Домашни средства срещу кофеинова абстиненция

Необходимо е да знаете, че освен кафето има и други кофеинови напитки, които трябва да отстраните от менюто си. В тази статия ще ви представим някои съвети за борба с кофеиновата абстиненция.
Домашни средства срещу кофеинова абстиненция

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Кафето засяга мозъка, тъй като създава усещане за постоянна тревога вследствие на факта, че стимулира централната нервна система. Изключването на кофеиновите напитки от менюто ви може да доведе до кофеинова абстиненция, която на свой ред може да предизвика сънливост, раздразнителност, главоболие, затруднена концентрация и склонност към депресивни състояния.

В тази статия ще споделим някои полезни средства, които ще ви помогнат да се справите с този проблем.

Ползите от отказването на кафето

Ползите от отказването на кафето

Кофеиновата абстиненция може да предизвика раздразнителност и главоболие, както и много други симптоми.

Въпреки това консумирането на по-малко кофеин е полезно в много отношения. Например, изключването на кафето от диетата ви може да доведе до сваляне на килограми, защото кофеиновите напитки съдържат празни калории и допринасят за натрупването на мазнини.

Освен това спирането на кофеина може да облекчи киселинния рефлукс. Киселинността на кафето е свързана с появата на храносмилателни разстройства, нарушено храносмилане и дисбаланс на чревната микрофлора. В допълнение към това изключването на кафето може да намали нивата на стреса, тъй като кофеинът повишава катехоламини като адреналина. Това са хормони, свързани със стреса.

Най-добрите домашни средства срещу кофеинова абстиненция

За да спрете приема на кафе, без да изпитате неприятните последствия от това, ви препоръчваме да намалите постепенно количеството кофеин, което консумирате, с 25%. По този начин ще можете малко по малко да намалите консумацията, докато не го спрете напълно.

В допълнение към този метод може да изпробвате следните домашни средства, за да преодолеете бързо зависимостта си.

1. Кокосова вода

Кокосова вода срещу кофеинова абстиненция

Кокосовата вода може да ви помогне срещу кофеиновата абстиненция.

Тази напитка е питателна и изключително полезна. Тя съдържа ензими, които допринасят за прочистване на организма, както и електролити, които повишават енергията и снабдяват с хранителни вещества.

Освен това кокосовата вода спомага да се предотврати забавянето на ума и тялото, позволявайки ви да останете енергични. Тя се бори също и с умората, причинена от спирането на кофеина.

Консумацията на кокосова вода има сходен ефект с този на спортните напитки от гледна точка на това, че ви хидратира и облекчава гаденето, дискомфорта и подуването на корема.

2. Напитки с пребиотици

Тези напитки стимулират растежа на чревната флора, като по този начин подобряват състоянието на храносмилателната система. Те помагат на имунната система да елиминира токсините от организма и да се пребори със симптомите на кофеиновата абстиненция. По сходен начин те допринасят за изчистването на остатъците от червата.

Два чудесни примера за такива напитки са киселото мляко и соевото мляко. Има и хранителни добавки с пребиотици, които носят същите ползи.

3. Чай от джинджифил срещу кофеинова абстиненция

Известен с отличителния си аромат и с пикантния си вкус, джинджифилът е натурално средство, което подобрява храносмилането, подпомагайки организма да разгражда храната по-бързо. Едно от предимствата му е, че допринася за регулирането на кръвната захар. Следователно, освен че контролира глюкозата, джинджифилът ви държи нащрек за дълъг период от време.

Освен това стимулира нормалната перисталтика на червата, като по този начин намалява риска от диария, предизвикана от кофеина. Друго полезно свойство на джинджифила е, че редуцира проблемите с паметта и подобрява настроението.

4. Чай от мента

Ментата е много полезна за тялото. Когато става въпрос за кофеинова абстиненция, чаят от мента може да спомогне да облекчите гаденето, главоболието и стреса.

Редовната му консумация понижава напрежението и безпокойството, тъй като има отпускащо действие, помагайки ви да успокоите ума си, когато сте превъзбудени или вяли. Подходящо е да пиете чаша ментов чай, когато усетите ефектите от кофеиновата абстиненция.

5. Чай от чесън срещу кофеинова абстиненция

Чай от чесън срещу кофеинова абстиненция

Чесновият чай може да ви помогне да овладеете кофеиновата абстиненция.

Познавайки го като отличен природен антибиотик, много хора консумират чай от чесън, за да намалят риска от настинки и за да подсилят имунната си система. Малко от тях знаят обаче, че тази напитка се бори с кофеиновата абстиненция, тъй като създава чувство на спокойствие.

Подобно на пребиотичните напитки, чесънът улеснява нормалната перисталтика на червата и премахва от организма токсините, които могат да провокират заболявания.

Пийте чеснов чай два пъти седмично и ще забележите резултатите от него за нула време.

6. Чай от лайка

Лайката е билка, която произхожда от Западна Европа и се характеризира с отличителния си аромат и с леко горчивия си вкус. Тя носи много ползи на тялото благодарение на храносмилателните, газогонните, успокоителните и спазмолитичните си свойства.

Чаят от лайка облекчава стреса и тревожността. Ето защо той е идеално средство срещу кофеинова абстиненция, тъй като регулира високите енергийни нива.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.