Пет лични стратегии за справяне и облекчаване на безпокойството за 15 дни

Преди всичко трябва да разберете причината, която го предизвиква и след това да потърсите начини за справяне с него. Медитацията и нов рутинни практики ще бъдат сред вашите помощници
Пет лични стратегии за справяне и облекчаване на безпокойството за 15 дни

Последна актуализация: 15 януари, 2019

Каквато и да е формата на безпокойството, то се преживява от страдащите като интензивно, опустошително и непредвидимо усещане.

Някои хора го наричат чудовище. Това е нежелан гост, който посещава ума ни от време на време, за да го разруши и да поеме контрол над нашата реалност.

В допълнение, то е способно да ни отнеме дъха, баланса и способността ни да се чувстваме компетентни в това, което се опитваме да правим.

Като цяло безпокойството ни напомня, че понякога мислите действат като истински врагове.

Това е нещо, което можем да открием още в нашето юношество. Въпреки това като възрастни, умът ни все още може да се чувства като топка, която отскача между периоди на спокойствие и моменти, в които вървим по ръба на бездна.

Не е лесно да поемем контрол или да предотвратим моментите, когато мозъкът ни усети заплаха и предизвиква този интензивен отговор поради увеличаване на адреналина.

Палпитации, ускоряване на сърцето, студена пот, негативност и катастрофални мисли са най-често срещаните реакции.

Днес ще предложим 5 стратегии, които ще ви помогнат.

Те са лесни за практикуване и просто се нуждаят от доза воля и достатъчна упоритост. Ако обаче следвате тези съвети, ще видите резултатите след 15 дни.

1. Създайте си нови рутинни процедури за преодоляване на безпокойството

създайте рутина - например чрез спорта за облекчаване на безпокойството

Рутинните процедури са ефикасни за намаляване на вида и въздействието на безпокойството. Те ни помагат да се чувстваме по-сигурни и да предвидим какво може да се случи във всеки един момент. Преди всичко те ни помагат да разпределяме времето между периодите на работа и удоволствието.

Вижте и: 10 храни, които се борят с безпокойството

По принцип някои от най-сложните моменти за хората, страдащи от безпокойство, са основните моменти на деня. Това е, когато те се занимават с всяка от своите отговорности.

За да се справите по-добре с тях, е много полезно да започнете деня с някои упражнения за медитация или йога. Това е чудесен начин да релаксирате и успокоите ума.

Във вашия рутинен режим също трябва да установите някои часове за почивка в края на деня, за да се отпуснете. Чудесно решение би било да излезете на разходка, да плувате или просто да оцветявате мандали или да прочетете книга, ако това ви помага да се отпуснете.

2. Научете се да разсъждавате разумно

идентифицирайте страховете си, за намаляване на безпокойството

Никой не може да се изправи пред страховете си, ако не знае какви са те или, преди всичко, не ги идентифицира.

Важно е да преминем през адекватен процес на размисъл и самонаблюдение. В този процес трябва да назовем какво ни безпокои, какво отнема спокойствието ни и какво ни обърква.

Имайте предвид, че понякога нашите истински проблеми се маскират зад близки емоции, с объркваща и хаотична топка от усещания.

Усещанията като “Чувствам се гневен, уплашен съм, ядосан съм на всички” може да крие проблеми като: Не ми харесва тялото ми, лоша връзка ме нарани или травматичното ми детство все още има влияние върху мен.

Необходимо е да се идентифицира централния проблем. За да направите това, помислете за воденето на дневник и записването на ежедневните ви мисли и тревоги. По-късно можете да го прочетете, за да откриете всякакви повтарящи се модели.

3. Някой да говори с вас

поговорете с някой, за намаляване на безпокойството

Всички ние се нуждаем от някой, с когото да разговаряме, да се отпуснем и най-вече да почувстваме, че сме чути и разбрани.

Важно е да внимавате с кой сте решили да прекарвате време всеки път, когато забележите, че демонът на безпокойството започва да ви заобикаля.

Потърсете някой, който няма да ви съди. Уверете се, че той/тя не прави честата грешка да ви каже, че “Проблемът е, че правиш всичко да изглежда голямо, преувеличаваш…”

Нямате нужда да бъдете съдени, нито да подсилвате негативните си емоции.

Това, което търсим, е спокойствие и баланс, за да може някой да помогне да обясни рационално нашите притеснения и страхове, и успокои нашите обсебващи мисли.

4. Осъзнатост във всекидневния живот

бъдете в днешния ден, за да намаляване на безпокойството

Осъзнатостта е философия, основана основно на медитацията.

Тя обаче обхваща много повече подходи, които ни позволяват насочване на безпокойството по полезен начин, стига да инвестираме време и воля.

Осъзнатостта ни учи да живеем в настоящето и да осъзнаваме нуждите ни в момента.

Тя ни свързва с реалността около нас, с “тук и сега”. Това е мястото, където няма нужда да се очакват неща, които все още не са се случили, както често се случва с тревогата.

Осъзнатостта ни предлага да се учим да живеем и да се храним по-спокойно без други стимули.

Тя ни учи да се отпуснем, да свържем ума и тялото и да се възползваме от възможностите около нас, без да мислим за нещата прекалено много.

Възползвайте се от тази възможност, за да научите повече за осъзнатостта и да намерите начини да я включите в живота си.

5. Фрази, които трябва да си казвате, за да надделеете на безпокойството

мотивация и медитация, за облекчение на безпокойството

Наличието на набор от фрази, които можем да използваме всеки ден, за да се концентрираме и да намерим мястото на вътрешния баланс, е отлична стратегия за насочване на безпокойството.

Ето няколко прости примера:

  • Аз съм под контрол. Нищо лошо няма да ми се случи. Умът ми е спокоен и сърцето ми бие бавно. То е релаксирано и спокойно.
  • Всичко е наред и съм спокоен. Аз съм собственикът на съзнанието си. Аз съм създателят на моите емоции и капитан на сърцето си: нищо няма да ме съкруши.
  • Чувствам се добре, нищо и никой няма да ми отнеме мира. Аз съм важен. Обичам и уважавам себе си. Сега просто трябва да дишам и да се отпусна.

Не се колебайте да приложите този съвет на практика. Това ще ви помогне много!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.