Научете се да приемате смъртта

Понякога не се замисляме колко много страда любим за нас човек, а се фокусираме върху загубата му и как се чувстваме след нея. Научете как да се справяте с тези загуби и да приемете факта, че смъртта е неизменна, естествена част от живота ни.
Научете се да приемате смъртта

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Загубата на близък човек е част от живота ни. Ако има нещо сигурно в този живот, това е смъртта.

И докато в някои култури организират празненства, а други считат смъртта за освобождаване на душата, ние я считаме за трагедия.

Тъга, разочарование, гняв … тези и много други чувства се преплитат в нас. А когато не ги усещаме, дори се обвиняваме за това.

А възможно ли е, плачейки за смъртта на някого, всъщност да сме по-тъжни заради самите нас и всъщност да оплакваме себе си? 

Отхвърляне на загубата

Защо не можем да приемем смъртта?
отхвърляме нещо, за което не можем да намерим решение.

Често говорим за приемането на трудностите в живота, на токсичните  хора, които няма да се променят и на грешките, които продължаваме да правим. Опитваме се да приемем всичко това.

Защо не можем да приемем смъртта?

Представете си, че обичан от вас човек е починал в следствие на болест като рака например. Заболяване, което е толкова болезнено, опустошаващо и често – без лечение.

И докато е нормално да чувствате тъга и да сте депресирани, също така е важно да приемете този край като нещо положително.

Виждайки как любимия ви човек страда от ужасна болест, по-добре ли е да е жив и да продължава да се бори агонизирайки, вместо да си отиде по естествен начин?

Причината за отхвърлянето на загубата се крие много по-дълбоко. Произлиза от чувството ни за самосъхранение и егоизъм, които надделяват и ни карат да мислим за себе си.

Прочетете и: Значението на плача

Загуба и зависимост

По-добре да приемем смъртта, защото накрая тя винаги печели.
Съществува връзка между загубата на любим човек и емоционалната зависимост. В двойките тя често разрушава връзката; а самата загуба превръща връзката в саморазрушаваща се.

Внезапно се чувстваме неспособни да живеем без любимия ни човек и точно това ни кара да се чувстваме тъжни. И не защото са е отишъл от този свят, а защото ни е изоставил.

Това е егоцентричен начин на мислене, тъй като емоциите ни контролират. Знаем много добре, че щом приемем този факт ще продължим напред.

Прахосваме енергията, времето си и всичко останало в страдания. Не заради тях самите, а заради обстоятелствата, в които сами сме се поставили.

Избягването на смъртта не е изход и решение на проблема. По-добре да я приемем, защото накрая тя винаги печели.

Животът не ви иска разрешение за смъртта

Говорете за смъртта открито, не оставяйте тази тема да се превърне в табу.
Животът не ви иска разрешение дали да ви отнеме любимия човек. Когато най-малко очаквате това, понякога той просто грабва този, който означава най-много за вас.

Последиците от това могат да се окажат пагубни, ако не сте се научили да приемате смъртта. Ако се скриете в болката си, ще я подхранвате и тя ще започне да нараства до такава степен, че няма да можете да се справите с нея.

Животът не е отговорен за чувствата ви и че ви се случват лоши неща, тъй като любимият ви човек е починал. Отговорността е ваша и трябва да приемете нещата такива каквито са.

Говорете за смъртта открито, не оставяйте тази тема да се превърне в табу, избягвайте фалшивата тъга, когато в действителност изпитвате вина …всичко това ще ви помогне да продължите напред.

Не се оставяйте да бъдете контролирани от обществото

Отхвърлянето на смъртта като естествена част от живота е едно от негативните неща, които са ни е втълпявани. Смъртта е нещо естествено. Не можем да се борим срещу нещо, което рано или късно се случва на всеки от нас.

Може да ви заинтересува ...
Как да имаме положителна нагласа в живота
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да имаме положителна нагласа в живота

Тъй като не можем да променим миналото, трябва да имаме положителна нагласа към настоящето и бъдещето. Така ще са колкото е възможно по-ползотворни...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Furnes, B., & Dysvik, E. (2010). Dealing with grief related to loss by death and chronic pain: An integrated theoretical framework. Part 1. Patient preference and adherence, 4, 135.
  • Winokuer, H. R. (2012). Experiencing the pain of grief. Techniques of grief therapy: Creative practices for counseling the bereaved, 33-35.
  • Alonso-Llácer, L., Barreto Martín, P., Ramos-Campos, M., Mesa Gresa, P., Lacomba Trejo, L., & Pérez Marín, M. A. (2020). Mindfulness and grief: The MADED program mindfulness for the acceptance of pain and emotions in grief. Psicooncologia, 2020, vol. 17, num. 1, p. 105-116.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.