Как да си приготвите лек хумус от нахут

След като опитате веднъж тази рецепта, ще се влюбите в нея. Хумусът от нахут е невероятно вкусен. Със сигурност си струва да се научите да приготвяте това предястие у дома, с което силно ще впечатлите семейството и гостите си.
Как да си приготвите лек хумус от нахут

Написано от Maite Córdova Vena

Последна актуализация: 09 август, 2022

Този вкусен хумус от нахут е толкова обичан и популярен, тъй като е любимо вегетарианско и веган предястие. Това типично за арабската кухня блюдо е добре познато и по Средиземноморието, както и в Близкия Изток.

Счита се, че рецептата води началото си от Древен Египет. Въпреки че за това няма категорични доказателства, едно е сигурно – думата хумус на арабски означава „нахут“.

Обикновено хората сервират хумуса като гарнитура или предястие. Често се поднася заедно с питка, препечени филийки, нарязани дълги резени сурови моркови и различни други подходящи зеленчуци.

Как да си приготвите лек хумус от нахут

Въпреки че това предястие е леко, много хора се чудят как да го приготвят в „лайт“ вариант. Целта е да се намали количеството на съставките, които биха довели до напълняване, като същевременно се запази уникалния вкус на рецептата.

Ето как можете да си приготвите този лек хумус от нахут.

рецепта зи приготвяне на лек хумус от нахут

Съставки (за 3-4 порции)

  • Сока на половин лимон
  • 1 чаена лъжичка сол (5 гр)
  • ¼ чаша топла вода (50 мл)
  • 2 супени лъжици тахан (30 гр)
  • 2 скилидки чесън
  • Зехтин (колкото е необходимо)
  • 2 ½ чаши сварен нахут (500 гр)
  • 1 чаена лъжичка смлян кимион (5 гр)
  • 2 супени лъжици зехтин (30 мл)
  • За украса: нарязан магданоз или сладък млян червен пипер
  • Подправки по желание: кимион и кориандър

Приготвяне

  1. Първото нещо, което трябва да направите е да изсипете сварения нахут в съд пълен с топла вода. Важно е водата добре да покрива нахута. Оставете го да се накисне поне 1 час, за да може ципите на зърната да паднат.
  2. След това започнете с приготвянето на хумуса. Изсипете нахута в цедка, за да можете да го отделите от ципите и изхвърлете водата (запазете съвсем малко количество).
  3. Намачкайте нахута на ръка. Направете същото и със скилидките чесън.
  4. Изцедете половин лимон и прибавете получения сок към нахута (използвайте лимон със средна големина).
  5. Изсипете всички съставки в купа и ги разбъркайте с блендер на средна скорост прибавяйки съвсем малко зехтин.
  6. След като сте готови, опитайте получената смес, за да видите дали се нуждае от някакви подправки.
  7. Украсете и сервирайте.

Как да си приготвите тахан

Съставки

  • 1 щипка сол
  • 2 супени лъжици сусамено семе (30 гр)
  • 1 супена лъжица вода (15 мл)
  • 1 супена лъжица зехтин (15 мл)

Приготвяне

  1. Измийте сусама с вода. Изключително важно е да го отцедите добре след това.
  2. Ако сусамът е суров трябва да го запечете в тиган на силен огън. (Трябва леко да препечете семенцата, за да получите по-наситен вкус).
  3. Изсипете сусама в подходящ съд. Прибавете зехтина, водата и солта и разбъркайте. Бъркайте докато получите хомогенна смес.

Препоръчваме ви да прочетете и: 4 рецепти с броколи за лека вечеря

Трябва да подчертаем, че тайната за приготвянето на тази рецепта се крие в зехтина. Колкото по-малко зехтин използвате, толкова по-добре. За да запазите хумуса свеж трябва да го съхранявате в хладилник (за максимум 3 дена). Тъй като приготвеното ястие не съдържа консерванти, то няма да бъде годно след този срок.

Можете да придадете пикантност на хумуса като добавите 2-3 супени лъжици лютив пипер. Някои използват и малко черен пипер за подчертаване на вкуса. Но това зависи изцяло от предпочитанията ви, както и от това какво искате да постигнете като краен резултат.

Хумусът от нахут е наистина здравословен и изключително вкусен. Подходящ е за хапване по всяко време на деня. Пригответе си го у дома и поглезете сетивата си. А с течение на времето със сигурност ще усъвършенствате рецептата.

А тя е наистина неустоима!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Wallace, T. C., Murray, R., & Zelman, K. M. (2016). The nutritional value and health benefits of chickpeas and hummus. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu8120766
  • Hirsch, D., & Tene, O. (2013). Hummus: The making of an Israeli culinary cult. Journal of Consumer Culture. https://doi.org/10.1177/1469540512474529
  • Geranios, N. K. (2014). Why is US growing more chickpeas? In a word, hummus. Daily News. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2016.02.036

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.