7 причини за болка в гърдите

21 Януари, 2019
Има много причини за появата на болка в гърдите при жените.

Много жени свързват бодежите в тази област с рака на гърдата, което ги кара да се притесняват. Въпреки това, в повечето случаи  наличието на болка в гърдите не е в следствие на това заболяване.

Ето защо е добре да знаете, другите причини, поради които гърдите може да ви болят.

Повечето жени са склонни да имат болки в гърдите много пъти в живота си, защото това е чест симптом на хормонални промени при  менструация или бременност.

Възпалението и чувствителността в гърдите ви, по време на цикъл са много чести, но не са свързани с нещо сериозно и могат просто да бъдат причинени от хормонална промяна.

Ако не намерите аномалии, когато си правите самостоятелно изследване на гърдите, но имате чести болки в тях, тогава е възможно други доброкачествени заболявания да я предизвикват.

Сега  ще ви разкажем за най-честите причини за болка в гърдите.

Хормонални причини

Като цяло, тийнейджърките, в  началото на  своя менструален цикъл са склонни да  чувстват известна болка в гърдите си. Предменструалният синдром дори може да причини болка преди менструация.

Много жени страдат от болки в гърдите по време на детеродните си години, по-често по средата на менструалния си цикъл. Това съвпада с овулацията и дните преди менструация. Тези две фази на цикъла съвпадат с по-рязката промяна в нивата на женските хормони.

Също така, използването на контрацептиви и хормонално-заместителна терапия може да бъде друга причина за този проблем.

Бременност

болка в гърдите може да се появи и при начална бременност

Един от първите симптоми на бременността е болка в гърдите. Една жена е склонна да изпитва по-голяма чувствителност, когато е бременна в ранна възраст или по време на първата си бременност.

Като цяло, по време на първия триместър на бременността те изпитват болка, гърдите им стават по-големи, вените – видими, което се дължи на увеличение на притока на кръв.

Кърмене

Когато една жена има дете, тя е склонна да изпитва болка в гърдите, независимо дали кърми или не, в следствие на увеличеното производство на мляко.

Но трябва да се обърне специално внимание, ако болката е честа, интензивна или не отминава. Това означава, че може да е в следствие на мастит.

Прочетете и: Бременност след 35 годишна възраст

Мастит

При мастит се появява сърбеж и болка в гърдите

Този проблем представлява възпаление на гърдите, причинено от запушване на млечните канали. Това се дължи на инфекция в гърдите, причинена от вирус, бактерии или гъбички.

Симптомите, с които трябва да сте наясно са: зачервяване на гърдите, болка и най-вече температура и треска.

Кисти в гърдите

Кистите на гърдите са вид торбички, пълни с течност, която се образува вътре в гърдите.

Те се образуват, когато нормалните млечните жлези увеличават размера си и могат да бъдат една или повече.

Тези кисти са склонни да бъдат доброкачествени и се характеризират с болка в гърдите.

Когато са големи по размер, можете да ги почувствате като ги докоснете.  Някои обаче изискват мамография или сонограма, за да бъдат открити.

Абсцеси в гърдите

Абсцесите са натрупвания на гной в гръдната тъкан. По принцип, те са в следствие на  инфекция.

Този проблем може да доведе до болки в гърдите. Абцесите се усещат като меки издатини и обикновено се причиняват от бактерии, които влизат в  гърдите през пукнатини в зърната или в следствие на кърменето.

Независимо от тяхната причина, най-добрата идея е да се консултирате с лекар, който да ви направи необходимите изследвания и да ви предложи правилното лечение.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 необясними болки, които не бива да подценяваме

Рак на гърдата

При болка в гърдите е добре да изследвате сами за бучки и кисти

Както споменахме в началото, много жени са склонни да свързват болката в гърдите с рак на гърдата, но като цяло това не е така.

Болката в гърдите е един от симптомите на това заболяване, но е един от последните, които се появяват при страдащите от рак на гърдата.Научете повече за това заболяване от сайта на АПОЗ.

Ако една жена открива някакви отклонения по отношение на гърдите си и ги лекува своевременно, няма да чувства никаква болка.

Препоръки за предотвратяване и лечение на  болка в гърдите

Обикновено не е необходимо да се вземат лекарства за облекчаване на болката в гърдите.

Вижте какви промени в начина на живот можете да предприемете, за да си помогнете при лечение и предотвратяване на този проблем.

  • Избягвайте да носите сутиени, които са твърде малки.
  • Следвайте здравословна диета, която е с ниско съдържание на мазнини и богата на плодове, зеленчуци и зърнени храни.
  • Поддържайте балансирано теглото си, тъй като това ще помогне за стабилизирането на хормоналните нива
  • Увеличете консумацията на витамини В6 (пиридоксин), витамин В1 (тиамин) и витамин Е.
  • Можете да приложите домашни средства за лечение на болката като – студена вода, лимонов сок, оцет или компреси с кафе.
  • Suh, M. A. B., Atashili, J., Fuh, E. A., & Eta, V. A. (2012). Breast Self-Examination and breast cancer awareness in women in developing countries: A survey of women in Buea, Cameroon. BMC Research Notes. https://doi.org/10.1186/1756-0500-5-627
  • Ripley, D. (1999). Mastitis. Primary Care Update for Ob/Gyns. https://doi.org/10.1016/S1068-607X(99)00004-9
  • Cagnini, D. Q., Salgado, B. S., Linardi, J. L., Grandi, F., Rocha, R. M., Rocha, N. S., … Sequeira, J. L. (2012). Ocular melanoma and mammary mucinous carcinoma in an African lion. BMC Veterinary Research. https://doi.org/10.1186/1746-6148-8-176