Как да си направим домашна бира

Ферментацията е от съществено значение, за да се насладите на най-качествената бира. Първата ще отнеме само няколко дни и ще трябва да изчакаме още 30 дни, докато процесът приключи.
Как да си направим домашна бира
Maria Patricia Pinero Corredor

Прегледано и одобрено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 07 февруари, 2023

Бирата е една от най-популярните напитки при всякакви тържества и поради тази причина в много култури приготвянето на тази напитка е предизвикало голям интерес. Искате ли да приготвите своя собствена домашна бира?

В тази статия ще ви споделим рецепта за приготвяне на вкусна и здравословна домашна бира в уюта на вашия дом. Готови ли сте да опитате?

Как се приготвя домашна бира

Малко бира.

Съставки за 10 литра (18 пинти)

 • 3 килограма (6,6 паунда) малцов ечемик
 • 10 литра (18 пинти) вода
 • 12 грама (почти половин унция) хмел
 • 6 грама (четвърт унция) мая
 • 10 супени лъжици захар
 • Аеро тапа

Подготовка

Етап 1: Пасиране и варене

 1. Смелете малцовия ечемик с помощта на блендер или кухненски робот. Всички зърна трябва да са идеално смлени.
 2. Филтрирайте зърното по такъв начин, че да не остават остатъци.
 3. Загрейте седем литра вода, но не превишавайте 67 градуса C (150 по Фаренхайт). (Препоръчително е да имате под ръка термометър).
 4. Когато водата заври, изсипете цялото смляно зърно и оставете на огъня за деветдесет минути при непрекъснато бъркане.
 5. Когато сместа се свари, трябва да се прецеди през филтър, за да се отстранят всички остатъци от зърната (това трябва да се направи поне два пъти).
 6. Когато течността е напълно чиста, тя се оставя да се загрее за още един час.
 7. След тридесет минути варене добавете дванадесетте грама (около половин унция) хмел и разбъркайте добре.
 8. След като изтече един час, отстранете съда от котлона и продължете с охлаждането веднага. За да постигнете това, поставете съда с продукта в друг съд със студена вода.

Етап 2: Ферментация

Чаша бира.
 1. След като този процес на варене приключи, бирата е готова. Сега остава само да я поставите в съда, който е избран за ферментация и да изчакате няколко дни, докато сместа ферментира.
 2. Контейнерът може да бъде диспенсър за вода или стъклен съд.
 3. Когато налеете сместа в избрания съд, трябва да добавите още малко вода, до десетте литра, по този начин ще получите много по-мека бира. Ако, от друга страна, искате по-силна бира, десетте литра трябва да се използват директно при варенето вместо седем (12 пинти).
 4. Маята трябва да се постави в съда, в който ще се съхранява бирата.
 5. След това трябва да се затвори с гумената запушалка на аеро тапата. Това ще позволи на въглеродния диоксид, произведен по време на процеса на ферментация, да бъде освободен, без да позволява навлизането на въздух. Тапата има вградено отделение, което трябва да се напълни с вода до указаното ниво.
 6. Когато горните стъпки бъдат изпълнени, ще забележите, че водата в аеро тапата започва да бълбука, което означава, че процесът на ферментация е в ход. След около шест дни мехурчетата ще изчезнат и бирата е готова.

Друга страхотна статия за вас: 7 невероятни качества на бирата

Етап 3: Бутилиране

 1. Когато процесът приключи, можете да започнете да бутилирате бирата (трябва да използвате само стъклени бутилки). Преди да започнете да добавяте течността, към всяка бутилка трябва да добавите чаена лъжичка захар.
 2. Когато цялата течност е бутилирана, трябва да се остави за шест до тридесет дни за втора ферментация. След това време можете да се насладите на тази вкусна домашна напитка.

Какво мислите за нашата рецепта за домашна бира? Надяваме се, че ще й се насладите с приятелите и семейството си. А мислили ли сте вече за име на вашата бира?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.