Какви са ефектите на кофеина върху децата?

Кофеинът в кафето ви сутрин е страхотен за вас, но не и за децата. Това вещество ви изпълва с енергия и насърчава концентрацията и паметта при работа и учене.
Какви са ефектите на кофеина върху децата?
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 09 март, 2023

Интересът на някои специалисти към консумацията на кофеин при деца е, защото те вярват, че децата са особено уязвима група. Тъй като все още растат и се развиват. Затова е важно да следите внимателно храните, които консумират, и ефектите, които произвеждат в телата им. И така какво знаете за ефектите на кофеина върху децата?

Все още има много противоречия, но науката има какво да каже по темата. Нека да разгледаме по-отблизо темата.

Какво представлява кофеинът?

Кофеинът е химическо съединение, присъстващо в някои растения като кафе на зърна, какао, чаени листа, гуарана и ядки кола. Другите му имена са теин, гуаранин или матеин.

Хората го пият от 9 век. Следователно, това е най-консумираният психостимулант в света и най-социално приетият в световен мащаб.

Консумацията на кофеин стимулира централната нервна система и при намалени дози хората се чувстват бодри и по-енергични. Препоръчителните количества с ползи за здравето при възрастни варират от ниски до умерени, между 100 до 300 милиграма на ден.

Например, наблюдавано е, че тези дози могат да намалят риска от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, както и да насърчат загубата на тегло. Възможно е те да предотвратят колоректален рак, въпреки че последното е спорно.

Ефектите на кофеина при деца обаче все още се изследват.

Кофеинът се добавя към голямо разнообразие от храни, като сладкиши, сладолед, бонбони и напитки кола, включително енергийни напитки. Ето защо е важно да бъде записано на етикета на продукта и да не остане незабелязано.

Харесва ли ви тази статия? Прочетете и: Домашни средства срещу кофеинова абстиненция

Колко кофеин се съдържа в обичайните кофеинови храни и напитки?

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) установи съдържанието на кофеин в различни хранителни продукти. Стойностите са изразени в милиграми (mg) кофеин на порция:

  • Чаша филтрирано кафе от 200 милилитра: 90 мг
  • Кутия от 250 милилитра енергийна напитка: 80 мг
  • Еспресо от 60 милилитра: 80 мг
  • Чаша от 220 милилитра чай: 50 мг
  • Обикновена кутия кола от 355 милилитра: 40 мг
  • 50-грамово парче черен шоколад: 20 мг
  • Блокче млечен шоколад от 50 грама: 10 мг

Други храни, които често го съдържат, са кисело мляко и сладолед, смесени с какао или кафе. В случая с какаото, колкото по-чисто е какаото, толкова повече кофеин съдържа. Когато се смеси със захар, той се разрежда и има тенденция да осигурява по-малко от веществото.

Някои добавки, използвани за тренировки, също могат да съдържат кофеин. Ето защо е важно подрастващите да се консултират по този въпрос със своите инструктори или здравни специалисти.

От друга страна, най-известният източник на кофеин, което е кафето, не винаги осигурява същото количество. Според Международната организация за кафе съотношението на този стимулант варира в зависимост от произхода на зърното, състава на сместа и метода на приготвяне.

Разтворимото кафе съдържа по-малко кофеин, но използваният обем може да е по-голям. Като цяло стойностите варират от 80 до 115 милиграма кофеин в чаша кафе от 5 унции.

Кафе на зърна
Не всички видове кафе имат еднакво съдържание на кофеин.

Ефектите на кофеина върху децата

Началото на контакта на децата с кофеина може да настъпи от самия момент на зачеването, през плацентата. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са установили, че 3 от 4 деца консумират кофеин под формата на твърди храни или напитки. Най-честите от тях са газирани напитки или кола, следвани от шоколадови блокчета и енергийни напитки.

Ефектите на кофеина върху децата – влияе на съня

При обсервационни проучвания е установено, че деца на възраст от 5 до 15 години, които са поглъщали 1 до 5 кутии кола на ден, еквивалентни на 50-250 милиграма кофеин, са показали значителни промени в циклите на съня си.

Каламаро обяснява, че кофеинът може да забави общото време на цикъла на съня през нощта при деца от 4 до 15 минути. Други учени свързват кофеина с нарушения на съня, като безсъние.

Може да промени настроението ви

Възможно е кофеинът да причини стрес и безпокойство при децата. Състоянието на бдителност, което генерира, не им позволява да разпознаят естествената умора след натоварване.

В този смисъл проучване, проведено върху ученици на възраст между 11 и 17 години, разкрива, че кофеинът повишава риска от тревожност и депресия, но няма голям ефект върху нивата на стрес. От друга страна, Luebbe и Bell отбелязват, че група деца, които консумират 15,24 mg/kg кофеин 3 или 4 пъти седмично, се оказват по-емоционални и депресивни в сравнение с група юноши, които не консумират кофеин.

Други експерти потвърждават, че децата с депресия консумират повече кофеин, тъй като той намалява негативните симптоми, свързани с това разстройство.

Ефектите на кофеина върху децата – засяга някои когнитивни функции

В проучване е изследвана връзката между приема на кофеин и когнитивните функции в детството. Повече от 11 000 деца на възраст между 9 и 10 години са имали среден прием от 13 милиграма кофеин на ден. Бе наблюдавано, че тези, които увеличават приема си, имат най-ниски резултати на когнитивните тестове.

Най-засегнатите когнитивни функции са епизодичната и работната памет, разбирането на речника, когнитивната гъвкавост и скоростта на обработка на информацията. Някои автори са установили, че консумацията на напитки на базата на кола при деца увеличава появата на симптоми на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието, известно като ADHD.

Други вторични промени

Кофеинът може да причини и гадене и липса на апетит. Трябва да внимавате това да не повлияе на правилния растеж и развитие на детето.

Освен това, когато кофеинът не се приеме, може да се появи главоболие, тъй като организмът реагира като рефлекс на централната нервна система.

Положителни ефекти при ниски дози

Екип от изследователи измерва приема на различни дози кофеин при анаеробни упражнения при деца на възраст от 8 до 10 години. Те откриват, че ниските дози кофеин не влияят на никакви параметри, но всички останали дози повишават силата и физическото представяне.

Освен това, кофеинът е изследван като терапевтичен агент от първа линия при промени в церебралната или респираторната динамика. Лечението на респираторни заболявания с кофеин изглежда е ефективно.

Ефектите на кофеина върху децата - шоколад
Колкото по-голямо е наличието на чисто какао, толкова по-високо е съдържанието на кофеин в хранителния продукт.

Препоръчителната доза кофеин при деца

Както при възрастните, препоръчителните дози кофеин се различават при предложенията, направени за деца. Някои насоки за консумация в Канада постулират, че децата под 12-годишна възраст не трябва да надвишават 85 милиграма кофеин на ден.

Докато друго проучване ограничава предложението до 2,5 милиграма кофеин на килограм телесно тегло на ден. Над това количество вече ще се счита за токсично за децата.

Какво да направите, за да намалите консумацията на скрит кофеин при децата

Лесно е да разпознаете основните източници на кофеин. Кафето, чаят, шоколадът и особено напитките кола осигуряват високи стойности на кофеин при децата. Така че, ако е необходимо, трябва абсолютно да намалите честотата на консумацията им в обичайната диета.

От друга страна, в тези продукти, които съдържат кофеин във формулата, проверете добре етикета, за да видите дали съдържат кофеин. Когато се съмнявате, консултирайте се със здравен специалист, за да установите кога или не детето ви консумира твърде много кофеин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.