Любопитни факти за ечемика и как да го консумираме

Ечемикът има много свойства. Днес ще откриете някои от тях, както и няколко вкусни рецепти.
Любопитни факти за ечемика и как да го консумираме

Последна актуализация: 07 април, 2022

Ечемикът е добре позната съставка, тъй като е част от напитки като бира или уиски. Въпреки това, той е и продукт, който се използва редовно в много ястия. Нека заедно да научим всичко за свойствата и употребата на ечемика, както и някои рецепти за приготвянето му у дома.

Характеристики на ечемика

Тази зърнена култура е сладък на вкус вид трева. Листата му са дълги и гъвкави и се засява през есента и пролетта в Западна Азия и Североизточна Африка (местата, от които произхожда).

Заедно с пшеницата, царевицата и ориза, той формира група от “изтъкнати” зърнени култури в целия свят. Може да се засажда в неплодородни почви и на различна надморска височина. В момента най-големите производители на тази зърнена култура са Канада и Русия.

В продължение на хиляди години тази зърнена култура е била използвана за приготвяне на хляб, нещо, което сега е заменено от пшеница.

Хората, които търсят варианти на по-здравословна диета, често избират ечемик. Използват го за приготвяне на яхнии, супи, макаронени изделия, сотиран със зеленчуци, салати и др. Добър вариант е да го консумирате за закуска с мляко, кисело мляко или портокалов сок като всяка друга зърнена закуска.

Полезните качества на ечемика

Любопитни неща за ечемика

  • Най-популярната му употреба е производството на малцово мляко и мъст.
  • Някои страни препоръчват на бременните жени да го консумират.
  • Това е основната съставка за производството на бира, сироп, оцет, уиски и джин.
  • В традиционната китайска медицина се използва за лечение на черния дроб и за лечение на алергии.
  • Говори се, че Питагор и Платон вярвали, че помага за мисленето и концентрацията.
  • Легендата разказва, че Гален и Хипократ вярвали, че пиенето на ечемична вода помага за лечение на болести.
  • Казват, че това е най-старото зърно, събрано и използвано от човечеството.

Ползите от ечемика

По данни на Световната здравна организация тази зърнена култура е източник на витамини от група В. Освен това осигурява витамин К и фолиева киселина. По-долу ще видим някои от предимствата, които се смята, че предлага:

  • Регулира холестерола. Проучване, проведено от болницата “Св. Михаил”, установява, че тези, които редовно консумират ечемик, намаляват нивата на LDL и HDL холестерола със 7%.
  • Има антиоксидантно действие, което би помогнало в борбата със свободните радикали, като по този начин предотвратява заболяванията.
  • Спомага предотвратяването на втвърдяването на капилярите.
  • Предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб.
  • Защитава нервната система, помагайки в борбата с депресията и тревожността.
  • Често се препоръчва за деца, които имат проблеми с растежа.

Ечемикът също съдържа специфични минерали като калий, фосфор и магнезий, както и микроелементи като мед, цинк, сяра, желязо и йод.

Ечемичена вода
Противопоказанията на ечемичната вода са свързани с храносмилателните промени, свързани с нейните фибри.

Свойствата и употребата на ечемика

Сега, след като видяхме някои любопитни факти и предимства по отношение на тази зърнена култура, нека да видим свойствата, които притежава, според статия, публикувана в Oxidative Medicine and Cellular Longevity – свойства, които я правят съществена част от нашата диета:

  • Храносмилателно и детоксикиращо действие
  • Противовъзпалително, диуретично, слабително, вазоконстрикторно действие
  • Антисептично и омекотяващо средство
  • Възстановяващо действие
  • Галактагог

Обикновено консумацията му се препоръчва поради тези причини. В допълнение, той би стимулирал невровегетативната система и би защитил нервната и сърдечната система.

Не пропускайте и тази статия: Ползите от овесените ядки всеки ден

Рецепта за ечемик при чревни инфекции

Когато страдаме от диария поради заразяване с чревна инфекция като гастроентерит, ечемикът може да ни помогне. В тези случаи специалистите препоръчват следната рецепта.

Съставки

  • 50 грама (2 унции) ечемик
  • 1 литър (1,75 пинта) вода
  • меласа

Начин на приготвяне

  • Първо трябва да мацерирате ечемика в литър вода
  • Оставете да ври 20 минути.
  • След това време прецедете и подсладете с меласа.
Малко ечемик.

Рецепта за ечемик с кориандър

Друга рецепта за приготвяне на тази зърнена култура съдържа някои нови съставки като кориандър. Нека да видим как да приготвим тази рецепта.

Съставки

  • 1 чаша ечемик
  • 1 зелена чили пиперка
  • 5 чаши вода
  • 1 супена лъжица пилешко консоме на прах
  • 2 шепи кориандър
  • 1 скилидка чесън
  • 1 супена лъжица масло

Подготовка

  1. Измийте зърнената култура със студена вода, за да премахнете замърсяванията
  2. Сложете маслото в тенджера и го разтопете
  3. Добавете зърнената храна, предварително отцедена, и я оставете за 10 минути, като бъркате непрекъснато
  4. Сложете водата, кориандъра, чесъна, чилито и консомето в блендер.
  5. Разбъркайте добре, докато получите гладка смес.
  6. Сложете ечемика и сместа от блендера в тенджера.
  7. Гответе на слаб огън, докато течността се изпари.
  8. Извадете и гарнирайте с пресен кориандър.

Сега, когато знаете някои интересни факти за ечемика и как да го консумирате, ви съветваме да изпробвате рецептите, които сме ви предложили. Няма да останете разочаровани!

This might interest you...
Бял или пълнозърнест? Кой е по-полезният хляб?
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Бял или пълнозърнест? Кой е по-полезният хляб?

Бял или пълнозърнест хляб? Разберете какви са разликите и от какво зависи качеството на хлябът. Висококачествен хляб в умерени количества за добро ...