Как да си приготвите вкусна веган майонеза
Как да си приготвите сами вкусна веган майонеза?
Веган майонезата се приготвя само от съставки с растителен произход. Това означава, че други съставки като млека с растителен произход заместват използваните традиционно яйца и прясно мляко в приготвянето на майонезата.
Веган майонезата се приготвя лесно и има редица рецепти, използващи различни съставки. С помощта на всяка една от тези рецепти ще си приготвите 100 % натурална майонеза, която е с леко различна текстура и консистенция.
Веган майонеза със соево мляко и зехтин
Тази майонеза е лека и много приятна на вкус. Можете да я използвате веднага след като я приготвите. Тя е страхотно допълнение към салатите. А можете просто да си я намажете върху филийка хляб.
Съставки
- 1/2 намачкан чесън
- 1 чаша зехтин
- Една чаена лъжичка лимонов сок
- 1 супена лъжица нарязан пресен магданоз
- 1/2 чаша соево или бадемово мляко
- Щипка морска сол
- Щипка смляно синапено семе за вкус или 1/2 чаена лъжичка горчица
Приготвяне
- Изсипете соевото мляко и лимоновия сок в блендера. Разбъркайте съставките за 30 секунди.
- Докато бъркате бавно, добавете зехтина докато сместа се сгъсти.
- Добавете солта, магданоза и отново добре разбъркайте сместа.
- Опитайте сместа, за да прецените от какви подправки се нуждае.
- Запомнете, че можете да добавите подправки по ваш вкус: чили, бял и черен пипер
Прочетете и: 3 рецепти за гуакамоле, в които ще се влюбите
Веган майонеза с картофи
Тази майонеза също е лека, но в сравнение с предходната рецепта е по-тежка, тъй като основната й съставка са картофите. Те придават на майонезата много по-силен вкус.
Съставки
- Слънчогледово олио
- Черен пипер
- Риган
- Сол на вкус
- 1 скилидка чесън
- Лимонов сок
- 1 голям картоф
- Вода по желание (в зависимост от това дали искате майонезата да е по-гъста или по-течна).
Приготвяне
- Обелете картофа и го сварете в малко вода.
- След като се свари добре поставете картофа в блендера.
- Добавете скилидката чесън, ригана, черния пипер и солта.
- Разбъркайте съставките и след като се охладят започнете да добавяте по малко от слънчогледовото олио.
- Когато сместа стане хомогенна спрете да добавяте олио и прибавете необходимото количество вода, отново бавно.
- Запомнете, че трябва да разбивате сместа на всеки 5 секунди, докато стане гладка и лека.
- Добавете лимон (на вкус), внимавайте да не добавите твърде много сок, защото сместа може да се пресече (както става и с класическата майонеза).
- Можете да добавите кориандър, босилек, магданоз и някоя от любимите си подправки.
Съвети за приготвяне на веган майонеза
- Тези рецепти се приготвят най-добре в стъклени съдове и с помощта на традиционната бъркалка.
- Можете да използвате и миксер или блендер. Но ако приготвяте малки количество по-добре използвайте ръчната бъркалка.
- Трябва да използвате неподсладено соево мляко без аромат (а не това с аромат на ванилия, шоколад и т.н.).
- Заложете на слънчогледовото олио или друго олио с неутрален аромат и вкус.
- Зехтинът придава на майонезата силен, леко пикантен аромат. Имайки това в предвид използвайте малко количество от това натурално олио.
- Уверете се, че продуктите са на стайна температура, когато започнете да приготвяте майонезата.
- Добавяйте по малко сол и чесън. Ако количеството им не е достатъчно можете да добавяте по малко, докато майонезата се овкуси добре.
- Съхранявайте готовата майонеза в хладилник и я консумирайте бързо след приготвянето й.
Защо се пресича веган майонезата?
- Ако спирате няколко пъти по време на разбиването на продуктите.
- Продуктите са много студени или горещи.
- Ако използвате прекалено много мазнина (това е най-често срещаната грешка).
- Ако разбивате продуктите на много висока скорост.
- Вместо да се сгъстява сместа става все по-течна и прозрачна по време на разбиването.
Не пропускайте да прочетете и: Най-добрите закуски за борба с мазнините
Различни варианти на веган майонеза
Можете да приготвите веган майонеза с невероятен вкус и цвят като добавите определени съставки:
- Ако искате майонеза с розов или червеникав цвят добавете малко сварено червено цвекло.
- За зелен цвят добавете сварен спанак. Ще получите майонеза със зелен цвят и приятен вкус
- Ако искате да приготвите веган сос тартар добавете следното към сместа: каперси, кисели краставички и лук.
- Ако искате майонеза с розов цвят добавете малко кетчуп към сместа.
Употреба
- Салати. Вместо олио и оцет.
- Сандвичи и хамбургери.
- Ястия като: омлети, крокети и хапки.
- Сос за зеленчуци и други печени ястия.
- Сос за пица (вместо доматен сос).
Приготвянето на домашна веган майонеза ни дава възможността да й придадем собствен вкус и да се наслаждаваме на голямо разнообразие от натурални и здравословни варианти на този популярен сос.