7 невероятни качества на бирата

Стига да я консумирате отговорно и в умерени количества бирата може да подобри здравето на сърцето и бъбреците ви и да укрепи имунната ви система
7 невероятни качества на бирата

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Знаете ли кои са сред най-невероятните и полезни за здравето ви качества на бирата?

Първо трябва да отбележим, че прекаляването с алкохола е вредно за здравето ви.

Но ако изпивате по една – две чаши седмично, бирата може наистина да помогне и укрепи здравето ви. Без съмнение сте чували, че чаша вино заедно с вечерята ви е полезна за здравето на сърцето ви.

А бирата? В днешната статия искаме да ви разкажем за някои от полезните качества на бирата, ако я консумирате умерено.

От какво се произвежда бирата?

Вярно е, че алкохолните напитки не са здравословни като натуралните сокове и водата, но има и добри неща, които си струва да споменем.

По отношение на бирата, тя е слабо алкохолна, но ако прекалите с нея на парти или събиране с приятели, може да ви навреди. Но въпреки това бирата не ви е враг. Дори се препоръчва като допълнение към балансираните диети!

Сред съставките й ще откриете:

Хмел

Откриваме го само в бирата. Придава й горчив вкус и подобрява апетита.

Малц

Малцът е богат на въглехидрати, минерали, витамини и мастни киселини.

Вода

Някои качества на бирата са изненадващи.
Водата е основна съставка в процеса на произвеждане на бира. В бирата се съдържа най-много вода в сравнение с другите й съставки.

Бирата съдържа малко калории и може да ви осигури значителна част от препоръчителната дневна доза калий и фосфор.

По отношение на безалкохолните бири трябва да споменем значителното им съдържание на витамини от В групата. Те се препоръчват на спортистите, бременните и кърмещи жени и хората, които не искат да консумират алкохол.

Изненадващите качества на бирата

Ако я консумирате в умерени количества бирата не е вредна за здравето ви – напротив! Обърнете внимание на многобройните полезни качества на тази напитка:

Съдържа ценни хранителни вещества

Тъй като се приготвя от растения и зърнени култури (като ечемик, хмел и пшеница), бирата е богата на хранителни вещества като калций, калий и фосфор.

Освен това съдържа значително количество разтворими фибри, които предотвратяват появата на запек и подобряват процеса на храносмилане.

Предпазва ви от болести

качества на бирата
Според проучване направено в Китай, бирата може да ви предпази от болести, причинени от увреждането на невроните в мозъка (като болестта на Алцхаймер или Паркинсон).

Това проучване открива, че оксидативният стрес върху клетките (който води до появата на такъв вид дегенеративни заболявания) се намалява от хмела в бирата, при умерена консумация на напитката.

Освен това тази напитка може да намали предразположеността ви към остеопороза, защото съдържа силиций. Този минерал се грижи за костите и ги заздравява.

Растителните съставки в бирата могат да предотвратят развитието на някои видове рак, диабет и да облекчат симптомите на менопаузата.

Едно от ценните качества на бирата – полезна е за бъбреците

Можете да подобрите здравето си чрез консумацията на бира. Да, така е. Умерената консумация на бира ви предпазва от образуване на камъни в бъбреците, тъй като съдържа много вода.

Диуретичното действие на тази напитка ускорява изхвърлянето на натрупаните в организма токсини чрез урината.

Освен това предотвратява намаляването на калция в костите. По този начин ви предпазва от образуването на камъни.

Полезна е за сърцето

Едно от ценните качества на бирата - полезна е за сърцето.
Пиенето на бира от време на време предпазва сърцето ви (ефекта е подобен на изпиването на чаша червено вино за вечеря).

Консумацията на тази напитка намалява риска от появата на сърдечни проблеми като инсулт, сърдечен удар и атеросклероза.

Намалява нивото на “лошия” холестерол

Когато пиете бира спомагате на кръвта си да изхвърли мазнините, натрупани по стените на артериите. Така не само намалявате нивото на лошия холестерол, но и подобрявате това на добрия – HDL холестерол.

Две чаши бира на седмица са достатъчни за това.

Укрепва имунната система на жените

Умерената консумация на бира може да подобри състоянието на имунната система на възрастните жени (и обратно, ако прекалявате с изпитото количество).

Намалява и риска от разболяване от инфекциозни заболявания, тъй като имунната ви система ще ви предпази по-добре от атаките на вирусите.

Опитайте това качество на бирата като я консумирате през зимата – ще видите, че по-рядко ще се разболявате от грип, настинки или зачервено гърло.

Удължава продължителността на живота

изненадващите качества на бирата
Не искаме да си помислите, че пиейки бира ще живеете до 100 години.  Но тази напитка наистина ще увеличи продължителността на живота ви. Това се дължи на многото й съставки с антиоксидантно действие.

Това означава, че когато пиете бира защитавате организма си от клетъчно увреждане и стареене. В резултат на това ще живеете по-дълго и ще се радвате на по-добър живот.

Това не са единствените полезни качества на бирата.

Тя е и чудесно средство против безсъние, предпазва от съсирване на кръвта, подобрява паметта и прави кожата ви по-красива и млада.

Сега след като знаете всичко това изпивайте по една чаша бира от време на време без чувство на вина.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Suárez Díaz, M. (2013). Cerveza: componentes y propiedades. Procesos de Fabricación de Bebidas Alcohólicas.
  • Medina, T. P., Fernández-Durán, N. de A., Sánchez, A. P., & González, L. S. (2015). Beneficios del consumo moderado de cerveza en las diferentes etapas de la vida de la mujer. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.sup1.9476
  • Sánchez, C. L., Franco, L., Bravo, R., Rubio, C., Rodríguez, A. B., Barriga, C., & Cubero, J. (2010). Cerveza y salud, beneficios en el sueño. Revista Espanola de Nutricion Comunitaria. https://doi.org/10.1016/S1135-3074(10)70034-X

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.