Селена Гомес разкрива нови подробности за своето физическо и психическо здраве

След противоречия, неуспешни диагнози и спиране на дейности, сега имаме разказа на Селена Гомес за нейното здраве. Как живее тя с лупус и биполярно разстройство?
Селена Гомес разкрива нови подробности за своето физическо и психическо здраве
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 18 декември, 2022

След 6 години снимки, документалният филм на Селена Гомес беше пуснат в Apple Tv+ и показва интересни разкрития за здравето на певицата и актрисата. С интимен поглед този аудиовизуален разказ ни потапя в малко известни аспекти от нейния живот.

Въпреки че повечето от публиката разпознават историята на връзката й с Джъстин Бийбър и често обсъжданото отменено турне през 2016 г., сега имаме обяснения от първа ръка. Само на 30 години и със звездна кариера, момичето от Тексас трябваше да се справи с огромна слава и трудни за контролиране болести.

В документалния филм Моят ум и аз се потапяме в мъката й заради нейното биполярно разстройство. Различните лечения не дадоха резултат и нейните възходи и падения бяха толкова известни, че силите й я напускаха в много случаи.

[вграждане]https://www.youtube.com/watch?v=of32sI9jw5Q[/вграждане]

Как е заснет документалният филм на Селена Гомес?

Алек Кешишиян беше режисьор на това интензивно 6-годишно проследяване на Селена. Роден в Ливан и завършил Харвард, режисьорът вече си е сътрудничил с певицата по различни проекти за музикални видеоклипове.

Мнозина може да го помнят от документалния филм за Мадона от 1991 г. Озаглавен Truth or Dare на английски, той беше рекламиран на испански като A la cama con Madonna. Следователно форматът е типичен за нейния разказ.

My mind & I започва през 2016 г. Селена Гомес репетира за турнето Revival и вече е диагностицирана със системен лупус еритематозус.

Натискът за справяне с физическото заболяване плюс някои психични симптоми я разбива. Достигайки точката на пречупване, тя трябва да спре изпълненията си и да отдели известно време, за да се оттегли от водовъртежа, който я преследва.

Участията й са спрени поради кризата с психичното й здраве. В официалните комюникета се говори за прогресиране на лупуса и липса на сили за пътуване. Истината изглежда е смесица от ситуации и обстоятелства, които биха били прекомерно бреме за всяко човешко същество, независимо дали е знаменитост или анонимен човек.

В процеса, наблюдаван в документалния филм на Селена Гомес, разкритията за умствения лабиринт на певицата служат за по-добро разбиране на напрежението, под което е живяла, и възходите и паденията на нейното здравословно състояние. Виждат се външно шокиращи концерти, но във филма тя плаче в гримьорната след последните изпълнения преди раздялата през 2016 г.:

Натискът е непосилен. -Селена Гомез

Разкритията на Селена Гомес за биполярното разстройство

Документалният филм на Селена Гомез е интимен поглед върху биполярното разстройство. Биполярното разстройство, по самото си име, е психическо състояние, при което човек редува екстремни промени в настроението. Преминава от забележима депресия до маниакална възбуда.

Когато настъпи депресивният период, пациентът е тъжен, не може да се концентрира, спира да яде, отслабва поради това, чувства липса на енергия и може да се появят мисли за самоубийство. Селена коментира във филма, че не е планирала самоубийство, но е чула някои гласове, които предполагат, че е по-добре да не съществува.

Тези слухови халюцинации я водят до погрешна диагноза психоза, която по-късно е коригирана на биполярно разстройство. С други думи, освен физическото си състояние (лупус), тя трябва да се справи и с тежко психическо разстройство.

Това е така, защото освен депресивния период, маниакалният стадий на биполярно разстройство също не е здравословен. Пациентите стигат до крайност, почти не спят, вършат една дейност след друга, харчат пари прекомерно и често действат безразсъдно или употребяват упойващи вещества, като наркотици.

Силна умора

Актрисата не можеше да извършва почти никаква дейност в дълъг момент от кариерата си. Дните й минаваха в легнало положение, без дори да яде.

„Понякога прекарвах седмици в леглото, до точката, в която дори слизането по стълбите ме оставяше без дъх.“ -Селена Гомез, за Rolling Stones

Приятелите й я посещаваха и се опитваха да я развеселят. Тя обаче не намери смисъл в тази подкрепа. Носеха й храна, за да я хранят насила. Въпреки подкрепата в социалната мрежа обаче нямаше как да поддържа духа си.

Тази разпространяваща се умора, която ограничава ежедневните действия, е трудно бреме за всеки. Отчасти се обяснява с депресивното състояние, но не трябва да се пренебрегва и ефектът от лупуса.

Системният лупус еритематозус или СЛЕ е автоимунно заболяване, при което определени антитела атакуват собствените тъкани на пациента. Симптомите са широкообхватни и почти винаги се отнасят до физическото ниво, въпреки че има изследвания, които удостоверяват ефекта на болестта върху психичното здраве.

Открих, че тревожността, пристъпите на паника и депресията могат да бъдат странични ефекти на лупус и това може да представлява друго предизвикателство. -Селена Гомес

При депресивни епизоди, приемане на лекарства в по-големи количества, стреса от публичното излагане и антителата, които си вършат работата, умората е неизбежна. И не говорим за умора, която може просто да се разреши чрез сън. Пациентите с този проблем съобщават за неизмерима тежест, която ги притиска към леглото или стола и не ги оставя.

Селена Гомес и умората
Екстремната умора при лупус и депресията са много по-интензивни състояния на умора от обичайната сънливост например.

Разкритията на Селена Гомес за лупуса

Един от най-драматичните моменти на Селена Гомез е бъбречната трансплантация, от която се нуждае. Лупусът има способността да засяга бъбречната тъкан.

Тази атака на антитела генерира възпаление, което може да бъде много сериозно. Това става до такава степен, че еволюира в бъбречна недостатъчност и единственото решение е трансплантация.

Селена Гомес получи бъбрек от приятелката си Франсия Раиса през 2017 г. Въпреки това документалният филм изглежда изключва този факт и почти не се споменава донорът в 6-годишното пътуване, което е заснето. Това е нещо, което привлече вниманието на много фенове.

Приятелството на двете млади жени беше нашумяло и признато както в личната, така и в обществената среда. Всъщност беше известно до такава степен, че когато Селена получава наградата за жена на годината на Билборд, думите й са били насочени към Раиса.

Мисля, че нагладата трябваше да бъде спечелено от Франсия за спасяването на живота ми. -Селена Гомес, на наградите Billboard

Извън дискусията и слуховете, трансплантацията ясно показва, че животът на певицата включва многократен прием на лекарства. Това включва психотропни лекарства за биполярно разстройство и серия от лекарства за контрол на лупуса и намаляване на възможността за отхвърляне на трансплантантирания орган.

Поглед напред

Документалният филм на Селена Гомес очаквано разкрива интимни въпроси. Със стреса да си глобална звезда, отсъствието, страховете и опасностите в такъв живот винаги са налице.

В един момент от филма тя говори за това, че се чувства като продукт. Звукозаписните компании и телевизионните продуцентски компании я използват, поставят изисквания към нея и границата между публично и лично е размита.

В тази игра, която някои ще приемат за типична за аудиовизуалната индустрия, биполярното разстройство е едновременно метафора и важна тема за размисъл. Откриваме екстаза на сцената и манията, както и самотата от края на концертите и депресията. Има и заредени с енергия думи в интервютата и изключителна умора в интимността на дома й.

Селена Гомес винаги е искала да популяризира борбата си като път на самопознание и самочувствие, който други жени могат да следват. Документалният филм за нейните последни 6 години сочи в тази посока: става дума за живот с физическо и психическо заболяване, а не просто за оцеляване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Carvalho, Andre F., Joseph Firth, and Eduard Vieta. “Bipolar disorder.” New England Journal of Medicine 383.1 (2020): 58-66.
  • Tondo, Leonardo, Gustavo H Vazquez, and Ross J Baldessarini. “Depression and mania in bipolar disorder.” Current neuropharmacology 15.3 (2017): 353-358.
  • Zhang, Lijuan, et al. “Prevalence of depression and anxiety in systemic lupus erythematosus: a systematic review and meta-analysis.” BMC psychiatry 17.1 (2017): 1-14.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.