Как да приготвим полезно желе от алое вера

30 Януари, 2019
Помага за отслабването, подобрява храносмилането и служи като превенция за много здравословни проблеми. Опитайте и вие!
 

Гелът от алое вера е дълбоко ценен в различни култури, тъй като е богат на хранителни вещества и има няколко терапевтични приложения.

Доказано е, че е отлично антисептично и натурално прочистващо средство, което може да унищожи много видове заболявания, увреждащи здравето.

Той също така се откроява като естествено противовъзпалително решение, идеално за хора, които страдат от заболявания като артрит, запек, язви и други.

Той съдържа 19 незаменими аминокиселини. Тези вещества са необходими за формиране и структуриране на протеини, от които тялото се нуждае за клетките и тъканите.

Редовното консумиране на този гел допринася за поддържане на метаболизма и улеснява отстраняването на токсини, които се задържат в тялото.

Най-хубавото е, че е много гъвкав компонент, който може да се включи в ежедневния хранителен режим по много различни начини.

Тъй като има желатинова структура, може също да се използва като основа за приготвяне на натурални желета.

Тази рецепта за желе от алое вера е лесна за приготвяне и представлява домашен тоник и антиацид, който може да се използва по няколко различни начина.

Какво представлява натуралното желе от алое вера?

вкусно желе от алое вера
 

Натуралното желе от алое вера е 100% органичен продукт, който съдържа много малко калории и осигурява няколко ползи за здравето.

За разлика от конфитюрите и желета, приготвени от плодове, то не съдържа никакви рафинирани захари или други нездравословни химически добавки.

Приготвя се от комбиниране на гел от алое вера с пектин – вид диетични фибри, съдържащи се в ябълковите кори и сърцевината на плода. То се използва, за да му придаде желеобразна форма.

Пектинът е лесен да се приготви у дома и е абсолютно необходим, за да се сгъсти желето.

Как да приготвим домашен пектин

За да приготвите тази съставка, важно е да си набавите органични ябълки, и да използвате найлонова прецеждаща торбичка, за да се уверите, че се прецежда правилно.

Съставки

  • 900 гр. ябълкови кори и сърцевини на ябълките
  • 1.7 л. вода

Приготовление

  • Поставете ябълковите кори и сърцевините в голяма тенджера. Добавете водата. Оставете на умерен огън, докато омекне на пюре.
  • След като сте получили пюрето, оставете го да престои няколко минути и го излейте в найлоновата торбичка за прецеждане.
  • Оставете в купа и започнете да приготвяте желето.

Прочетете и: 9 удивителни ползи от ябълките

Рецепта за домашно желе с алое вера

приготвяне на вкусно домашно желе от алое вера
 

Друга съставка, която ще добавите към това желе алое вера е лимон. В този случай, той не само осигурява повече хранителни вещества, но действа като естествен консервант, за да удължи срока на годност на този продукт.

Гелът от алое вера не трябва да се излага на прекалено много топлина, тъй като това ще намали неговите хранителни свойства.

За да го предпазите от кипене трябва да добавите пектина преди да започнете да използвате другите съставки.

Нужни са ви:

  • 2 чаши гел от алое вера (500 гр.)
  • 1 1/2 чаши органична захар (350 гр.)
  • 1 1/2 чаши вода (350 мл.)
  • 1 с. л. пектин (20 гр.)
  • 2 с. л. лимонов сок (20 мл.)
  • 1 стъклен буркан

Приготовление

  • Сложете водата в тенджера и започне да загрявате със захарта, за да приготвите сироп.
  • Разбърквайте непрекъснато с дървена лъжица, за да се уверите, че е добре разтворен.
  • Внимавайте с времето на готвене, защото, ако оставите върху топлия котлон за твърде дълго,смества ще карамелизира.
  • След като сиропът е готов, отстранете от огъня. Оставете да изстине за няколко минути, след което добавете гела алое вера, пектина и лимона.
  • Продължавайте разбъркването, докато всички съставки се смесят добре. Загрейте на слаб огън цялата смес.
  • След като сте получили гъстотата, която ви харесва, прехвърлете сместа в стъклен буркан с капак.

Препоръчваме ви да прочетете и: 3 вкусни рецепти с лимон сутрин

Начин на консумация

  • Това натурално желе от алое вера може да се консумира самостоятелно или с плодове и натурални сокове.
  • Яжте по 1 супена лъжица сутрин и още ½ супена лъжица в следобедните часове.
 
  • Яжте още една супена лъжица, ако страдате от киселини в стомаха, язви или инфекции.
  • Избягвайте да ядете прекалено много, тъй като притежава слабителни свойства, които могат да причинят нежелани ефекти.

Хареса ли ви тази рецепта? Сега вече знаете как да го приготвите у дома, така че използвайте го с вашата диета.

Обичайното използване на това желе от алое вера ще подобри храносмилането, ще ви помогне да отслабнете, и да предотвратите развитието на различни видове здравословни проблеми.

 

  • Hu, Y., Xu, J., & Hu, Q. (2003). Evaluation of Antioxidant Potential of Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) Extracts. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf034255i
  • Radha, M. H., & Laxmipriya, N. P. (2015). Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.10.006
  • Rajeswari, R., , M. Umadevi, C. S. R., & , S. Selvavenkadesh, K. P. Sampath Kumar, D. B. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.