Значението на пълзенето за развитието на детето

Пълзенето при бебетата е ключово за развитието на мускулите и зрителната и двигателната координация. Какви други ползи носи? Ето защо този етап е толкова важен.
Значението на пълзенето за развитието на детето

Написано от Ana Luzardo

Последна актуализация: 26 септември, 2022

Пълзенето е първата форма на човешкото движение. Бебетата започват да използват ръцете и краката си, за да се движат самостоятелно и в тази статия ще разгледаме значението на пълзенето за развитието на детето.

Като общо правило пълзенето трябва да започне между 6-ия и 10-ия месец, но това не винаги е така. И новопридобитата независимост от детето не е единственият фактор тук – ще ви разкажем всичко за тази увлекателна тема тук.  Прочетете следващите редове!

Значението на пълзенето за бебетата

Пълзенето е актът на ходене с ръце и крака на земята, като котка или друго четириного. Важно е да се подчертае, че пълзенето не е един вид (традиционният, който всеки очаква). Има различни видове и всички те имат еднакви ползи за бебето. По-долу ще разгледаме подробно тези предимства.

  • Помага за развитието на мускулите: Когато детето използва ръцете и краката си по координиран начин, то насърчава горните и долните крайници. Това помага за тонизиране на мускулите, което ще му позволи да седи и да ходи.
  • Насърчава зрителната и двигателната координация: Това означава, че децата могат да координират къде да насочват очите си и къде да поставят ръцете и краката си. Това е подготовка за следващия важен етап от движението, който е ходенето.
  • Подобрява баланса: Пълзенето създава реакции на подкрепа и баланс, тъй като детето премества тежестта си от едната ръка на другата и от единия крак на другия, за да се движи. По този начин това ще подобри стабилността на шийката на матката и таза. Това означава, че децата ще придобият правилно подравняване на гръбначния стълб и ще контролират движението на таза. Има и кръстосано развитие, което синхронизира дясната ръка с левия крак и десния крак с лявата ръка.

И още за пълзенето

  • Развитие на сетивата: Стимулира повече любопитство и желание за опознаване на света около тях. Те ще открият нови текстури, цветове, миризми и вкусове, тъй като ще искат да сложат всичко в устата си. Това допринася за развитието на мозъка, тъй като има взаимовръзка в полукълбата, която позволява преминаването на информация. Това от своя страна благоприятства по-доброто когнитивно и емоционално представяне.
  • Помага за установяване на пространствено-времево осъзнаване: Придвижвайки се от едната страна на другата сами, те започват да изчисляват колко време ще им отнеме да стигнат от точка А до точка Б.
  • Развива автономията: Бебето започва да идва и да си отива, както пожелае и може да взема първите си решения.
Значението на пълзенето.
Пълзенето оказва влияние върху развитието на много умения на бебето. Поради тази причина е добре да го стимулирате.

Какво се случва, ако бебето проходи преди да пълзи?

Сега ще разгледаме значението на пълзенето в развитието на детето. Ако бебето не пълзи, преди да започне да ходи, то губи възможността да развие всички предимства, които то осигурява. Всъщност актът на ходене става по-сложен, защото децата падат и не знаят какво да правят. От друга страна, дете, което вече е пропълзяло, може да се движи и да се изправя.

Защо бебето не пълзи?

Основната причина, поради която детето не пълзи, се дължи на липсата на стимулация през първите месеци от живота. Но е важно да се знае, че една трета от децата никога не пълзят, така че що се отнася до пълзенето, бихме могли да наречем появата му по-скоро „успокояващ“ знак, а липсата му не е повод за тревога.

В тази връзка има две специални обстоятелства, които водят до липсата на пълзене: детето е родено преждевременно или е хоспитализирано.

В случай на недоносено дете, етапите на психомоторното развитие ще бъдат достигнати по-късно, като коригираната възраст трябва да се използва за изчисляване на развитието на детето, т.е. възрастта, която би имало, ако се роди на термин.

Пълзенето е свързано с грубите двигателни и психомоторни умения

То разгръща сложен набор от символни, когнитивни и сензомоторни връзки и взаимодействия. Като цяло тя предоставя на детето необходимите елементи за интегриране в семейството и социалния контекст.

Докато разглеждаме важността на пълзенето, важно е детето да усвои модели на пълзене, практика, която ще благоприятства развитието на ориентация, местоположение, баланс, триизмерно възприятие и координация. В този смисъл родителите трябва да избягват проходилките, тъй като те ще попречат на детето да изследва и опознава отблизо заобикалящата го среда.

Следователно родителите не трябва да възпрепятстват желанието или импулса на детето да пълзи, като насилват това, което ще се случи естествено, само като създават условия за това. По-специално, те трябва да го оставят на пода колкото е възможно по-дълго, но в кондиционирана среда и без всякакви елементи, които биха могли да бъдат опасни.

Как да стимулираме бебето да пълзи?

Докато продължаваме да разглеждаме важността на пълзенето, има няколко прости стратегии, които могат да стимулират пълзенето при бебета. Имайте предвид, че този нов етап обикновено настъпва, когато бебето вече се е научило да седи самостоятелно. Ако случаят е такъв или ако детето вече са показало първите си признаци на желание да обхожда, можете да приложите следното.

1. Използвайте интересни предмети, за да стимулирате пълзенето

Поставете обект на интерес на подходящо разстояние, за да се избута нагоре и да се опита да го хване. Когато детето започне да се движи, поставете го в положение за пълзене, за да го насърчите да достигне целта. Предметът може да бъде играчка или нещо безопасно в ярък цвят.

2. Използвайте кърпа

Навийте кърпа във форма на ролка, задръжте бебето и го поставете отгоре, за да го движите напред и назад.

3. Пълзете с бебето

Пълзете на четири крака до детето и се движете с него, като издавате различни звуци, за да го насърчите да тръгне в тази посока. Можете също да го преследвате или да играете с него, за да го накарате да ви преследва.

4. Как да стимулирате пълзенето – направете писта с препятствия

Когато видите, че бебето ви е в пълзящо положение и е в състояние да се движи, подредете различни предмети като препятствия, които то да преодолява едно по едно. Това могат да бъдат вашите крака, кърпа, играчки и т.н.

5. Накарайте го да прекарва време по корем

Поставете бебето по корем с отворени ръце, когато забележите, че може да стои изправено и да повдига главата и шията си. По този начин ще се чувства комфортно в тази позиция, когато започне да пълзи.

Жена, пълзяща с бебето си.
Играта с вашето бебе, пълзенето до него и използването на интересни обекти са някои прости стратегии, които да му помогнат да пълзи.

Какво трябва да запомните

Както видяхте, значението на пълзенето при бебетата е ключово за тяхното развитие, не само на мускулно и ставно ниво, но и по отношение на мозъка и психологическия аспект. Като общо правило бебетата ще започнат да пълзят, когато са в състояние да контролират баланса си; въпреки това родителите могат да прилагат различни стратегии, за да улеснят и насърчат този процес.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.