Лятното часово време: Как се отразява на организма?

Лятното часово време може да доведе до ефекти, които са по-забележими при някои хора отколкото при други. За да се предотврати да не възникват тези ефекти, е най-добре да се излагате на слънчева светлина през деня, да не спите през деня и да поддържате редовен режим. За три дни тялото се адаптира.
Лятното часово време: Как се отразява на организма?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Имало е няколко интересни проучвания за това как лятното часово време се отразява на тялото. Обаче, никое не е наистина заключително. Това, което е ясно, е че тази промяна предизвика различни ефекти от човек до човек и може да бъде наистина обезпокояваща за някои.

Темата за смяната на времето винаги е предизвиквала много спорове. Тази практика възникнала в Европа по време на Първата световна война. Основната причина за това е твърдението е, че е позволявало спестяването на енергия.

Лятното часово време възниква в края на Март по време на летните месеци и последната неделя през октомври за зимните месеци.

На теория е възнамерено да се използва най-много слънчева светлина за да се промотира спестяването на енергия. Обаче, прочуванията показват, че спестената през сутринта енергия, се използва следобед. По подобен начин, работниците стават по-малко продуктивни докато свикват. Вероятно това не спестява толков енергия както изглежда!

Лятното часово време

Жена ядосано изключва алармата

Някои проучвания показват, че културите, които нямат електричество, имат подобен режим на тези, които имат. Също така, специалистите твърдят, че нашите предци са спали по същия начин като нас. Това означава, че по природа, ние всички имаме подобен начин на спане. Това е така защото всички живи същества, включително и най-простите, регулират много от своите функции в 24-часови цикли. При тях светлината и тъмнината са решаващи фактори.

През 2011, екип учени от Центърът по геномна регулация (CRG) в Барселона открили, че клетките се различават между деня и нощта и че това е важно за тяхното функциониране. Този циркаден ритъм регулира циклите на сън и събуждане и всички свързани функции. Когато тези цикли се променят, се предизвиква дисбаланс и може да доведе до различни проблеми. Човешкото тяло се наслаждава на режима, тъй като му помага да работи по-добре.

Ефектите от лятното часово време (DST)

Лятното часово време предизвиква нещо като „часова разлика“. Часовата разлика е името, дадено на неудобството когато човек пътува до място с много различна часова зона. Лятното часово време обърква организма, предизвиквайки лек хаос. Промяната в часовете на работа и почивка предизвиква умора, замаяност и раздразнителност.

Някои хора го преживяват по-силно от другите. Тези симптоми са заради незабавния ефект от тази промяна, който е промяна в отделянето на мелатонин. Мелатонинът е хормон, който действа в зависимост от слънчевата светлина. Когато има повече светлина, има по-малко мелатонин. От друга страна, тялото произвежда по-голяма част от него когато има по-малко светлина за да предизвика сън. Тази практика причинява дерегулация на този хормон, която предизвиква симптомите, за които обяснихме.

Обаче, в повечето случаи, на тялото му трябват приблизително три дни за да постигне баланс.

Други ефекти

Други ефекти от смяната на времето

Лятното часово време засяга качеството и количество на съня. Едно проучване твърди, че тази практика кара хората да губят около 60 минути сън през първите дни и засяга качеството на съня в около 10%.

Също така, някои описателни проучвания посочват, че тази практика леко увеличава броя на миокардни инфаркти (сърдечни удари). От своя страна, промяната при есента кара тези числа да намалят. Междувременно, друго проучване твърди, че през дните след лятното часово време, има повишване на броя на самоубийствата. Също така, проучванията показват, че след лятното часово време, броят на трудови и пътни инциденти се увеличава. Има статистически доказателства, че в понеделник спазвайки практиката, трудовите злополуки са по-сериозни отколкото в други моменти.

Обаче, е важно да се подчертае, че сърдечните удари, злополуките и броят на самоубийствата се увеличават леко. Въпреки това, има интересни факти, които да имате предвид, за да ви окуражат да се адаптирате към тази промяна по-възможно най-здравословния начин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Serón-Ferré, M. J. (2018). Relojes, relojes, relojes y el cambio de hora¿ Son los relojes internos espejos del reloj externo?. Revista Chilena de Enfermedades Respiratorias, 34(3), 151-152.
  • Ritmo circadiano: el reloj maestro. Alteraciones que comprometen el estado de sueño y vigilia en el área de la salud. (2014). Morfolia.
  • Argüelles, R., Bonmatí Carrión, M., Argüelles Prieto, R., & Bonmatí Carrión, M. (2015). Melatonina, la hormona de la noche. Eubacteria.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.