Как да третираме болка в гърба

Тази зона е най-рискова, тъй като поема значителна част от теглото на човешкото тяло.
Как да третираме болка в гърба

Последна актуализация: 26 януари, 2019

Ако страдате от болка в гърба, не е препоръчително да почивате постоянно. Желателно е да практикувате определени физически упражнения, които не изискват внезапни движения или вдигане на тежести.

Болката – ниско долу в гърба – е свързана с определени състояния на лумбалните прешлени и на заобикалящите ги меки тъканни структури ( мускули, сухожилия и нерви, междупрешленните дискове). Лумбаго е термин, дефиниращ това състояние, което може да продължи няколко дни, а дори и седмици. В тази статия ще прочетете за няколко различни процедури, които се прилагат при болка в гърба.

Преди да започнете да лекувате лумбаго, направете няколко теста. Те ще покажат причината за здравословния проблем – важна  за адекватното лечение и установяване на диагнозата ( остеопороза, инфекции и дори лезии). В екстремни случаи може да става дума дори за тумор.

Проучвания сочат, че огромно количество хора по цял свят страдат, поне веднъж в живота, от болка в  гърба Тя може да бъде усетена в различни части от гърба, но най-често – в долната част на гърба, позната като лумбалната област. Тази зона е най-рискова, тъй като поема значителна част от теглото на човешкото тяло.

След прекарване на настинка или  грип лумбагото  е една от най-често срещаните причини, поради които хората се отбиват при личния лекар. Повечето лезии в тази част на гърба се причиняват от професионална дейност, изискваща постоянно вдигане на тежки предмети или задържане на тялото в една и съща позиция за продължителен период от време. Падането, прекаленото натоварване на тялото също предизвикват остър случай на лумбаго. В някои случаи е възможно увреждане на мускулите и сухожилията в областта на гърба.

Причини за внезапна проява на болка в гърба

 • Фрактури, предизвикани от остеопороза или артрит
 • Когато костният мозък е компрометиран от рак
 • Мускулни спазми при претоварване на мускулите
 • Дискова херния, счупен диск или инфекции, които могат да увредят гръбнака
 • Неправилно вдигане на тежки предмети, провокиращо претоварване на тялото
 • Спинална стеноза, причинена от разтягане на спиналния канал
 • Сколиоза или кифоза, резултат от изкривяване на гръбначния стълб (състоянието може да бъде наследствено и да се прояви в детска или в зряла възраст).
 • Разтягане или разкъсване на мускулите и сухожилията
 • Бременност
 • Заболявания, свързани с женската репродуктивна система ( кисти и тумори).

Препоръки как да се предпазим/да третираме болка в търба

Изключете извършването на силови дейности в продължение на няколко дни, като позволите на подуването в тази област да се успокои и да се намали болката.

 • Препоръчително е да използвате студен компрес през първите няколко дни, след което налагайте горещ компрес, който ще успокои мускулите спазми и от там – болката.
 • Приемайте аналгетици само след консултация с лекар. Не е полезно сами да предписвате лекарства.
 • Почивайте на легло няколко дни. Сложете възглавница между краката. Ако предпочитате да спите по гръб, поставете я под коленете, за да поддържате позицията и да намалите напрежението в гърба.
 • След като отпочинете няколко дни, започнете да правите отново физически упражнения (в случай, че нямате лекарска препоръка да стоите в леглото). Отдадете се на лека активност, като избягвате вдигането на тежки предмети, бързото придвижване през следващите 3 седмици.
 • Ако болката в кръста не утихва с упражненията и аналгетиците, може би ще се наложи да се консултирате с физиотерапевт, който да предпише определени упражнения за разтягане – те са ефективни и ще намалят болката, предотвратявайки последващи проблеми.
Разтягане за облекчаване болката в гърба
 • Най-добрият начин да поддържате здравословното състояние под контрол, е като правите редовни упражнения и поддържате правилна позиция на тялото. Когато се налага да седите за дълъг период от време, изберете стол с облегалка, поддържаща гърба. Това е най-добрият начин за предпазване от лумбаго.
 • Препоръчително е да се пазите от качване на излишни килограми – спазвайте здравословна диета, базирана на плодове и зеленчуци.

Домашни средства за предотвратяване на лумбаго

 • Нежният масаж е ефикасен. Използвайте няколко капки етерично масло, в комбинация с 1 супена лъжица бадемово масло. Масажирайте по посока на мускула в продължение на 5 минути. Повтаряйте процедурата 3 пъти дневно.
Масаж за третиране болката в гърба
 • Кипнете 3 супени лъжици вербена в чаша вода. Намокрете хавлия с получената смес и наложете върху засегнатата зона с гореща вода. Температурата зависи изцяло от чувствителността. Тази процедура може да бъде правена няколко пъти на ден.
 • Добавете 10 – 15 капки масло от чаено дърво към вана, пълна с вода. Потопете се в нея поне за 20 минути.
 • Затоплете 3 супени лъжици ленено масло в съчетание с 1 супена лъжица горчица. Кипнете и направете компрес с получената смес. Слагайте компреса всяка вечер до подобрение.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Rajaee, S. S., Bae, H. W., Kanim, L. E. A., & Delamarter, R. B. (2012). Spinal fusion in the United States: Analysis of trends from 1998 to 2008. Spine37(1), 67–76. https://doi.org/10.1097/BRS.0b013e31820cccfb
 • Tekur, P., Nagarathna, R., Chametcha, S., Hankey, A., & Nagendra, H. R. (2012). A comprehensive yoga programs improves pain, anxiety and depression in chronic low back pain patients more than exercise: An RCT. Complementary Therapies in Medicine20(3), 107–118. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2011.12.009
 • Haas, M., Vavrek, D., Peterson, D., Polissar, N., & Neradilek, M. B. (2014). Dose-response and efficacy of spinal manipulation for care of chronic low back pain: A randomized controlled trial. Spine Journal14(7), 1106–1116. https://doi.org/10.1016/j.spinee.2013.07.468
 • Liddle, S. D., Baxter, G. D., & Gracey, J. H. (2004). Exercise and chronic low back pain: What works? Pain. Elsevier. https://doi.org/10.1016/j.pain.2003.10.017

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.