Любопитни факти за ечемика и как да го консумираме
Ечемикът е добре позната съставка, тъй като е част от напитки като бира или уиски. Въпреки това, той е и продукт, който се използва редовно в много ястия. Нека заедно да научим всичко за свойствата и употребата на ечемика, както и някои рецепти за приготвянето му у дома.
Характеристики на ечемика
Тази зърнена култура е сладък на вкус вид трева. Листата му са дълги и гъвкави и се засява през есента и пролетта в Западна Азия и Североизточна Африка (местата, от които произхожда).
Заедно с пшеницата, царевицата и ориза, той формира група от “изтъкнати” зърнени култури в целия свят. Може да се засажда в неплодородни почви и на различна надморска височина. В момента най-големите производители на тази зърнена култура са Канада и Русия.
В продължение на хиляди години тази зърнена култура е била използвана за приготвяне на хляб, нещо, което сега е заменено от пшеница.
Научете повече тук: Ползите от консумацията на пълнозърнеста паста
Хората, които търсят варианти на по-здравословна диета, често избират ечемик. Използват го за приготвяне на яхнии, супи, макаронени изделия, сотиран със зеленчуци, салати и др. Добър вариант е да го консумирате за закуска с мляко, кисело мляко или портокалов сок като всяка друга зърнена закуска.
Любопитни неща за ечемика
- Най-популярната му употреба е производството на малцово мляко и мъст.
- Някои страни препоръчват на бременните жени да го консумират.
- Това е основната съставка за производството на бира, сироп, оцет, уиски и джин.
- В традиционната китайска медицина се използва за лечение на черния дроб и за лечение на алергии.
- Говори се, че Питагор и Платон вярвали, че помага за мисленето и концентрацията.
- Легендата разказва, че Гален и Хипократ вярвали, че пиенето на ечемична вода помага за лечение на болести.
- Казват, че това е най-старото зърно, събрано и използвано от човечеството.
Ползите от ечемика
По данни на Световната здравна организация тази зърнена култура е източник на витамини от група В. Освен това осигурява витамин К и фолиева киселина. По-долу ще видим някои от предимствата, които се смята, че предлага:
- Регулира холестерола. Проучване, проведено от болницата “Св. Михаил”, установява, че тези, които редовно консумират ечемик, намаляват нивата на LDL и HDL холестерола със 7%.
- Има антиоксидантно действие, което би помогнало в борбата със свободните радикали, като по този начин предотвратява заболяванията.
- Спомага предотвратяването на втвърдяването на капилярите.
- Предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб.
- Защитава нервната система, помагайки в борбата с депресията и тревожността.
- Често се препоръчва за деца, които имат проблеми с растежа.
Ечемикът също съдържа специфични минерали като калий, фосфор и магнезий, както и микроелементи като мед, цинк, сяра, желязо и йод.
Свойствата и употребата на ечемика
Сега, след като видяхме някои любопитни факти и предимства по отношение на тази зърнена култура, нека да видим свойствата, които притежава, според статия, публикувана в Oxidative Medicine and Cellular Longevity – свойства, които я правят съществена част от нашата диета:
- Храносмилателно и детоксикиращо действие
- Противовъзпалително, диуретично, слабително, вазоконстрикторно действие
- Антисептично и омекотяващо средство
- Възстановяващо действие
- Галактагог
Обикновено консумацията му се препоръчва поради тези причини. В допълнение, той би стимулирал невровегетативната система и би защитил нервната и сърдечната система.
Не пропускайте и тази статия: Ползите от овесените ядки всеки ден
Рецепта за ечемик при чревни инфекции
Когато страдаме от диария поради заразяване с чревна инфекция като гастроентерит, ечемикът може да ни помогне. В тези случаи специалистите препоръчват следната рецепта.
Съставки
- 50 грама (2 унции) ечемик
- 1 литър (1,75 пинта) вода
- меласа
Начин на приготвяне
- Първо трябва да мацерирате ечемика в литър вода
- Оставете да ври 20 минути.
- След това време прецедете и подсладете с меласа.
Рецепта за ечемик с кориандър
Друга рецепта за приготвяне на тази зърнена култура съдържа някои нови съставки като кориандър. Нека да видим как да приготвим тази рецепта.
Съставки
- 1 чаша ечемик
- 1 зелена чили пиперка
- 5 чаши вода
- 1 супена лъжица пилешко консоме на прах
- 2 шепи кориандър
- 1 скилидка чесън
- 1 супена лъжица масло
Подготовка
- Измийте зърнената култура със студена вода, за да премахнете замърсяванията
- Сложете маслото в тенджера и го разтопете
- Добавете зърнената храна, предварително отцедена, и я оставете за 10 минути, като бъркате непрекъснато
- Сложете водата, кориандъра, чесъна, чилито и консомето в блендер.
- Разбъркайте добре, докато получите гладка смес.
- Сложете ечемика и сместа от блендера в тенджера.
- Гответе на слаб огън, докато течността се изпари.
- Извадете и гарнирайте с пресен кориандър.
Сега, когато знаете някои интересни факти за ечемика и как да го консумирате, ви съветваме да изпробвате рецептите, които сме ви предложили. Няма да останете разочаровани!
Може да ви заинтересува ...