Здравословна ли е бирената диета?

Знаете ли, че включването на бира към диетата ви може да донесе много ползи на тялото ви? По-долу ще ви обясним кои са те.
Здравословна ли е бирената диета?

Написано от Ivan Aranaga Amengual

Последна актуализация: 26 август, 2022

Както всички останали алкохолни напитки, бирата има лоша слава, която до голяма степен е незаслужена. Всъщност тази напитка може да осигури много ползи на тялото ви, така че е добре да изпробвате някаква разновидност на бирената диета.

Поради алкохолното си съдържание, консумацията на твърде много бира не е препоръчително. Въпреки това може да пиете умерено количество алкохол, без това да ви навреди. Дори и така, най-препоръчителният вариант за всяка диета е безалкохолната бира.

Вероятно все още ви се струва странно да говорим за диета, базирана на тази популярна напитка. Това не бива да ви изненадва обаче, тъй като, както казахме в началото, бирата има лоша репутация за някои хора, свързващи я със зависимостта към алкохол.

Научните доказателства обаче показват, че тази напитка може да ви предложи много ползи, за които ще говорим в тази статия.

Биреното коремче е просто мит

Бирено коремче

В действителност всеки свързва консумацията на бира с увеличаване на талията, което е известно като “бирено коремче”. Независимо от това, последните научни изследвания са установили, че бирата не е свързана с разширяващата се талия.

Това твърдение предполага, че така нареченият бирен корем се появява в резултат от висок прием на мазнини, съчетан със задържане на вода. Горепосоченото означава, че хората с този проблем биха развили бирено коремче независимо дали пият бира или не.

Тези, които вече имат този проблем, могат да бъдат по-засегнати от прекомерната консумация на бира, тъй като тя причинява газове.

Бирата не е виновна за затлъстяването

Фактът, че човек с наднормено тегло пие бира, не означава, че тази напитка е причината за неговото затлъстяване.

Проведени са проучвания, за да се намери връзката между затлъстяването и бирата. Според резултатите от тях няма доказателства, че консумацията на бира предизвиква увеличаване на теглото.

Всъщност човек, пиещ бира, може да бъде с наднормено тегло, но тези излишни килограми може да се дължат на специфични метаболитни състояния или на висок прием на калории. Последното опровергава твърдението, че бирата ви кара да пълнеете, тъй като тя съдържа много малко калории.

Трябва ли да пия бира, когато съм на диета?

Напоследък “бирената диета” привлича все повече внимание в медиите.

Тук е подходящ момент да уточним нещо: когато говорим за “бирена диета”, нямаме предвид диета, основана на консумацията на бира. По-скоро имаме предвид, че ви е позволено да пиете малко количество бира, когато сте на диета за сваляне на килограми. Разбира се, това трябва да бъде умерено и е за предпочитане да изберете безалкохолната бира.

Както споменахме вече, препоръчва се умерен прием на бира при диети за отслабване.

Това се дължи на следните ползи от бирата:

Хранителни ползи и ниско съдържание на калории в бирената диета

Преди всичко можете да консумирате бира умерено по време на диета, без да се притеснявате за теглото си.

Всяка стандартна бутилка бира съдържа 148 калории. Ако пък изберете бира без алкохол, ще приемете само 68 калории на бутилка.

Безалкохолната бира е най-препоръчителна. Това е не само защото съдържа по-малко калории, но и защото по този начин избягвате консумацията на алкохол, което всъщност е и основната причина за лошата слава на бирата.

От друга страна е важно да се отбележи, че бирата е богата на витамини и минерали (особено на В-комплекс) и е диуретик.

Фактори, които да вземете под внимание за бирената диета

Какво трябва да знаем за бирената диета

Бирената диета не е диета, основана на бирата

Бирената диета не означава прием единствено на бира. Препоръчваме ви да включите консумацията на бира, в която и да е диета за отслабване. В никакъв случай обаче не бива да заменяте храната с бира.

Просто й се наслаждавайте като на напитка, съдържаща някои витамини, минерали и антиоксиданти.

Ако жадувате за питие, бирата е много по-полезна за тялото ви и с по-ниско съдържание на мазнини от газираните безалкохолни напитки или пастьоризираните сокове.

Не бива да забравяте, че тези напитки – дори и диетичните такива – имат високо съдържание на захар и добавят твърде много калории към ежедневния ви прием. Затова по-добре изберете бирата.

Консумирайте умерено и не комбинирайте с висококалорични храни

Това, което се счита за умерено, е ежедневна консумация на 2 до 3 бири за мъжете и между 1 и 2 бири за жените. Пиенето на повече от това може да ви навреди.

Изглежда очевидно, но трябва да го подчертаем: ако съчетавате бира с висококалорични, мазни храни, почти сигурно ще качите килограми.

Използвайте бирата за хидратация след тренировка

Знаете ли, че бирата е чудесен вариант за рехидратиране и снабдяване с минерални соли след тренировка? Разбира се, винаги я консумирайте с мярка и по възможност във вариант без алкохол.

Бирата съдържа малтодекстрин, вид въглехидрат, който подпомага възстановяването на течностите след физическа активност.

Полезните свойства на бирата

Според изследванията, съдържащите се в бирата микроелементи подпомагат сърдечно-съдовата система, тъй като действат благоприятно за лечение на увреждания. Също така бирата има в състава си полифеноли, силикон и флавоноиди, които допринасят за здравето на костите.

И накрая, консумацията на бира е особено полезна за здравето на жените. Тя има противовъзпалителни, антиоксидантни и антивирусни свойства и подобрява естрогенната активност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • He X., Rebholz CM., Daya N., Lazo M., Selvin E., Alcohol consumption and incident diabetes: the atherosclerosis risk in communities (ARIC) study. Diabetologia, 2019. 62 (5): 770-778.
  • Bishehsari F., Magno E., Swanson G., Desai V., Voigt RB., et al., Alcohol and gut derived inflammation. Alcohol Res, 2017. 38 (2): 163-171.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.