5 начина за подобряване на кръвоснабдяването на мозъка

20.04.2016
Препоръчително е в диетата ви да присъстват зърнени храни, есенциални мастни киселини, яйца, цитрусови плодове и отвари от градински чай

Знаете ли какво се случва, ако в определен момент до мозъка не достигне адекватно количество кръв? Може да бъде предизвикана исхемия: малка част от мозъчната тъкан започва да умира, паметта отслабва и се повишава рискът от инсулт. Важно е да знаете също така, че чрез простичкия акт на подобряване на кръвоснабдяването на мозъка можете да избегнете много сериозни заболявания. По този начин ще се радвате на по-здрав мозък и по-добри когнитивни функции, подобрявайки паметта и концентрацията си.

Искате ли да узнаете как да направите това? Днес ви каним да се запознаете с 5 начина, по които да подобрите кръвоснабдяването на мозъка.

1. Аеробни упражнения за подобряване на кръвоснабдяването на мозъка

Ходене

Аеробните упражнения могат да подобрят функцията на сърдечно-съдовата система и да стимулират оптималното кръвоснабдяване на мозъка. Това е много важно за снабдяването на тялото с кислород и води до подобряване на здравето на мозъчните клетки и тъканните връзки.

Искате ли да разберете кои са най-ефикасните аеробни упражнения, които подобряват кръвоснабдяването на мозъка? Можете да изберете между една от тези прости дейности:

 • Ходете всеки ден по 30 минути.
 • Тичайте всеки ден по 15 минути.
 • Ходете на уроци по танци.
 • Карайте колело по 15 минути на ден.
 • Правете аеробни упражнения у дома.

Вижте още: 5те най-добри упражнения по аеробика за изгаряне на мазнините, които можете да правите у дома

2. Най-добрите храни за подобряване на кръвоснабдяването на мозъка

Храни

Съществуват няколко храни, които могат да окажат положително въздействие върху здравето на мозъка. Този орган използва около 20% от кръвта, която се изтласква от сърцето при всеки негов удар. Това количество е необходимо за осигуряване на енергията, от което се нуждае мозъкът, както и от ценни вещества, сред които глюкоза, въглехидрати и протеини.

Обърнете внимание на най-полезните за мозъка храни, които е препоръчително да присъстват в диетата на всеки човек:

 • Зърнени храни като киноа, бял ориз, овес, ръж, ечемик и др.
 • Есенциални мастни киселини като тези, които се съдържат в сьомгата, сардините, авокадото, зехтина, орехите и тиквените семки.
 • Червени боровинки, ягоди и цитрусови плодове.
 • Домати, къдраво зеле, броколи, спанак, аспержи.
 • Яйца.
 • Отвари, приготвени от градински чай.

Прочетете и: 10 суперхрани за мозъка

3. Кажете „Не“ на тютюна, затлъстяването и стреса

Затлъстяване

Трябва да имате предвид нещо много важно: тютюнът, затлъстяването и стресът са най-големите врагове на здравето на мозъка. Тютюнът например, освен че навлиза в кръвообращението под формата на никотин, стимулира надбъбречните жлези, за да се освободи адреналин.

Този хормон се появява в тялото, когато е изложено на стрес. Той стимулира централната нервна система, провокирайки тахикардия, хипертония и т.н. Всичко това кара панкреаса да намалява производството на инсулин. От това следва повишаване на нивото на кръвната захар и прекалено възбуждане на мозъка. Както виждате, тютюнопушенето представлява бомба с часовников механизъм.

А какво да кажем за затлъстяването? Как се отразява то върху кръвоснабдяването на мозъка? Когато страдате от затлъстяване, се повишава рискът от инсулт. Натрупването на мазнини провокира втвърдяване на вените и артериите, а оттам и до забавяне на кръвопотока. Всичко това допринася за повишаването на риска от сериозни здравословни проблеми, които могат да бъдат избегнати, стига да спазвате диета и да усвоите полезни навици. Струва си да положите усилия!

4. Правете упражнения за мозъка всеки ден

Плетене за подобряване кръвоснабдяването на мозъка

В какво състояние са вашите „мозъчни мускули“? За да повишите кръвоснабдяването на мозъка, важно е да упражнявате своите когнитивни функции. Памет, любопитство, ежедневен интерес, мотивация… Всичко това води до установяване на нови връзки между невроните и, малко по малко, до образуване на повече тъкани и структури, устойчиви срещу напредването на възрастта и вероятността от развитието на различни болести.

Не се възпирайте от научаването на нови неща всеки ден. Не спирайте да четете и да развивате хобитата си. Дори когато търсите онлайн информация, вие подобрявате своята памет и стимулирате концентрацията. Този тип практики са полезни за здравето на мозъка.

5. Възползвайте се от силата на положителните емоции

Емоционално здраве

Ежедневният стрес, тревогата и възприемането на случващото се в живота от песимистична гледна точка могат да се отразят негативно върху функционирането на мозъка. Съществува риск от повишаване на нивото на адреналина в кръвта. По този начин се стимулират колебания в кръвоснабдяването на мозъка. В дългосрочен план могат да доведат до сериозни последици.

Положителните емоции влияят по-силно от самите витамини и дори представляват болкоуспокояващо средство. Те предлагат тип енергия, която е важна за ежедневния живот и за оптималното функциониране на мозъка. Винаги се опитвайте да следвате тези съвети:

 • Имайте чувство за хумор. Говорете за радостите в живота!
 • Практикувайте отпускащи техники, йога… Те ще ви помогнат да осъществите връзка със себе си и да бъдете „тук и сега“, оценявайки това, което е най-важно.
 • Развивайте социалните си отношения. Радвайте се на компанията на своите приятели и семейство. Не се застоявайте у дома!
 • Díaz-Carrillo, M. A., & Carrillo-Esper, R. (2015). Flujo sanguíneo cerebral. Revista d Mexicana de Anestesiología.
 • Díez-Tejedor, E., Del Brutto, O., Álvarez-Sabín, J., Muñoz, M., & Abiusi, G. (2001). Clasificación de las enfermedades cerebrovasculares. Sociedad Iberoamericana de Enfermedades Cerebrovasculares. Revista de Neurologia. https://doi.org/10.4135/9781412985475
 • AHA, A. H. A. (2016). El ataque isquémico al cerebro. American Heart Association.