Менопаузата и нарушенията на съня: каква е връзката?

Добрата нощна почивка влияе върху качеството на живот на човека. Ето защо е важно да се обърне внимание на нарушенията на съня по време на менопаузата.
Менопаузата и нарушенията на съня: каква е връзката?
Maryel Alvarado Nieto

Написано и проверено от лекар Maryel Alvarado Nieto.

Последна актуализация: 12 февруари, 2023

Менопаузата е нормален етап от живота на жената, представляващ спиране на менструалния цикъл и край на плодовитостта. По време на менопаузата се появяват някои общи симптоми, като нарушенията на съня. Следователно тази статия ще разгледа възможните причини и свързаните с тях рискови фактори.

Важно е да се дефинира менопаузата, тъй като има някои обърквания в понятието. Терминът се отнася до постоянното спиране на менструацията и е валиден само след 12 месеца след последната менструация.

Обикновено се появява около 50 годишна възраст. По време на този преход в живота на жената често възникват проблеми със съня.

Какво е сънят и защо е толкова важен?

Сънят е нормално състояние, при което както възприятията, така и реакциите към външни стимули са намалени. Въпреки това, макар да изглежда като бездействие, истината е, че това е ключов момент за правилното функциониране на организма.

Активирането на различни невронни групи по време на сън позволява да се консолидира паметта, да се регулира температурата и имунитета, както и да се контролира освобождаването на определени невротрансмитери.

Фази на нормален сън

Най-общо казано, сънят се разделя на две отделни фази: REM и NREM. Тази номенклатура означава бързи движения на очите (бързо движение на очите) или на тяхното отсъствие, в който случай се добавя N за отрицание.

От своя страна фазата на NMOR е разделена на четири етапа. Сред тях е дълбокият сън, който се счита за възстановителния компонент на заспиването.

Цикълът на съня започва с период на сънливост (етап I от NREM фазата). Вълните, наблюдавани в електроенцефалограмата (ЕЕГ), постепенно се променят през различните етапи.

След това човек навлиза в периода на бързи движения на очите, като по този начин завършва цикъл на сън, който се повтаря отново. Важно е да се отбележи, че етапите имат различна продължителност през цялата нощ.

Промени в модела на съня при жените по време на менопаузата

Моделът на съня, считан за нормален, включва 8 часа нощна почивка, разделени на 4 или 5 цикъла на сън. Следователно останалите 16 часа от деня съставляват периода на бодърстване. Това редуване между сън и будност е известно като циркадния ритъм сън-бодърстване.

При по-възрастните хора е обичайно да се наблюдават по-кратки периоди на дълбок сън и намалени REM фази с удължени латентности. Това води до намаляване на общата продължителност на съня, в допълнение към честите събуждания.

По тази причина някои смятат, че в менопаузата нарушенията на съня са част от ежедневието на жените.
Промяна на мозъчните вълни
Мозъчните вълни се променят с напредването на съня.

Промени в менопаузата, свързани с нарушенията на съня

Краят на репродуктивния живот води до постепенната поява на различни промени, докато овулацията изчезне напълно. Тези промени засягат различни функции на тялото, генерирайки характерните симптоми на този период.

При менопаузата нарушенията на съня изглежда имат невроендокринен произход. Необходимо е да се познават включените механизми.

Хормонални промени в менопаузата

Най-известната промяна в менопаузата е овариалната недостатъчност, т.е. неспособността на органа да произвежда полови хормони (естроген и прогестерон ). Сред нормалните ефекти на яйчниковите полови хормони е регулирането на освобождаването на гонадотропини (FSH и LH) от хипофизната жлеза.

Тези молекули от своя страна са отговорни за стимулирането на яйчниците да произвеждат полови хормони. Въпреки това, тъй като те са намалени, потискащият ефект върху хипофизата не се проявява, което води до значително повишаване на FSH и LH.

Някои автори твърдят, че FSH може да увеличи стойността си от 10 до 20 пъти, а LH около 3 пъти. От друга страна, инхибинът (друго вещество, произвеждано от яйчниците) сега се признава за хормон, който потиска производството на тези гонадотропини. Тъй като яйчниците са атрофични при менопаузата, инхибинът също не блокира освобождаването от хипофизата.

Невротрансмитери и менопауза

Веществата, отговорни за регулирането на нервната система, са известни като невротрансмитери. С менопаузата тези молекули също са засегнати.

На първо място, норадреналинът участва в освобождаването на GnRH (хипоталамично вещество, отговорно за стимулиране на производството на гонадотропини от хипофизната жлеза). Секрецията на норадреналин се увеличава в менопаузата, което води до повишено освобождаване на GnRH. А следователно и на гонадотропините.

Това изглежда играе важна роля в промяната на цикъла на съня в менопаузата. Тъй като REM фазата е свързана с импулси на освобождаване на GnRH. Следователно жените са по-податливи в този период на събуждания по време на почивка.

От друга страна, дълбокият сън (NREM фаза) е свързан с освобождаването на серотонин. Този невротрансмитер намалява в менопаузата, което води до намалена способност за постигане на дълбок и спокоен сън.

Причини за нарушенията на съня при менопауза

Въпреки че повече от 40% от жените изпитват нарушения на съня след менопаузата, литературата по темата е оскъдна. Всъщност някои автори твърдят, че трудностите при постигане на добра нощна почивка при тези жени са вторични спрямо други разстройства. Поради това те предлагат основната причина да се управлява, за да се подобри качеството на съня.

Вазомоторни симптоми

Повечето жени изпитват преход към менопауза, който обхваща няколко години преди менопаузата да настъпи. И може да продължи още няколко години.

Този период се нарича климактеричен и е известен със симптомите, които предизвиква, особено популярните горещи вълни. Жените съобщават за усещане за топлина, която идва под формата на внезапни вълни, засягащи лицето и торса, предизвиквайки изпотяване.

Горещите вълни обикновено продължават няколко минути. Тъй като могат да се появят през нощта, те се считат за честа причина за нарушения на съня.

Причини за нарушенията на съня при менопауза – емоционални разстройства

Състоянията на тревожност и депресия също изглежда са свързани с проблемите със съня в менопаузата. Ето защо афективните разстройства се считат за рисков фактор.

Освен това е известно, че с процеса на стареене има повишен риск от промени в настроението, което прави връзката между емоциите и съня по-сложна за изясняване. Следователно са необходими много изследвания в това отношение.

Стрес и менопауза
Климактериумът се преживява с известно безпокойство и повишен стрес. Промените в настроението влияят на съня.

Други рискови фактори, свързани с нарушенията на съня в менопаузата

Жените в климактеричен период може да имат други основни патологии, които променят съня, като например следните:

Съвпадението на болезнени хронични заболявания, като артрит и синдром на карпалния тунел, също не трябва да се подценява. Или подлежащи нарушения на съня, като синдром на неспокойните крака и обструктивна сънна апнея.

Ноктурията е често срещана при менопаузата. Това е необходимостта от събуждане през нощта за уриниране.

Какво може да се направи, за да се подобри нощната почивка през менопаузата?

Въпреки че менопаузата е свързана с нарушения на съня, някои промени в начина на живот могат да бъдат направени, за да се намали тяхното въздействие. По същия начин има проучвания, които предлагат използването на алтернативни терапии на хормоналнозаместителна терапияа за лечение на климактерични симптоми.

Въпреки това, ако промените продължават, е необходимо да отидете на лекар за правилна оценка. Сред общите препоръки са следните:

 • Намалете консумацията на кофеин.
 • Дръжте стаята хладна и тъмна.
 • Вечеряйте поне два часа преди лягане.
 • Премахнете токсичните навици, като алкохол и тютюн.
 • Вземете топъл или горещ душ преди лягане.
 • Опитайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден.
 • Правете редовни физически упражнения, но далеч от времето за лягане.

От друга страна, е необходимо на нарушенията на съня да се дава значението, което заслужават, тъй като спокойната почивка е от съществено значение за правилното функциониране на тялото. Това се отнася както за менопаузата, така и за всяка друга възраст.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
 • Hoffman, B.; Schorge, J.; Schaffer, J.; Halvorson, L.; Bradshaw, K.; Cunningham, G.; Williams. Ginecología; Segunda Edición; Mc Graw Hill Education; 2014.
 • González-Merlo, J.; González, E.; González, J.; Ginecología, Novena Edición; Elsevier Masson; 2014.
 • Acosta, G.; Trastornos del Sueño Durante la Menopausia; Sociedad Iberoamericana de Información Científica; 13 (2): 27 – 29; 2005.
 • Escobar, F.; Chica, H.; Cuevas, F.; Trastornos del Sueño Relacionados con el Climaterio Femenino y su Tratamiento; Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología; 59 (2): 131 -139; 2008.
 • Peralta, L.; Perturbación del Sueño y Climaterio; Revista Científica Dominio de las Ciencias; 3 (4): 662 – 671; 2017.
 • Martín, L.; Algunos Síntomas de la Menopausia y su Manejo; Trabajo de Fin de Grado; Universidad Complutense. Facultad de Farmacia; 2019.
 • Lampio, L.; Polo, P.; Polo, O.; Kauko, T.; Aittokallio, J.; Saaresaranta, T.; Efectos de la Menopausia y Síntomas Depresivos en el Sueño Mantenimiento de Insomnio por Sudores Nocturnos y Fogajes Parece Ser el Mayor Tipo de Insomnio en las Mujeres Posmenopáusicas; Revista Colombiana de Menopausia; 21 (1): 35 – 36; 2015.
 • Navarrete, R.; Bases Anatómicas y Fisiológicas del Sueño; Revista Ecuatoriana de Neurología; 15 (2 – 3); 2007.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.