му извършва обичайните си ежедневни дейности.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.