7 причини за болка в гърдите

· 08.07.2018

Много жени свързват бодежите в тази област с рака на гърдата, което ги кара да се притесняват. Въпреки това, в повечето случаи  наличието на болка в гърдите не е в следствие на това заболяване.

Ето защо е добре да знаете, другите причини, поради които гърдите може да ви болят.

Повечето жени са склонни да имат болки в гърдите много пъти в живота си, защото това е чест симптом на хормонални промени при  менструация или бременност.

Възпалението и чувствителността в гърдите ви, по време на цикъл са много чести, но не са свързани с нещо сериозно и могат просто да бъдат причинени от хормонална промяна.

Ако не намерите аномалии, когато си правите самостоятелно изследване на гърдите, но имате чести болки в тях, тогава е възможно други доброкачествени заболявания да я предизвикват.

Сега  ще ви разкажем за най-честите причини за болка в гърдите.

Хормонални Причини

Като цяло, тийнейджърките, в  началото на  своя менструален цикъл са склонни да  чувстват известна болка в гърдите си. Предменструалния синдром дори може да причини болка преди менструация.

Много жени страдат от болки в гърдите по време на техните детеродни години, по-често по средата на менструалния си цикъл. Това съвпада с овулацията и дните преди менструация. Тези две фази на цикъла съвпадат с по-рязката промяна в нивата на женските хормони.

Също така, използването на анти-контрацептиви и хормонално-заместителна терапия може да бъде друга причина за този проблем.

Бременност

болка в гърдите може да се появи и при начална бременност

Един от първите симптоми на бременност е болка в гърдите. Една жена е склонна да изпитва по-голяма чувствителност, когато е бременна в  ранна възраст или по време на първата си бременност.

Като цяло, по време на първия триместър на бременността те изпитват болка, гърдите им стават по-големи, и  вените стават видими, което се дължи на увеличение на притока на кръв.

Кърмене

Когато една жена има дете, тя е склонна да изпитва болка в гърдите, независимо дали кърми или не, в следствие на увеличеното производство на мляко.

Но трябва да се обърне специално внимание, ако болката е честа, интензивна, или не се подобрява. Това означава, че може да е в следствие на мастит.

Мастит

При мастит се появява сърбеж и болка в гърдите

Този проблем е възпаление на гърдите, което идва от запушване на млечните канали. Това се дължи на инфекция в гърдите, причинена от вирус, бактерии или гъбички.

Симптомите, с които трябва да сте наясно са: зачервяване на гърдите, болка, и най-вече температура и треска.

Кисти в гърдите

Кистите на гърдите са тип торбичка, пълна с течност, която се образува вътре в гърдите.

Те се образуват, когато нормалните млечните жлези увеличават размера си, и могат да бъдат една или повече.

Тези кисти са склонни да бъдат доброкачествени и се характеризират с болка в гърдите.

Когато те са големи по размер, можете да ги почувствате като ги докоснете.  Някои обаче изискват мамография или сонограма, за да бъдат открити.

Абсцеси в гърдите

Абсцесите са натрупвания на гной в гръдната тъкан. По принцип, те са в следствие на  инфекция.

Този проблем може да доведе до болки в гърдите, те могат да се почувстват като меки издатини, и обикновено се причинява от бактерии, които влизат в  гърдите през пукнатини в зърната или в следствие на кърмачество.

Независимо от тяхната причина, най-добрата идея е да се консултирате с лекар, така че те могат да направят необходимите изследвания и да предложат правилното лечение.

Рак на гърдата

При болка в гърдите е добре да изследвате сами за бучки и кисти

Както споменахме в началото, много жени са склонни да  свързват болката в гърдите с рак на гърдата, но като цяло това не е така.

Болката в гърдите е един от симптомите, но отнема най-много време, за да се появи, когато сте, страдащи от рак на гърдата.

Ако една жена открива някакви отклонения по отношение на гърдите си и ги лекува своевременно, няма да чувства никаква болка.

Препоръки за предотвратяване и лечение на  болка в гърдите

Обикновено не е необходимо да се вземат лекарства за облекчаване на болката в гърдите.

Вижте какви промени в начина на живот можете да направите, за да си помогнете при лечение и предотвратяване на този проблем.

  • Избягвайте да носите сутиени, които са твърде малки.
  • Следвайте здравослова диета, която е с ниско съдържание на мазнини и богата на плодове, зеленчуци и зърнени храни.
  • Поддържайте балансирано тегло, тъй като това ще помогне за стабилизирането на хормоналните нива
  • Увеличете консумацията на витамини В6 (пиридоксин), витамин В1 (тиамин) и витамин Е.
  • Можете да приложите домашни средства за лечение на болка като – студена вода, лимонов сок, оцет или компреси  с  кафе.