Подобрете здравето си с вода с куркума и лимон

Благодарение на хранителните вещества, които осигурява, комбинацията от лимонова вода и куркума е идеално средство за лечение на различни здравословни проблеми и освен това благоприятства отслабването.
Подобрете здравето си с вода с куркума и лимон

Последна актуализация: 16 януари, 2019

Комбинацията от куркума и лимонова вода е лечебна рецепта, добила изключителна популярност по целия свят. Това се дължи на способността й да подобрява здравето и да намалява излишното тегло.

Тя може и да не е чудодейно средство за лекуване на болестите. Хората, които са я пробвали обаче, са разбрали, че тази комбинация е от огромна полза за пречистването на кръвта и за оптимизиране функциите на основните телесни системи. 

Тази подправка и този цитрусов плод съдържат висока концентрация на мощни антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Щом бъдат усвоени от организма, те допринасят за премахването на токсините и предотвратяват отрицателното им въздействие върху клетките и тъканите.

Освен това те съдържат много малко калории и са източник на витамини и минерали. Това означава, че комбинацията от двете съставки е чудесно допълнение към всяка диета.

Много хора все още не знаят за техните ползи. По тази причина искаме да споделим с вас тази рецепта, за да можете сами да си я приготвяте вкъщи.

Опитайте я!

Вода с куркума и лимон за подобряване на здравето

Тази натурална напитка с куркума и лимон е една от рецептите, използвани в аюрведическата и китайската медицина за лечение и превенция на няколко често срещани заболявания.

Тези култури ценят високо куркумата като голям съюзник на доброто здраве. Това не се дължи единствено на високото й съдържание на есенциални хранителни вещества, но и на мощните й противовъзпалителни и болкоуспокоителни свойства.

Сега куркумата добива широка популярност и в другите държави, след като вече са известни ефектите й върху организма, спомагащи за по-доброто му физическо и психическо благосъстояние.

По тази причина преди да ви представим споменатата рецепта, ще разкрием някои от невероятните ползи от редовната консумация на куркума.

Ползите от куркумата

Куркума и лимон, съчетание на мощни антиоксиданти.

Куркумата е подправка, която се използва от древни времена както в кулинарията, така и в медицината.

Това растение принадлежи към семейство Джинджифилови. Отличава се със специфичния си жълто-оранжев цвят.

Куркумата притежава противовъзпалителни и отпускащи свойства, които могат да се използват за облекчаване на мускулните болки и възпалителните състояния.

Тя съдържа мощни антиоксиданти като куркумин, които свеждат до минимум отрицателните въздействия на свободните радикали и предпазват клетките от оксидативния стрес.

Хранителните вещества в състава й включват:

 • Аминокиселини
 • Диетични фибри
 • Ниацин
 • Витамини (А, С, Е)
 • Минерали (калций, калий, натрий, желязо, магнезий)

Ползите от лимона

Лимоните се отличават с високото си съдържание на витамин С

Лимоните са цитрусови плодове, които се отличават с високото си съдържание на витамин С и натурални фибри, допринасящи за подобряване на храносмилането.

Преди всичко антиоксидантните и алкалните свойства на лимона спомагат за контролирането на прекомерната киселинност в организма. Също така те понижават риска от автоимунни заболявания.

Освен това есенциалните минерали в състава на лимоните стимулират баланса на електролитите в тялото и намаляват опасността от отоци и бъбречни инфекции.

Също така, благодарение на антибиотичните вещества, които съдържа, този плод допринася за подсилването на имунната система и за подобряване на респираторното здраве.

Препоръчваме да прочетете: 6 средства срещу киселинен рефлукс

Как да приготвите тази напитка с куркума и лимон

Лечебно средство с куркума и мед и лимон

За да се възползвате от свойствата на това страхотно натурално средство, трябва просто да отделите за приготвянето му 20 или 30 минути преди закуска.

Съставки

 • 1 чаша вода (250 мл)
 • 1/4 чаена лъжица настъргана куркума (1,2 г)
 • сокът от 1/2 лимон
 • 1 чаена лъжица мед (7,5 г)

Начин на приготвяне

 • Първо, загрейте водата. Когато заври, отстранете от огъня и прибавете куркумата и лимоновия сок.
 • След това разбъркайте всички съставки, докато се смесят напълно, след което прибавете меда за по-приятен вкус.
 • Оставете напитката да престои за 3 до 5 минути и после я изпийте.

Как да я консумирате

 • Пийте по чаша сутрин, на празен стомах. Ако желаете, може да изпиете още една чаша преди да обядвате.
 • Консумирайте в продължение на 2 седмици, веднъж месечно.

Противопоказания

 • На първо място, прекомерната консумация на куркума не се препоръчва за хора, диагностицирани с чернодробни заболявания.
 • Това средство не е подходящо за пациенти, страдащи от камъни в жлъчката.
 • Освен това, ако приемате някакви лекарства, трябва да се консултирате с лекаря си, за да разберете дали ефектите от това средство могат да попречат на лечението ви.

Изпробвахте ли го вече? Включете го в диетата си и се уверете сами колко добре ще подейства на различни аспекти от здравето ви.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.