На каква възраст може да се появи множествената склероза?

Множествената склероза е заболяване на нервната система. Може да се появи във всяка възраст, но се среща по-често сред младите хора.
На каква възраст може да се появи множествената склероза?

Последна актуализация: 12 февруари, 2021

Множествената склероза е една от демиелинизиращите болести. Те представляват заболявания на нервната система, засягащи предимно млади хора. В тази статия ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за тази болест, както и кога най-често се появява тя.

Какво представлява множествената склероза?

Множествената склероза е неврологично заболяване. Казано с други думи – тя засяга нервната система. Тя е свързана с увреждането на миелина. Миелинът е веществото покриващо и предпазващо аксоните на невроните, като по този начин се ускорява предаването на нервните импулси.

Ако миелинът бъде засегнат, това се отразява и на предаването на нервните импулси.

Според специалистите в основата на заболяването стои комбинация от генетични фактори и такива от околната среда. Така че можете да бъдете предразположен към заболяването генетично.

Освен това множествената склероза е автоимунно заболяване. Това означава, че собствените клетки на болния атакуват миелина.

Тъй като става въпрос за хронично заболяване, няма открито лечение. Хората с множествена склероза живеят толкова, колкото и здравите хора, но се борят със заболяването цял живот.

Множествената склероза е свързана с увреждането на миелина.

На каква възраст се появява заболяването?

Като повечето автоимунни заболявания множествената склероза засяга повече жени отколкото мъже. Появява при по-младите хора, обикновено във възрастта между 20-40 години.

Въпреки че най-често болестта се появява в упоменатата по-горе възраст, тя може да се наблюдава във всяка една възраст – при децата и старците. Около 10% от болните от множествена склероза са получили първия пристъп на болестта преди 18 годишна възраст.

Въпреки че прогнозата на болестта зависи от редица фактори, най-вече от вида на заболяването, възрастта на която се появява също оказва влияние. С други думи хората, при които болестта се появява по-късно, са с по-лоша прогноза и обикновено самото заболяване протича по-агресивно.

Видове множествена склероза

Начинът, по който се появява множествената склероза зависи от това как прогресира болестта. Различаваме следните типове на заболяването:

  • Пристъпно-ремитираща МС: това е най-често срещаната форма на болестта. Болестта се проявява чрез кризи. Когато болният не е в криза, няма никакви симптоми.
  • Първично-прогресивна МС: вместо кризи, при тази форма болестта се проявява чрез симптоми още от началото, които прогресират с течение на времето.
  • Прогресивно-рецидивираща МС: комбинация от предходните форми. При тази форма болните проявяват симптоми още от самото начало. Болестта се характеризира и с кризи, в които симптомите се влошават.
    Видове множествена склероза

Симптоми и диагностициране

Това заболяване се характеризира с различни симптоми, които варират при всеки един болен. Едни от най-често срещаните са:

  • Сензорни симптоми. Например загубата на усещане или странни усещания в някои части на тялото.
  • Замъглено зрение, което се появява внезапно или постепенно.
  • Слабост в крайниците, затруднено ходене или липса на координация при извършването на определени движения.

Поставянето на диагноза при всеки един пациент става по различен начин. Налага се и назначаването на някои допълнителни изследвания като анализ на гръбначно-мозъчна течност, ЯМР или изследване на нервната проводимост.

Препоръчваме ви да прочетете и: 9 храни за укрепване на имунната система

Какво трябва да запомните за множествената склероза

Тя е автоимунно заболяване на нервната система. Както споменахме обикновено се появява за първи път при младите хора на възраст 20-40 години. Среща се по-често при жените, въпреки че засяга двата пола.

Представлява хронично заболяване, което все още не се лекува. Въпреки това има терапевтични средства за предотвратяване появата на кризи, както и за забавяне развитието на болестта. По този начин симптомите не се влошават.

Поради тази причина, ако забележите тревожни симптоми или се притеснявате, посетете лекар. Само той може да потвърди диагнозата  и да ви назначи лечение възможно най-бързо.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.