Смути от цвекло и морков прочиства черния дроб и кръвта
Цвеклото и морковите са богати на витамини и имат антиоксидантни свойства, които подобряват кръвообращението. Цвеклото също стабилизира перисталтиката. При редовна консумация прочиства кръвта и прави черния дроб по-здрав.
Здравословно и полезно – това е смутито, приготвено от цвекло и моркови. То не само че освежава, но има и приятен вкус.
Всеки ден, без дори да осъзнаваме, в организма постъпва голямо количество токсини. Неправилното хранене, лекарствата, замърсената околна среда, дори стресът представляват негативни фактори, които затрудняват функционирането на черния дроб.
Започнете да водите по-здравословен начин на живот още днес, като не пропускате това лесно за приготвяне смути от цвекло и моркови! Готови ли сте?
Цвеклото прочиства кръвта и черния дроб
Да, това е възможно. Цвеклото е много повече от обикновен зеленчук. Предпочитаме да го докажем:
Богато е на антиоксиданти
Със сигурност вече сте свикнали да чувате колко полезни и нужни са антиоксидантите на организма. Но какво всъщност правят тези вещества?
- Борят се с преждевременното стареене.
- Грижат се за здравето на клетките и ги правят по-силни. Това е от съществено значение за здравето на черния дроб, например.
- Блокират действието на свободните радикали, защитавайки тъканите и подобрявайки общото здравословно състояние.
- Регулират кръвното налягане.
Цвеклото е един от най-богатите на антиоксиданти зеленчуци. То съдържа бета-каротини, каротиноиди и флавоноиди. Именно те му придават атрактивния пурпурен цвят, а също така и прочистват черния дроб ( особено, ако страдате от затлъстяване на този орган).
През 2012 година например, в изданието “New England Journal of Medicine” беше публикувано интересно клинично проучване. Според него хората, които страдат от затлъстяване на черния дроб , показват значително подобрение след консумиране на сок от цвекло в продължение на само няколко месеца.
Нивата на мазнините в черния дроб са намалели, а също така и възпалението.
Ускорява метаболизма и разгражда мазнините
Това смути от цвекло и моркови ще помогне малко по малко да отслабнете, наслаждавайки се на зареждаща с енергия напитка. Идеална е за започване на деня или преди хранене.
- Цвеклото е богато на фибри. Те спомагат за “извличането” от червата на токсините, които затрудняват правилното усвояване на хранителните вещества.
- Подобрява перисталтиката.
- Предотвратява натрупването на липиди в клетките на черния дроб.
- Цвеклото ускорява метаболизма и подобрява функцията на лимфната система.
Цвеклото прочиства кръвта и предпазва сърцето
Още от дълбока древност сокът от цвекло е използван за подобряване здравословното състояние на кръвта. Всъщност, този сок продължава да дава добри резултати и до днес.
- Богато е на калий и помага за стабилизиране на хипертония.
- Намалява нивата на лошия холестерол в кръвта.
- Богат на хранителни вещества, като магнезий, фосфор, фолиева киселина и витамини A, B и C.
Морковите прочистват кръвта и черния дроб
Общоизвестен факт за морковите е, че са полезни за очите и придобиването на тен. Но този зеленчук има още много полезни свойства.
- Редовната консумация на моркови стимулира правилното кръвообращение.
- Те съдържат важни витамини (A, B, C и E), заедно с минерали и антиоксиданти. И най-важната част – почти не съдържат калории!
- От съществено значение за грижата за клетките на черния дроб, подобряването на функциите и възстановяването им, са витамините от B-комплекса. Морковите съдържат достатъчни количества от тях, така че не е необходимо да ги набавяте от животински продукти.
- Богати са на калий и фосфор – вещества, които обновяват кръвта и нервите.
- Съдържат провитамин A. Когато достигне кръвообращението, той се превръща в ретинол, спомагащ възстановяването на клетките, увредени от токсини.
Как да приготвим смути от цвекло и моркови
Съставки
- 1 средна глава цвекло, сварено
- 2 мандарини
- 2 моркова
- 1 чаша вода (200 мл.)
Начин на приготовление
- Лесно е. Първо почистете добре морковите, след това ги нарежете на парчета. След това разделете мандарините на резени (ако желаете, можете да използвате портокалов сок) и разрежете цвеклото на четири, за да се смели по-лесно.
- Когато съставките са готови, ги поставете в блендера. Смелете ги до получаване на гладка, хомогенна смес, добавяйки чашата вода, така че да не се получи твърде гъста.
Добре е да се пие сутрин. С всеки изминал ден ще забелязвате разликата в здравословното състояние и енергията си.
Може да ви заинтересува ...
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Coronado, M., Vega y León, S., Gutiérrez, R., Vázquez, M., & Radilla, C. (2015). Antioxidantes: perspectiva actual para la salud humana. Revista chilena de nutrición, 42(2), 206-212. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-75182015000200014&script=sci_arttext&tlng=e
- Martínez Álvarez, J y Izquierdo Pulido, M. La capacidad antioxidante de la dieta española: la rueda de los alimentos antioxidantes. Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación. [En línea] Disponible en: nutricion.org
- Cámara Hurtado, Cortes Sánchez y Torija Isasa. Frutas y verduras, fuentes de salud. Nutrición y Salud. Salud Madrid. [En línea] Disponible en: madrid.org
- Eggebeen, J., Kim-Shapiro, D. B., Haykowsky, M., Morgan, T. M., Basu, S., Brubaker, P., … & Kitzman, D. W. (2016). One week of daily dosing with beetroot juice improves submaximal endurance and blood pressure in older patients with heart failure and preserved ejection fraction. JACC: Heart Failure, 4(6), 428-437. http://heartfailure.onlinejacc.org/content/4/6/428.abstract
- Sárdi, É., Stefanovits-Bányai, É., Kocsis, I., Takács-Hájos, M., Fébel, H., & Blázovics, A. (2009). Effect of bioactive compounds of table beet cultivars on alimentary induced fatty livers of rats. Acta alimentaria, 38(3), 267-280. https://akademiai.com/doi/abs/10.1556/AAlim.38.2009.3.1
- Janiszewska, E. (2014). Microencapsulated beetroot juice as a potential source of betalain. Powder technology, 264, 190-196. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0032591014004872
- Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients, 7(4), 2801-2822. https://www.mdpi.com/2072-6643/7/4/2801/htm?__hstc=3584879.822a9c3981f04695664b9dc054b5f524.1523145601968.1523145601969.1523145601970.1&__hssc=3584879.1.1523145601971&__hsfp=1773666937
- Sun, T., Simon, P. W., & Tanumihardjo, S. A. (2009). Antioxidant phytochemicals and antioxidant capacity of biofortified carrots (Daucus carota L.) of various colors. Journal of agricultural and food chemistry, 57(10), 4142-4147. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf9001044