Как да си приготвите вкусна веган майонеза

Как да си приготвите сами вкусна веган майонеза?
Веган майонезата се приготвя само от съставки с растителен произход. Това означава, че други съставки като млека с растителен произход заместват използваните традиционно яйца и прясно мляко в приготвянето на майонезата.
Веган майонезата се приготвя лесно и има редица рецепти, използващи различни съставки. С помощта на всяка една от тези рецепти ще си приготвите 100 % натурална майонеза, която е с леко различна текстура и консистенция.
Веган майонеза със соево мляко и зехтин

Тази майонеза е лека и много приятна на вкус. Можете да я използвате веднага след като я приготвите. Тя е страхотно допълнение към салатите. А можете просто да си я намажете върху филийка хляб.
Съставки
- 1/2 намачкан чесън
 - 1 чаша зехтин
 - Една чаена лъжичка лимонов сок
 - 1 супена лъжица нарязан пресен магданоз
 - 1/2 чаша соево или бадемово мляко
 - Щипка морска сол
 - Щипка смляно синапено семе за вкус или 1/2 чаена лъжичка горчица
 
Приготвяне
- Изсипете соевото мляко и лимоновия сок в блендера. Разбъркайте съставките за 30 секунди.
 - Докато бъркате бавно, добавете зехтина докато сместа се сгъсти.
 - Добавете солта, магданоза и отново добре разбъркайте сместа.
 - Опитайте сместа, за да прецените от какви подправки се нуждае.
 - Запомнете, че можете да добавите подправки по ваш вкус: чили, бял и черен пипер
 
Прочетете и: 3 рецепти за гуакамоле, в които ще се влюбите
Веган майонеза с картофи

Тази майонеза също е лека, но в сравнение с предходната рецепта е по-тежка, тъй като основната й съставка са картофите. Те придават на майонезата много по-силен вкус.
Съставки
- Слънчогледово олио
 - Черен пипер
 - Риган
 - Сол на вкус
 - 1 скилидка чесън
 - Лимонов сок
 - 1 голям картоф
 - Вода по желание (в зависимост от това дали искате майонезата да е по-гъста или по-течна).
 
Приготвяне
- Обелете картофа и го сварете в малко вода.
 - След като се свари добре поставете картофа в блендера.
 - Добавете скилидката чесън, ригана, черния пипер и солта.
 - Разбъркайте съставките и след като се охладят започнете да добавяте по малко от слънчогледовото олио.
 - Когато сместа стане хомогенна спрете да добавяте олио и прибавете необходимото количество вода, отново бавно.
 - Запомнете, че трябва да разбивате сместа на всеки 5 секунди, докато стане гладка и лека.
 - Добавете лимон (на вкус), внимавайте да не добавите твърде много сок, защото сместа може да се пресече (както става и с класическата майонеза).
 - Можете да добавите кориандър, босилек, магданоз и някоя от любимите си подправки.
 
Съвети за приготвяне на веган майонеза

- Тези рецепти се приготвят най-добре в стъклени съдове и с помощта на традиционната бъркалка.
 - Можете да използвате и миксер или блендер. Но ако приготвяте малки количество по-добре използвайте ръчната бъркалка.
 - Трябва да използвате неподсладено соево мляко без аромат (а не това с аромат на ванилия, шоколад и т.н.).
 - Заложете на слънчогледовото олио или друго олио с неутрален аромат и вкус.
 - Зехтинът придава на майонезата силен, леко пикантен аромат. Имайки това в предвид използвайте малко количество от това натурално олио.
 - Уверете се, че продуктите са на стайна температура, когато започнете да приготвяте майонезата.
 - Добавяйте по малко сол и чесън. Ако количеството им не е достатъчно можете да добавяте по малко, докато майонезата се овкуси добре.
 - Съхранявайте готовата майонеза в хладилник и я консумирайте бързо след приготвянето й.
 
Защо се пресича веган майонезата?
- Ако спирате няколко пъти по време на разбиването на продуктите.
 - Продуктите са много студени или горещи.
 - Ако използвате прекалено много мазнина (това е най-често срещаната грешка).
 - Ако разбивате продуктите на много висока скорост.
 - Вместо да се сгъстява сместа става все по-течна и прозрачна по време на разбиването.
 
Не пропускайте да прочетете и: Най-добрите закуски за борба с мазнините
Различни варианти на веган майонеза

Можете да приготвите веган майонеза с невероятен вкус и цвят като добавите определени съставки:
- Ако искате майонеза с розов или червеникав цвят добавете малко сварено червено цвекло.
 - За зелен цвят добавете сварен спанак. Ще получите майонеза със зелен цвят и приятен вкус
 - Ако искате да приготвите веган сос тартар добавете следното към сместа: каперси, кисели краставички и лук.
 - Ако искате майонеза с розов цвят добавете малко кетчуп към сместа.
 
Употреба
- Салати. Вместо олио и оцет.
 - Сандвичи и хамбургери.
 - Ястия като: омлети, крокети и хапки.
 - Сос за зеленчуци и други печени ястия.
 - Сос за пица (вместо доматен сос).
 
Приготвянето на домашна веган майонеза ни дава възможността да й придадем собствен вкус и да се наслаждаваме на голямо разнообразие от натурални и здравословни варианти на този популярен сос.
Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.







