Кои са ползите на фитотерапията?

Фитотерапията широко се използва днес за лечение на по-леки заболявания, тъй като хората се опитват да избегнат приема на фармацевтичните медикаменти. Искате ли да научите кои са ползите от лечението с билки?
Кои са ползите на фитотерапията?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Фитотерапията става все по-популярна, тъй като много хора търсят начини за лечение на заболяванията си с продукти от природата. Разбира се – растенията заемат една голяма част от тези продукти. Знаете ли какви са ползите на фитотерапията?

Например пиенето на чай може да подобри храносмилането ви, да контролира задържането на течности и дори да успокои по-силната стомашна болка. Както виждате фитотерапията е част от живота ни. Може би повече отколкото си мислите.

Какво представлява фитотерапията?

Според статията „Произход и разпространение на фитотерапията в Чили“ фитотерапията е използването на растенията за медицински и терапевтични цели.

Използването на продукти на растителна основа е често практикувано в наши дни. Причината за това е, че те имат много малко странични ефекти.

Лечението с билки е икономично.

Ароматерапията, хомеопатията и цветята на доктор Бах са клонове на фитотерапията.

Ползите на фитотерапията

Цветята на доктор Бах са вид фитотерапия. Тези растителни екстракти са изключително ефективни в лечението на проблеми като стрес, според статията „Ефективност на терапията с цветните капки на доктор Бах срещу академичния стрес при първокурсниците по стоматология“.

Както виждате използването на фитотерапията има много предимства. Нека да се спрем на някои от ползите на това лечение и как то може да ви помогне в определени случаи.

Фитотерапевтичните средства не съдържат опасни химични вещества

Търсенето натурални продукти цели да се избегне прекомерната употреба на фармацевтични средства за лечението на по-леки заболявания. Използването на растителни продукти е много по-добър начин да се погрижим за тялото си. Самолечението не е добра идея, но присъединяването към привържениците на фитотерапията е.

Фитотерапията е икономична

Всички знаем колко струва сиропа за кашлица в аптеката. Защо да не опитаме да си приготвим чай от джинджифил, с който да облекчим дискомфорта си? Както сами виждате фитотерапията е много по-икономична и достъпна за всеки. Разбира се трябва да знаете какво да потърсите.

По-малко странични ефекти

Третото предимство от използването на фитотерапията е и причината, поради която много лекари я препоръчват на пациенти подложени на лечение на рак. Растенията могат да облекчат гаденето и да помогнат на болните да се почувстват по-добре, за да успеят да се преборят със заболяването си.

Фитотерапевтичните средства се предлагат под формата на капсули, лосиони и етерични масла. Винаги трябва да се консултирате с лекар, който ще ви помогне да изберете най-подходящия метод за лечение за вашия случай.

Фитотерапията е ресурс за нови терапии

Фитотерапията не крие вредни странични ефекти.

Растенията притежават много добре познати качества, затова са идеалният вариант за лечение на всички видове заболявания.

Въпреки че натуралните терапевтични средства и фармацевтичните продукти са в различни категории, много от новите лекарствени форми съдържат екстракти от ароматни и лечебни растения. Причината за това е, че науката потвърждава многото им полезни за здравето качества.

Правилно отглеждане на растенията

Можете да откриете необходимите ви фитотерапевтични средства от различни места. Но винаги е най-добре сами да си отглеждате тези растения.

Ако сами ги отглеждате, ще имате всичко необходимо сами да си приготвите етерични масла, които да използвате за ароматерапия. Може би ви изглежда трудно, но единственото от което се нуждаете е практика. Помислете за възможностите, които ви дава това – можете да спестите пари, а и ще разполагате с различни видове масла, от които се нуждаете.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 начина за използване на етерични масла у дома

Вече знаете за ползите на фитотерапията. Готови ли сте да я направите част от живота си? Например можете да спрете да използвате лекарства за киселини, при по-лек грип или друго сходно заболяване. Не мислете дълго и дайте шанс на лечебните растения.

Ще се изненадате как тези растителни продукти могат да облекчат дискомфорта и болката. И то без неприятни странични ефекти! Много хора направиха фитотерапията част от живота си и се радват да много добри резултати.

Започнете с нещо лесно, като приготвянето на етерично масло по ваш избор. Или пък използвайте цветните капки на доктор Бах за справяне със стреса и тревожността. Опитайте лечебното действие на фитотерапията!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gallegos-Zurita, Maritza. (2016). Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. Anales de la Facultad de Medicina77(4), 327-332. Recuperado en 05 de julio de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832016000400002&lng=es&tlng=es.
  • Zambrana Álvarez, Teresita. (2005). Beneficios de la fitoterapia. Revista Cubana de Plantas Medicinales10(2) Recuperado en 05 de julio de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962005000200001&lng=es&tlng=es.
  • AVELLO L, MARCIA, & CISTERNAS F, ISABEL. (2010). Fitoterapia, sus orígenes, características y situación en Chile. Revista médica de Chile138(10), 1288-1293. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872010001100014
  • Estrategia de la OMS sobre medicina tradicional 2014-2023. Organización Mundial de la Salud. https://www.who.int/topics/traditional_medicine/WHO-strategy/es/.
  • Maceo Palacio, Omar, Ramos Guevara, Kenia, Maceo Palacio, Alberto, Morales Blanco, Ileana, & Maceo Palacio, Maricel. (2013). Eficacia de la terapia floral de Bach contra el estrés académico en estudiantes de primer año de estomatología. MEDISAN17(9), 4064-4072. Recuperado en 20 de junio de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192013000900002&lng=es&tlng=es.
  • Pabón, Ludy C y Rodríguez, Martha F y Hernández-Rodríguez, Patricia (2017). Plantas medicinales que se comercializan en Bogotá (Colombia) para el tratamiento de enfermedades infecciosas. Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas, 16 (6), 529-546. [Fecha de consulta 20 de junio de 2020]. ISSN: 0717-7917. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/856/85653615002.pdf.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.