8 храни за справяне с безсънието по естествен начин

Имали ли сте проблеми със съня напоследък? Увеличете приема си на храните, които ще ви представим тук и ще видите сами ползите от тях!
8 храни за справяне с безсънието по естествен начин
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Страдате ли от безсъние?

Качественият сън е от основно значение за поддържането на физическото и емоционалното здраве.

Той ви позволява да обновите запасите си на енергия. Независимо че много хора го пренебрегват, сънят е времето, в което организмът ви извършва поредица от функции, които не може да извърши през останалата част от деня.

В последните години броят на хората, страдащи от безсъние, се е увеличил значително. За съжаление се е повишил и броят нарушения на съня.

Много хора мислят, че непълноценният сън е нормално явление. Те обаче трябва да обърнат по-голямо внимание на последствията от него, които могат да доведат до краткосрочни и дългосрочни увреждания.

Макар и някои хора да не го забелязват, раздразнителността и липсата на продуктивност, които изпитват след като не са се наспали, имат много общо с проблемите на съня.

Освен това, ако не се вземат необходимите мерки за справяне с безсънието, то може да повиши риска от по-сериозни заболявания, засягащи когнитивното и сърдечно-съдовото здраве.

За щастие, съществува голямо разнообразие от храни, които могат да ви помогнат да излекувате безсънието, без да се налага да прибягвате до медикаменти.

Редовната им консумация помага на тялото да се отпусне и подобрява качеството ви на сън.

Готови ли сте да разберете кои са те?

1. Топло мляко

Топло мляко против безсъние

Пиенето на топло мляко преди лягане е един от най-добрите начини да се справите с безсънието по естествен начин.

То не е просто приятно на вкус, но и ви осигурява натурални вещества, подпомагащи добрия сън и почивката на тялото.

Млякото съдържа високи нива на триптофан. Той представлява есенциална аминокиселина, която стимулира производството на мелатонин и серотонин, два ключови за здравословния цикъл на съня невротрансмитера.

2. Ядки

Богати на калории и полезни мазнини, ядките са значителен източник на мелатонин. Това вещество подсказва на мозъка ви, че е време за сън.

Консумацията на шепа бадеми или други ядки преди лягане намалява стреса, засища глада и ви помага да заспите.

Разбира се, не бива да ядете подсладени или карамелизирани ядки, тъй като те не са толкова полезни за здравето.

3. Варени яйца

Варени яйца против безсъние

Един от факторите, водещи до безсъние, е огладняването, което може да наруши съня ви нощем.

Консумацията на богати на протеини храни, като варените яйца, може да ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време. По този начин няма да огладнеете през нощта.

Добавете към вечерята си порция яйца, гарнирана със зеленчуци или други лесно смилаеми продукти.

4. Мед

Органичният мед е един от натуралните подсладители, който се препоръчва най-много за подобряване качеството на сън.

Медът съдържа глюкоза, която е вид натурална захар, подсказваща на мозъка ви да забави синтеза на орексин. Това вещество се асоциира с бодърстването.

Освен това медът включва в състава си естествени успокоителни вещества, които отпускат мозъка ви, помагайки ви да си починете добре.

5. Цедено кисело мляко

цедено кисело мляко против безсъние

Точно както млякото, цеденото кисело мляко е здравословен източник на триптофан, аминокиселината, подпомагащи добрия сън.

Също така то съдържа значителни количества калций и калий. Тези два минерала допринасят за отпускането на мускулите и за справяне със стреса.

Цеденото киселото мляко има по-ниски нива на лактоза и захар и съдържа повече висококачествени протеини в сравнение с обикновеното кисело мляко.

6. Черен шоколад

Умерената консумация на черен шоколад е полезна както за физическото, така и за емоционалното здраве.

Този продукт е значителен източник на антиоксиданти и други активни вещества, които предпазват организма ви от различни заболявания, свързани със стареенето на клетките.

Консумирането му в малки количества преди лягане помага да се справите с безсънието, тъй като стимулира синтеза на серотонин, хормонът, който отпуска тялото и ума ви.

7. Банани

банани срещу безсъние

Смята се, че бананите са най-доброто приспивателно средство. Освен че ви помагат да заспите, те не водят до зависимост или до нежелани странични ефекти.

Високите им хранителни качества ги превръщат в супер храна. Все пак те съдържат големи количества триптофан и полезни минерали.

8. Пилешко месо

Пилешкото месо е друг здравословен източник на триптофан, който е едно от средствата за справяне с нарушенията на съня.

Ефектите от пилешкото месо са дори по-големи, ако го консумирате следобед в комбинация с малко пълнозърнест хляб и зеленчуци.

Имали ли сте проблеми със съня напоследък? Увеличете приема си на храните, които ви представихме тук и ще видите сами ползите от тях!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.