Как да третираме болка в гърба

Тази зона е най-рискова, тъй като поема значителна част от теглото на човешкото тяло.
Как да третираме болка в гърба

Последна актуализация: 26 януари, 2019

Ако страдате от болка в гърба, не е препоръчително да почивате постоянно. Желателно е да практикувате определени физически упражнения, които не изискват внезапни движения или вдигане на тежести.

Болката – ниско долу в гърба – е свързана с определени състояния на лумбалните прешлени и на заобикалящите ги меки тъканни структури ( мускули, сухожилия и нерви, междупрешленните дискове). Лумбаго е термин, дефиниращ това състояние, което може да продължи няколко дни, а дори и седмици. В тази статия ще прочетете за няколко различни процедури, които се прилагат при болка в гърба.

Преди да започнете да лекувате лумбаго, направете няколко теста. Те ще покажат причината за здравословния проблем – важна  за адекватното лечение и установяване на диагнозата ( остеопороза, инфекции и дори лезии). В екстремни случаи може да става дума дори за тумор.

Проучвания сочат, че огромно количество хора по цял свят страдат, поне веднъж в живота, от болка в  гърба Тя може да бъде усетена в различни части от гърба, но най-често – в долната част на гърба, позната като лумбалната област. Тази зона е най-рискова, тъй като поема значителна част от теглото на човешкото тяло.

След прекарване на настинка или  грип лумбагото  е една от най-често срещаните причини, поради които хората се отбиват при личния лекар. Повечето лезии в тази част на гърба се причиняват от професионална дейност, изискваща постоянно вдигане на тежки предмети или задържане на тялото в една и съща позиция за продължителен период от време. Падането, прекаленото натоварване на тялото също предизвикват остър случай на лумбаго. В някои случаи е възможно увреждане на мускулите и сухожилията в областта на гърба.

Причини за внезапна проява на болка в гърба

 • Фрактури, предизвикани от остеопороза или артрит
 • Когато костният мозък е компрометиран от рак
 • Мускулни спазми при претоварване на мускулите
 • Дискова херния, счупен диск или инфекции, които могат да увредят гръбнака
 • Неправилно вдигане на тежки предмети, провокиращо претоварване на тялото
 • Спинална стеноза, причинена от разтягане на спиналния канал
 • Сколиоза или кифоза, резултат от изкривяване на гръбначния стълб (състоянието може да бъде наследствено и да се прояви в детска или в зряла възраст).
 • Разтягане или разкъсване на мускулите и сухожилията
 • Бременност
 • Заболявания, свързани с женската репродуктивна система ( кисти и тумори).

Препоръки как да се предпазим/да третираме болка в търба

Изключете извършването на силови дейности в продължение на няколко дни, като позволите на подуването в тази област да се успокои и да се намали болката.

 • Препоръчително е да използвате студен компрес през първите няколко дни, след което налагайте горещ компрес, който ще успокои мускулите спазми и от там – болката.
 • Приемайте аналгетици само след консултация с лекар. Не е полезно сами да предписвате лекарства.
 • Почивайте на легло няколко дни. Сложете възглавница между краката. Ако предпочитате да спите по гръб, поставете я под коленете, за да поддържате позицията и да намалите напрежението в гърба.
 • След като отпочинете няколко дни, започнете да правите отново физически упражнения (в случай, че нямате лекарска препоръка да стоите в леглото). Отдадете се на лека активност, като избягвате вдигането на тежки предмети, бързото придвижване през следващите 3 седмици.
 • Ако болката в кръста не утихва с упражненията и аналгетиците, може би ще се наложи да се консултирате с физиотерапевт, който да предпише определени упражнения за разтягане – те са ефективни и ще намалят болката, предотвратявайки последващи проблеми.
Разтягане за облекчаване болката в гърба
 • Най-добрият начин да поддържате здравословното състояние под контрол, е като правите редовни упражнения и поддържате правилна позиция на тялото. Когато се налага да седите за дълъг период от време, изберете стол с облегалка, поддържаща гърба. Това е най-добрият начин за предпазване от лумбаго.
 • Препоръчително е да се пазите от качване на излишни килограми – спазвайте здравословна диета, базирана на плодове и зеленчуци.

Домашни средства за предотвратяване на лумбаго

 • Нежният масаж е ефикасен. Използвайте няколко капки етерично масло, в комбинация с 1 супена лъжица бадемово масло. Масажирайте по посока на мускула в продължение на 5 минути. Повтаряйте процедурата 3 пъти дневно.
Масаж за третиране болката в гърба
 • Кипнете 3 супени лъжици вербена в чаша вода. Намокрете хавлия с получената смес и наложете върху засегнатата зона с гореща вода. Температурата зависи изцяло от чувствителността. Тази процедура може да бъде правена няколко пъти на ден.
 • Добавете 10 – 15 капки масло от чаено дърво към вана, пълна с вода. Потопете се в нея поне за 20 минути.
 • Затоплете 3 супени лъжици ленено масло в съчетание с 1 супена лъжица горчица. Кипнете и направете компрес с получената смес. Слагайте компреса всяка вечер до подобрение.
Може да ви заинтересува ...
Защо е препоръчително редовно да консумирате ленено семе?
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Защо е препоръчително редовно да консумирате ленено семе?

Знаете ли, че когато редовно консумирате ленено семе, можете да подобрите общото си здравословното положение? Прочетете какви са ползите от този пр...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Rajaee, S. S., Bae, H. W., Kanim, L. E. A., & Delamarter, R. B. (2012). Spinal fusion in the United States: Analysis of trends from 1998 to 2008. Spine37(1), 67–76. https://doi.org/10.1097/BRS.0b013e31820cccfb
 • Tekur, P., Nagarathna, R., Chametcha, S., Hankey, A., & Nagendra, H. R. (2012). A comprehensive yoga programs improves pain, anxiety and depression in chronic low back pain patients more than exercise: An RCT. Complementary Therapies in Medicine20(3), 107–118. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2011.12.009
 • Haas, M., Vavrek, D., Peterson, D., Polissar, N., & Neradilek, M. B. (2014). Dose-response and efficacy of spinal manipulation for care of chronic low back pain: A randomized controlled trial. Spine Journal14(7), 1106–1116. https://doi.org/10.1016/j.spinee.2013.07.468
 • Liddle, S. D., Baxter, G. D., & Gracey, J. H. (2004). Exercise and chronic low back pain: What works? Pain. Elsevier. https://doi.org/10.1016/j.pain.2003.10.017

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.