Как да си приготвите лек хумус от нахут
Този вкусен хумус от нахут е толкова обичан и популярен, тъй като е любимо вегетарианско и веган предястие. Това типично за арабската кухня блюдо е добре познато и по Средиземноморието, както и в Близкия Изток.
Счита се, че рецептата води началото си от Древен Египет. Въпреки че за това няма категорични доказателства, едно е сигурно – думата хумус на арабски означава „нахут“.
Обикновено хората сервират хумуса като гарнитура или предястие. Често се поднася заедно с питка, препечени филийки, нарязани дълги резени сурови моркови и различни други подходящи зеленчуци.
Как да си приготвите лек хумус от нахут
Въпреки че това предястие е леко, много хора се чудят как да го приготвят в „лайт“ вариант. Целта е да се намали количеството на съставките, които биха довели до напълняване, като същевременно се запази уникалния вкус на рецептата.
Ето как можете да си приготвите този лек хумус от нахут.
Съставки (за 3-4 порции)
- Сока на половин лимон
- 1 чаена лъжичка сол (5 гр)
- ¼ чаша топла вода (50 мл)
- 2 супени лъжици тахан (30 гр)
- 2 скилидки чесън
- Зехтин (колкото е необходимо)
- 2 ½ чаши сварен нахут (500 гр)
- 1 чаена лъжичка смлян кимион (5 гр)
- 2 супени лъжици зехтин (30 мл)
- За украса: нарязан магданоз или сладък млян червен пипер
- Подправки по желание: кимион и кориандър
Приготвяне
- Първото нещо, което трябва да направите е да изсипете сварения нахут в съд пълен с топла вода. Важно е водата добре да покрива нахута. Оставете го да се накисне поне 1 час, за да може ципите на зърната да паднат.
- След това започнете с приготвянето на хумуса. Изсипете нахута в цедка, за да можете да го отделите от ципите и изхвърлете водата (запазете съвсем малко количество).
- Намачкайте нахута на ръка. Направете същото и със скилидките чесън.
- Изцедете половин лимон и прибавете получения сок към нахута (използвайте лимон със средна големина).
- Изсипете всички съставки в купа и ги разбъркайте с блендер на средна скорост прибавяйки съвсем малко зехтин.
- След като сте готови, опитайте получената смес, за да видите дали се нуждае от някакви подправки.
- Украсете и сервирайте.
Прочетете и:Как да си приготвите вкусна веган майонеза
Как да си приготвите тахан
Съставки
- 1 щипка сол
- 2 супени лъжици сусамено семе (30 гр)
- 1 супена лъжица вода (15 мл)
- 1 супена лъжица зехтин (15 мл)
Приготвяне
- Измийте сусама с вода. Изключително важно е да го отцедите добре след това.
- Ако сусамът е суров трябва да го запечете в тиган на силен огън. (Трябва леко да препечете семенцата, за да получите по-наситен вкус).
- Изсипете сусама в подходящ съд. Прибавете зехтина, водата и солта и разбъркайте. Бъркайте докато получите хомогенна смес.
Препоръчваме ви да прочетете и: 4 рецепти с броколи за лека вечеря
Трябва да подчертаем, че тайната за приготвянето на тази рецепта се крие в зехтина. Колкото по-малко зехтин използвате, толкова по-добре. За да запазите хумуса свеж трябва да го съхранявате в хладилник (за максимум 3 дена). Тъй като приготвеното ястие не съдържа консерванти, то няма да бъде годно след този срок.
Можете да придадете пикантност на хумуса като добавите 2-3 супени лъжици лютив пипер. Някои използват и малко черен пипер за подчертаване на вкуса. Но това зависи изцяло от предпочитанията ви, както и от това какво искате да постигнете като краен резултат.
Хумусът от нахут е наистина здравословен и изключително вкусен. Подходящ е за хапване по всяко време на деня. Пригответе си го у дома и поглезете сетивата си. А с течение на времето със сигурност ще усъвършенствате рецептата.
А тя е наистина неустоима!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Wallace, T. C., Murray, R., & Zelman, K. M. (2016). The nutritional value and health benefits of chickpeas and hummus. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu8120766
- Hirsch, D., & Tene, O. (2013). Hummus: The making of an Israeli culinary cult. Journal of Consumer Culture. https://doi.org/10.1177/1469540512474529
- Geranios, N. K. (2014). Why is US growing more chickpeas? In a word, hummus. Daily News. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2016.02.036