Защо работата с ръце е полезна за мозъка

Може да избегнете загуба на когнитивните функции и да подобрите координацията между ръцете и очите
Защо работата с ръце е полезна за мозъка

Последна актуализация: 02 февруари, 2019

Дейностите с ръце са много интересни хобита, които могат да тренират различни части на мозъка. Те развиват уменията, които са от основно значение за дейностите, които правим всеки ден.

Доказано е, че са страхотна терапия срещу стреса и депресията. Те повишават нивата на “хормоните на благосъстоянието” и стимулират отпускането .

Редовното им извършване развива фината моторика, креативността,  а дори и самоувереността и самочувствието.

Това е добър начин и да избягаме от ежедневието и проблемите, които водят със себе си страх, тревога и други нездравословни емоции.

Независимо дали става въпроса за плетене, рисуване или друга артистична работа с ръце, отделянето на няколко минути на ден се смята за “поддържане на мозъка”.

Много хора не го осъзнават, но мозъкът получава най-голяма полза именно от техниките, необходими за осъществяване на конкретната дейност.

По-долу бихме искали да посочим някои от основните ползи и причините да обърнете повече внимание на тези дейности.

Какви са предимствата на ръчните дейности за мозъка?

Предимства на работата с ръце

Работата с ръце е отпускаща терапия, която подобрява психичното здраве, благополучието и мозъчната дейност. 

На хората, които ги практикуват редовно, им е по-лесно да мислят и да повишават своето въображение и творчески капацитет.

В проучване, направено от Бетсан Коркхил с 3545 плетачки, се установява, че ръчните дейности и умствените игри имат качества, които помагат за развитието на мозъка и емоционалното здраве.

Такива задачи ни изпълват с енергия, подобряват социалното общуване и ни помагат да изградим самоувереност.

Това се дължи на факта, че те водят до отпускане и предизвикват мозъка да работи по-ефективно.

Сетивата са ангажирани и двигателни умения се подобряват, особено в ръцете.

Според проучването 50% от хората съобщават, че плетенето увеличава усещането им за щастие и отпускане.

Повечето се съгласяват, че то помага да се намали стресът и да се увеличи креативността. 

Ползи от работата с ръце

Проучването установява, че има връзка между броя на случаите, в които човекът е практикувал дейността и емоционалното му състояние.

Тези, които плетат три или повече пъти на седмица, се чувстват по-отпуснати, по-щастливи и по-малко тревожни от тези, които го правят по-рядко или въобще не го правят.

Този вид хобита изискват фокусиране на вниманието върху желания резултат, както и съсредоточване на мислите върху самата задача.

В същото време те изграждат търпение, когато човек се заеме с някой проект и иска да постигне някаква цел. Изгражда се постоянство и се постига по-голяма самоувереност при преодоляване на препятствията. 

Работата с ръцете забавлява мозъка

Работата с ръце забавлява мозъка

В друго проучване, публикувано в списание Neurology, се стига до заключението, че творческите  дейности намаляват риска от леки когнитивни увреждания. 

Учените са искали да разберат дали е възможно да се предотврати този процес, причинен от стареенето, и резултатите са изненадващи.

Хората, които рисуват, правят скулптури, практикуват фотография и рисуване на средна и напреднала възраст, има 73% по-малък шанс да развият леки когнитивни увреждания в сравнение с хората, които не го правят.

Хората, които упражняват ръчни дейности, са с до 45% по-малък риск от деменция от онези, които не упражняват тези дейности.

За да обобщим, работата с ръце е от полза за мозъка, защото:

  • Представлява умствено предизвикателство, което води до решаване на проблеми.
  • Подобрява социалните връзки.
  • Кара човек да се чувства здрав.
  • Насърчава развитието на координацията между ръцете и очите, пространствено възприятие и фините двигателни умения.
  • Препоръчва се при дейности като преподаване и учене.
  • Фокусира вниманието и мислите върху задачата.
  • Стимулира въображението и творчеството.
  • Предпазва паметта и намалява риска от влошаване на психическото състояние.
  • Улесняване учебни техники за релаксация, медитация и ритъм.
  • Лекува депресията и стреса.

На база на горното можем да направим заключение, че простите ръчни дейности ни помагат да стимулираме и предпазваме мозъка. 

Въпреки, че психичното здраве зависи от много фактори, съществуват дългосрочни ползи от редовното практикуване на тези задачи.    

Страхотно е, че в наши дни е много лесно да научите и упражнявате тези ръчни дейности, а необходимите материали често са евтини или рециклирани.

Започнете още днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.