Научете се да приемате смъртта

Понякога не се замисляме колко много страда любим за нас човек, а се фокусираме върху загубата му и как се чувстваме след нея. Научете как да се справяте с тези загуби и да приемете факта, че смъртта е неизменна, естествена част от живота ни.
Научете се да приемате смъртта

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Загубата на близък човек е част от живота ни. Ако има нещо сигурно в този живот, това е смъртта.

И докато в някои култури организират празненства, а други считат смъртта за освобождаване на душата, ние я считаме за трагедия.

Тъга, разочарование, гняв … тези и много други чувства се преплитат в нас. А когато не ги усещаме, дори се обвиняваме за това.

А възможно ли е, плачейки за смъртта на някого, всъщност да сме по-тъжни заради самите нас и всъщност да оплакваме себе си? 

Отхвърляне на загубата

Защо не можем да приемем смъртта?
Странно е да приемем, че отхвърляме нещо, за което не можем да намерим решение.

Често говорим за приемането на трудностите в живота, на токсичните  хора, които няма да се променят и на грешките, които продължаваме да правим. Опитваме се да приемем всичко това.

Защо не можем да приемем смъртта?

Представете си, че обичан от вас човек е починал в следствие на болест като рака например. Заболяване, което е толкова болезнено, опустошаващо и често – без лечение.

И докато е нормално да чувствате тъга и да сте депресирани, също така е важно да приемете този край като нещо положително.

Виждайки как любимия ви човек страда от ужасна болест, по-добре ли е да е жив и да продължава да се бори агонизирайки, вместо да си отиде по естествен начин?

Причината за отхвърлянето на загубата се крие много по-дълбоко. Произлиза от чувството ни за самосъхранение и егоизъм, които надделяват и ни карат да мислим за себе си.

Прочетете и: Значението на плача

Загуба и зависимост

По-добре да приемем смъртта, защото накрая тя винаги печели.
Съществува връзка между загубата на любим човек и емоционалната зависимост. В двойките тя често разрушава връзката; а самата загуба превръща връзката в саморазрушаваща се.

Внезапно се чувстваме неспособни да живеем без любимия ни човек и точно това ни кара да се чувстваме тъжни. И не защото са е отишъл от този свят, а защото ни е изоставил.

Това е егоцентричен начин на мислене, тъй като емоциите ни контролират. Знаем много добре, че щом приемем този факт ще продължим напред.

Прахосваме енергията, времето си и всичко останало в страдания. Не заради тях самите, а заради обстоятелствата, в които сами сме се поставили.

Избягването на смъртта не е изход и решение на проблема. По-добре да я приемем, защото накрая тя винаги печели.

Животът не ви иска разрешение за смъртта

Говорете за смъртта открито, не оставяйте тази тема да се превърне в табу.
Животът не ви иска разрешение дали да ви отнеме любимия човек. Когато най-малко очаквате това, понякога той просто грабва този, който означава най-много за вас.

Последиците от това могат да се окажат пагубни, ако не сте се научили да приемате смъртта. Ако се скриете в болката си, ще я подхранвате и тя ще започне да нараства до такава степен, че няма да можете да се справите с нея.

Животът не е отговорен за чувствата ви и че ви се случват лоши неща, тъй като любимият ви човек е починал. Отговорността е ваша и трябва да приемете нещата такива каквито са.

Говорете за смъртта открито, не оставяйте тази тема да се превърне в табу, избягвайте фалшивата тъга, когато в действителност изпитвате вина …всичко това ще ви помогне да продължите напред.

Не се оставяйте да бъдете контролирани от обществото

Отхвърлянето на смъртта като естествена част от живота е едно от негативните неща, които са ни е втълпявани. Смъртта е нещо естествено. Не можем да се борим срещу нещо, което рано или късно се случва на всеки от нас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Furnes, B., & Dysvik, E. (2010). Dealing with grief related to loss by death and chronic pain: An integrated theoretical framework. Part 1. Patient preference and adherence, 4, 135.
  • Winokuer, H. R. (2012). Experiencing the pain of grief. Techniques of grief therapy: Creative practices for counseling the bereaved, 33-35.
  • Alonso-Llácer, L., Barreto Martín, P., Ramos-Campos, M., Mesa Gresa, P., Lacomba Trejo, L., & Pérez Marín, M. A. (2020). Mindfulness and grief: The MADED program mindfulness for the acceptance of pain and emotions in grief. Psicooncologia, 2020, vol. 17, num. 1, p. 105-116.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.