Жълти петна върху белите дрехи? Открийте тези 5 основни трика

Повечето продукти, с които можете да пригответе чудотворни смеси ги имате дори у дома-бял оцет, сода за хляб, лимон и сол. Защо не опитате да им върнете цвета?
Жълти петна върху белите дрехи? Открийте тези 5 основни трика

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Белите дрехи са чудесни за комбиниране с други цветове. Те просто се съчетават добре и ни помагат да постигнем чистия образ, който търсим. А жълти петна някак не им подхождат.

Когато става дума за пране, съчетаването на бели и цветни дрехи не е толкова просто. Това е не само защото белите дрехи са много уязвими на петна (особено жълти петна), но и поради жълтеникавия цвят, който са склонни да приемат, който може да бъде много труден за премахване.

Когато белите дрехи попиват потта, излагат се на прах и някои видове препарати, естественият цвят на тъканта може да бъде засегнат.Обичайно се появяват жълти петна. С течение на времето това ще накара любимите ви бели дрехи да изглеждат стари и мръсни.

За щастие обаче съществуват редица натурални решения, които можете да приложите върху дрехите срещу жълти петна. Всички те имат избелващ ефект, който помага да възвърнете или да запазите оригиналния цвят на дрехите.

Макар че има и търговски продукти, които предлагат същото действие, тези алтернативи са много по-евтини и много по-приятелски настроени към околната среда!

По-долу бихме искали да споделим подробности за най-добрите 5 натурални решения. Уверете се, че ще ги опитате следващия път, когато перете!

Натурални начини да премахнете жълти петна върху белите дрехи

1. Лимон и сол

лимонов сок за премахване на жълти петна върху белите дрехи

Тази комбинация от лимонов сок и сол образува смес с избелващ ефект. Когато се използва върху бели дрехи, тя елиминира неприятните жълти петна, причинени от пот и прах.

Съставки

 • Сок от 2 лимона
 • 1 супена лъжица сол (10 гр.)

Приготовление

 • Най-напред изцедете всичкия сок от 2 лимона и го смесете със солта.
 • Добавете топла вода и използвайте получената смес, за да накиснете белите дрехи за 1-2 часа.
 • След това измийте дрехите както обикновено и ги оставете да изсъхнат на слънце.
 • В случая на петна в мястото на подмишниците, нанесете лимоновата смес директно върху засегнатата тъкан и оставете 30 минути да върши своето магическо действие.

2. Водороден пероксид

Окислената вода, известна също като водороден пероксид, е натурална съставка, която може да се използва по време на нормалното пране, за да се постигнат по-бели, по-чисти дрехи.

Благодарение на естествените си свойства, той може да елиминира жълти петна, които започват да се  появяват върху белите дрехи и ще помогне да се отървете от петната от храни и пот.

Съставки

Приготовление

 • Смесете водородния пероксид и топлата вода.
 • След това добавете към едно от отделенията на вашата пералня.
 • Ако жълтите петна, от които се опитвате да се отървете са дълбоко в тъканта, разпръснете сместа директно върху дрехата.

3. Бял оцет

белият оцет почиства жълти петна върху белите дрехи

Белият оцет е известен по целия свят поради многото начини, по които може да ви помогне да почистите дома по екологичен начин. Плюс това, той е страхотен съюзник, когато става дума за намаляване и премахване на жълти петна от белите дрехи.

Неговите кисели съединения могат да проникнат дълбоко във влакната на тъканта и да помогнат за премахването на елементите, които се появяват като петна.

И това не е всичко – белият оцет също има омекотяващ ефект, подобен на този на продуктите, предлагани в търговската мрежа. Това означава, че оставя дрехите не само без петна, но и по-приятни за носене!

Съставки

 • ½ чаша бял оцет (125 мл.)
 • ¼ чаша препарат за пране (62 мл.)

Приготовление

 • Комбинирайте белия оцет с обикновено използвания препарат за пране и поставете сместа в отделението на вашата пералня.
 • Друг вариант е да потопите дрехите в кофа с оцет и вода.

4. Студено мляко

Този древен трик на нашите баби не е загубил никое от свойствата си през годините като чист начин за избелване на дрехите, които започват да се оцветяват в жълто.

Съставки

 • 2 чаши мляко (500 мл.)
 • 1 чаша вода (250 мл.)
 • 6 кубчета лед

Приготовление

 • Добавете кубчетата лед към млякото и добавете 1 чаша студена вода.
 • След това потопете дрехите и ги оставете да киснат 1 час.
 • След препоръчаното време, измийте дрехите с обикновения прах и оставете да изсъхнат на слънце.

5. Сода за хляб и лимон

содата за хлвб е ефективна срещу жълти петна върху белите дрехи

Содата за хляб е бял прах, който се използва като почистващ продукт от дълго време.

Нейните антибактериални и стягащи свойства означават, че е чудесна за дезинфекция на повърхности и елиминиране на евентуални дефекти.

Плюс това, някои дори я смятат за естествен почистващ препарат, тъй като лесно прониква в тъканите, за да премахне мръсотията и петната.

Нейното използване  върху белите дрехи е ефикасен начин за борба с петната. След няколко приложения тя ще върне пожълтелите дрехи към техния оригинален ярък тон.

Съставки

Приготовление

 • Най-напред поставете содата в кофа с вода. След това добавете лимоновия сок.
 • Потопете дрехите си и ги оставете да киснат за 1 час. След това ги изплакнете с неутрален сапун.
 • Оставете да изсъхнат на слънце. Повторете този процес няколко пъти, докато постигнете желания цвят.

Готови ли сте да опитате тези удобни трикове? Както може би забелязахте, няма абсолютно никаква нужда да използвате химически избелващи продукти, за да накарате вашите дрехи да изглеждат ярки и бели отново.

Прилагането на тези практически съвети на практика може да ви помогне да получите дрехи, които изглеждат толкова добри, колкото новите, без това да се отразява на околната среда или да имате контакт с вредни химикали.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Budak NH, Aykin E, Seydim AC, Greene AK, Guzel-Seydim ZB. Functional properties of vinegar. J Food Sci. 2014 May;79(5):R757-64.
 • Tavčer PF, Brenčič K, Fink R, Tomšič B. Influence of Hydrogen Peroxide on Disinfection and Soil Removal during Low-Temperature Household Laundry. Molecules. 2021 Dec 29;27(1):195.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.