Любопитни факти за ечемика и как да го консумираме

Ечемикът има много свойства. Днес ще откриете някои от тях, както и няколко вкусни рецепти.
Любопитни факти за ечемика и как да го консумираме

Последна актуализация: 02 август, 2022

Ечемикът е добре позната съставка, тъй като е част от напитки като бира или уиски. Въпреки това, той е и продукт, който се използва редовно в много ястия. Нека заедно да научим всичко за свойствата и употребата на ечемика, както и някои рецепти за приготвянето му у дома.

Характеристики на ечемика

Тази зърнена култура е сладък на вкус вид трева. Листата му са дълги и гъвкави и се засява през есента и пролетта в Западна Азия и Североизточна Африка (местата, от които произхожда).

Заедно с пшеницата, царевицата и ориза, той формира група от “изтъкнати” зърнени култури в целия свят. Може да се засажда в неплодородни почви и на различна надморска височина. В момента най-големите производители на тази зърнена култура са Канада и Русия.

В продължение на хиляди години тази зърнена култура е била използвана за приготвяне на хляб, нещо, което сега е заменено от пшеница.

Хората, които търсят варианти на по-здравословна диета, често избират ечемик. Използват го за приготвяне на яхнии, супи, макаронени изделия, сотиран със зеленчуци, салати и др. Добър вариант е да го консумирате за закуска с мляко, кисело мляко или портокалов сок като всяка друга зърнена закуска.

Полезните качества на ечемика

Любопитни неща за ечемика

  • Най-популярната му употреба е производството на малцово мляко и мъст.
  • Някои страни препоръчват на бременните жени да го консумират.
  • Това е основната съставка за производството на бира, сироп, оцет, уиски и джин.
  • В традиционната китайска медицина се използва за лечение на черния дроб и за лечение на алергии.
  • Говори се, че Питагор и Платон вярвали, че помага за мисленето и концентрацията.
  • Легендата разказва, че Гален и Хипократ вярвали, че пиенето на ечемична вода помага за лечение на болести.
  • Казват, че това е най-старото зърно, събрано и използвано от човечеството.

Ползите от ечемика

По данни на Световната здравна организация тази зърнена култура е източник на витамини от група В. Освен това осигурява витамин К и фолиева киселина. По-долу ще видим някои от предимствата, които се смята, че предлага:

  • Регулира холестерола. Проучване, проведено от болницата “Св. Михаил”, установява, че тези, които редовно консумират ечемик, намаляват нивата на LDL и HDL холестерола със 7%.
  • Има антиоксидантно действие, което би помогнало в борбата със свободните радикали, като по този начин предотвратява заболяванията.
  • Спомага предотвратяването на втвърдяването на капилярите.
  • Предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб.
  • Защитава нервната система, помагайки в борбата с депресията и тревожността.
  • Често се препоръчва за деца, които имат проблеми с растежа.

Ечемикът също съдържа специфични минерали като калий, фосфор и магнезий, както и микроелементи като мед, цинк, сяра, желязо и йод.

Ечемичена вода
Противопоказанията на ечемичната вода са свързани с храносмилателните промени, свързани с нейните фибри.

Свойствата и употребата на ечемика

Сега, след като видяхме някои любопитни факти и предимства по отношение на тази зърнена култура, нека да видим свойствата, които притежава, според статия, публикувана в Oxidative Medicine and Cellular Longevity – свойства, които я правят съществена част от нашата диета:

  • Храносмилателно и детоксикиращо действие
  • Противовъзпалително, диуретично, слабително, вазоконстрикторно действие
  • Антисептично и омекотяващо средство
  • Възстановяващо действие
  • Галактагог

Обикновено консумацията му се препоръчва поради тези причини. В допълнение, той би стимулирал невровегетативната система и би защитил нервната и сърдечната система.

Не пропускайте и тази статия: Ползите от овесените ядки всеки ден

Рецепта за ечемик при чревни инфекции

Когато страдаме от диария поради заразяване с чревна инфекция като гастроентерит, ечемикът може да ни помогне. В тези случаи специалистите препоръчват следната рецепта.

Съставки

  • 50 грама (2 унции) ечемик
  • 1 литър (1,75 пинта) вода
  • меласа

Начин на приготвяне

  • Първо трябва да мацерирате ечемика в литър вода
  • Оставете да ври 20 минути.
  • След това време прецедете и подсладете с меласа.
Малко ечемик.

Рецепта за ечемик с кориандър

Друга рецепта за приготвяне на тази зърнена култура съдържа някои нови съставки като кориандър. Нека да видим как да приготвим тази рецепта.

Съставки

  • 1 чаша ечемик
  • 1 зелена чили пиперка
  • 5 чаши вода
  • 1 супена лъжица пилешко консоме на прах
  • 2 шепи кориандър
  • 1 скилидка чесън
  • 1 супена лъжица масло

Подготовка

  1. Измийте зърнената култура със студена вода, за да премахнете замърсяванията
  2. Сложете маслото в тенджера и го разтопете
  3. Добавете зърнената храна, предварително отцедена, и я оставете за 10 минути, като бъркате непрекъснато
  4. Сложете водата, кориандъра, чесъна, чилито и консомето в блендер.
  5. Разбъркайте добре, докато получите гладка смес.
  6. Сложете ечемика и сместа от блендера в тенджера.
  7. Гответе на слаб огън, докато течността се изпари.
  8. Извадете и гарнирайте с пресен кориандър.

Сега, когато знаете някои интересни факти за ечемика и как да го консумирате, ви съветваме да изпробвате рецептите, които сме ви предложили. Няма да останете разочаровани!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.