10 храни, които се борят с безпокойството

Бананите ще успокоят стреса и ще подействат добре на вашите мускули, а марулята може да ви помогне в борбата с безсънието
10 храни, които се борят с безпокойството

Последна актуализация: 04 януари, 2019

Знаете ли, че има храни, които се борят с безпокойството?

Тези, които страдат от тревожност, обикновено изпитват голямо притеснение и се чувстват сами в страданието си, сблъсквайки се с това разстройство. За съжаление, няма лечение, което да не е придружено от странични ефекти или риск от зависимост.

Също така, ако тревожността не се дължи на толкова сериозна причина, няма да ви бъде предписано никакво лекарство, въпреки че състоянието може да предизвика  у вас изключителен дискомофорт.

В тази статия ще споделим 10 храни, които имат положителен ефект върху вашата нервна система и се борят с безпокойството. Те ще ви помогнат да постигнете баланс и ще притъпят тревожността, която е толкова често срещана в наши дни.

Може ли тревожността да бъде предотвратена?

В зависимост от сериозността на ситуацията, тревожността може да причини следните симптоми:

 • Тахикардия
 • Изпотяване
 • Треперене
 • Стегнатост в гърдите
 • Проблем с дишането
 • Хранителни проблеми
 • Мускулно напрежение

Симптомите могат да се задълбочат, ако не предприемете мерки за контролиране това тежко заболяване.

Ако не следвате конкретен план за лечение, най-добрият вариант е да го лекувате чрез ежедневната си диета. Изберете храни, които имат свойства, регулиращи нервната ви система.

Храни, които се борят с безпокойството

1. Какао

какаото е от храните, които се борят с безпокойството и стресът в ежедневието

Чистото какао (не го бъркайте с шоколада) е богато на триптофан – аминокиселина, която помага при производството на серотонин. Този невротрансмитер има способността да ви доведе до щастливо състояние.

Можете да ядете 50 гр. шоколад на ден или какао на прах, смесен в смути, или да го използвате в сладкиши.

Не трябва обаче да забравяте, че това е мощен стимулант.

2. Овесени ядки

Овесените ядки са много питателна суперхрана с двойната способност да отпуска нервната система и да се бори с безпокойството или тревожните състояния, като едновременно дава енергия и жизненост.

Поради това, тези много полезни зърна трябва да бъдат включени във вашата диета всеки ден. Това може да бъде под формата на гранола, напитка, брашно и др.

3. Бирена мая

бирена мая, богата на аминокиселини и витамини, които се броят с безпокойството и стреса в организма

Бирената мая или хранителната мая е добавка, богата на витамини, минерали и аминокиселини, които стабилизират нервните дисбаланси, подобряват кожата, косата и ноктите и се борят с безпокойството.

Можете да я приемате от време на време, особено когато сезоните се сменят или изпитвате криза на тревожност.

4. Маруля

Марулята не е известна със своите лечебни свойства. Въпреки това, този листен зеленчук е идеален за предотвратяване и лечение на безпокойство и други нервни заболявания като безсъние.

 • Можете да я ядете редовно или да приготвяте чай с нея.
 • Препоръчваме винаги да ядете органични марули, тъй като тази храна обикновено съдържа много пестициди.

5. Авокадо

витамините от вида В в авокадото се борят с безпокойството и успокоят нервната система

Голямото количество витамини от вида B, които авокадото има ви помагат да подобрите състоянието си . Това е благодарение на факта, че освобождава серотонин и допамин.

Също така, този плод е суперхрана, която има много ползи за вашето здраве, така че трябва да бъде включена във вашата ежедневна диета.

 • Трябва винаги да ядете авокадото сурово в салати, кремове, сосове или смутита.

6. Лук

Лукът помага за успокояване на безпокойството благодарение на своите фенолни компоненти.

Затова трябва да го добавяте към вашите салати и сосове, както и всички супи и ястия.

Препоръчваме ви да прочетете и: Използвайте лука в борбата срещу кашлицата

7. Лешници

накиснатите лешници се борят с безпокойството и ви помагат да се почувствате по-добре

Лешниците са вкусна ядка, която съдържа магнезий и омега-3 мастни киселини. Те директно действат върху централната нервна система.

 • За да се възползвате от техните компоненти, трябва да активирате лешниците, като ги накиснете в продължение на 8 часа, преди да ги ядете. Това ще ги направи улесни храносмилането им и ще им даде повече лечебни сили.
 • След като бъдат активирани, можете да ги ядете самостоятелни, да ги добавите в салата или сандвич или дори към шейкове или кремове.

8. Бадеми

Бадемите са ядки, които помагат в борбата с безпокойството.

Те съдържат магнезий и мастни киселини, точно като лешниците, но също така трябва да се отбележи, че съдържат цинк. Това е минерал, който играе решаваща роля, когато става въпрос за вашето състояние на ума.

9. Листни зелени зеленчуци

зелените листни зеленчуци са идеалната храна при стрес - те се борят с безпокойството

Листните зелени зеленчуци съдържат много витамини, включително фолиева киселинал това е много полезно хранително вещество за лечение на тревожност, депресия и други нервни заболявания.

Можете да пиете зелени смутита за укрепване на тялото, за енергия и за подобряване благосъстоянието през целия ден.

10. Банани

Бананите са вкусни и питателни плодове. Те са богати на калий, минерал, който помага за борба с нервите и стреса, а това също така е от полза за вашите мускули.

Един банан на ден е идеална добавка към естествената профилактика и лечение на тревожност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sunni AA., Latif R., Effects of chocolate intake on perceived stress; a controlled clinical study. Int J Health Sci, 2014. 8 (4): 393-401.
 • Dreher ML., Davenport AJ., Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr, 2013. 53 (7): 738-750.
 • Larrieu T., Laye S., Food for mood: relevance of nutritional omega 3 fatty acids for depression and anxiety. Front Physiol, 2018.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.