Какво се случва с тялото ви, ако пиете зелен чай ежедневно?

Има научни доказателства, които подкрепят многото ползи за здравето на зеления чай. Трябва обаче да знаете и за противопоказанията и страничните ефекти на това вещество.
Какво се случва с тялото ви, ако пиете зелен чай ежедневно?

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 20 ноември, 2022

Чудили ли сте се какво се случва с тялото ви, ако пиете зелен чай ежедневно? Тази натурална напитка стана популярна по целия свят поради своите лечебни свойства. Въпреки че не е лечение от първа линия, последните изследвания подкрепят здравословните му свойства.

За разлика от другите видове чай, зеленият чай не преминава през процеси на ферментация. В резултат на това е в състояние да запази всичките си антиоксиданти и полифеноли. Поради тази причина консумацията на тази напитка очевидно подобрява благосъстоянието и помага за предотвратяване на хронични заболявания. Нека го разгледаме по-подробно.

Ползите за здравето от пиенето на зелен чай ежедневно

Според информация, публикувана в китайската медицина, тази напитка може да предотврати различни заболявания. По-конкретно, много от неговите лечебни свойства се приписват на съдържанието на катехин, особено епигалокатехин-3-галат.

В допълнение, същото това списание подчертава, че това вещество е източник на:

 • Протеини: 15-20 процента – сухо тегло
 • Аминокиселини: Един до четири процента – сухо тегло
 • Въглехидрати: Пет до седем процента –  сухо тегло
 • Минерали и микроелементи като калций, магнезий, хром, манган, желязо, мед и цинк, между другото: Пет процента – сухо тегло
 • Следи от липиди: Линолова и α-линоленова киселина
 • Стероли: Стигмастерол
 • Витамини B, C и E

Както можете да видите, не е изненадващо, че се смята за добра добавка за подобряване на качеството на диетата ви. Важно е обаче да се изясни, че той не е заместител на медицинското лечение и няма „чудодейни“ свойства. Трябва да го добавите към вашата добре балансирана диета като допълнение.

Консултирайте се с лекар, ако имате здравословен проблем; само те могат да ви диагностицират и да предпишат лечение. Уведомете ги, ако пиете този чай всеки ден, тъй като може да взаимодейства с някои видове лекарства. Сега, след като изяснихме това, нека разгледаме по-подробно ползите за здравето от това вещество.

Пиенето на зелен чай ежедневно има редица ползи за здравето.
Научните доказателства подкрепят хранителните свойства на това вещество. Понастоящем е признат за приноса си към цялостното благосъстояние.

Може да помогне при загуба на тегло

Високата концентрация на полифеноли в зеления чай е свързана със способността му да подобрява метаболизма и да намалява теглото. Тези антиоксидантни вещества увеличават разхода на енергия и предпазват тялото от складиране на калории като мазнини. Въпреки това, трябва да следвате здравословна диета и да извършвате физическа активност.

Насърчава превенцията на диабета

Според публикация в Integrative Medicine Research, антиоксидантите в тази натурална напитка могат да помогнат за контролиране на кръвната захар и предотвратяване на диабет тип 2. В допълнение, пиенето му всеки ден след хранене предотвратява инсулиновите пикове и складирането на захари в мазнини.

Пиенето на зелен чай ежедневно насърчава здравето на вашето сърце

Една малка чаша от тази напитка всеки ден може да намали риска от различни видове сърдечно-съдови заболявания, като натрупване на холестерол и нарушения на кръвообращението.

Според изследване, публикувано в Current Medicinal Chemistry, неговите антиоксидантни вещества, по-специално катехини, могат да намалят риска от образуване на кръвни съсиреци, да намалят запушването на артериите и да помогнат за предотвратяване на натрупването на липиди в кръвта.

В резултат на това консумацията му се свързва и с по-нисък риск от състояния като инфаркти, инсулти, тромбоза и ангина пекторис, наред с други.

пречистване на кръвоносни съдове
Редовната консумация на зелен чай, като част от здравословна и разнообразна диета, помага за контролиране на високите нива на холестерол.

Предотвратява дегенерацията на клетките

Антиоксидантите в зеления чай създават защитна бариера срещу вредните ефекти от клетъчната дегенерация. Те също така стимулират дейността на невроните. Според изследване, публикувано в списание Molecules, зеленият чай може да помогне за предотвратяване и лечение на невродегенеративни заболявания, включително когнитивна дисфункция и загуба на паметта.

Предотвратява образуването на камъни в бъбреците

Малко зелен чай всеки ден може да помогне за предотвратяване на калцификацията в бъбреците и образуването на камъни в бъбреците. В допълнение, според проучване, публикувано в Journal of Urology, неговите екстракти намаляват производството и размера на утайките от калциев оксалат. (Те се превръщат в камъни в бъбреците, след като попаднат там.)

Предотвратява кариес

Катехините, вид химичен антиоксидант, намиращ се в зеления чай, помагат в борбата с вирусите и бактериите, които причиняват инфекции на гърлото, кариеси и други заболявания на устата.

Според заключенията на проучване, публикувано в Journal of Clinical and Diagnostic Research, водата за уста със зелен чай се оказа еднакво ефективна с хлорхексидина при контролирането на бактерии като Streptococcus mutans.

Жена на зъболекар.
Няма достатъчно изследвания, но това вещество може да има положителен ефект срещу бактериите, причиняващи кариес.

Пиенето на зелен чай ежедневно е полезно за ставите

Галовата киселина, присъстваща в храни като орехи, нар или зелен чай, съчетана с процедури за разтягане, контролира възпалението на ставите и насърчава генерирането на протеини като колаген в здравия хрущял.

Друго документирано предимство на галовата киселина и зеления чай е, че те могат да инхибират възпалителните алергични реакции. Антиалергичният ефект in vivo и in vitro на галовата киселина предполага нейното приложение като средство при възпалителни алергични заболявания.

Спортни постижения

Зеленият чай и джинджифиловият чай се свързват с подобрени спортни постижения, което е ценно за футболисти, които искат да подобрят представянето си на терена. Изследванията обаче установиха, че докато джинджифиловият чай има отрицателно въздействие върху издръжливостта на участниците, зеленият чай има положителни резултати (p=0,006) върху скоростта и ловкостта на споменатите футболисти.

Има химиопревантивни свойства

Консумацията на зелен чай може да предотврати видове рак като рак на простатата, стомашно-чревния тракт, рак на гърдата, белия дроб, рак на яйчниците и пикочния мехур. Това е така, защото антиоксидантите предотвратяват увреждането на клетките, причинено от свободните радикали, и действат като химиопревантивно средство.

По този начин тази функция може да бъде голям принос за лечението на пациенти с бъбречна трансплантация, склонни към рак на кожата. Освен това локалните препарати с полифеноли в това вещество също предотвратяват вредното въздействие на UV светлината.

Оралният мукозит е един от най-честите странични ефекти от лечението на рак. От своя страна, зеленият чай като вода за уста (при локално лечение на орални заболявания) предотвратява и действа срещу мукозит при пациенти на химиотерапия.

Има противогрипни свойства

Катехините, като EGCG, най-разпространените в зеления чай, минимизират ефектите на грипните вируси А и В. Това е описано в научни трудове: “Благодарение на високото естествено съдържание на катехини в зеления чай, Camellia sinensis може да бъде терапевтичният отговор за превенцията и лечението на грип А.”

Пиете ли зелен чай ежедневно? Имайте предвид неговите противопоказания

Полезните свойства на това вещество са подкрепени от изследвания. Въпреки това, не липсват и противопоказания и странични ефекти. Консумацията му не трябва да надвишава две чаши на ден, тъй като може да има негативни последици като:

 • Главоболие
 • Нервност
 • Диария
 • Затруднено заспиване
 • Раздразнителност
 • Повишена сърдечна честота
 • Замаяност

Трябва също така да избягвате зеления чай, ако приемате лекарства или пиете алкохолни напитки. Това се дължи на съдържанието на кофеин. Когато комбинирате кофеин с други вещества, това може да причини нежелани ефекти.

Експертите препоръчват бременните жени и жените, които кърмят, да избягват да пият зелен чай. Това е така, защото може да причини неблагоприятни ефекти за бебето. Пациенти с високо кръвно налягане, анемия и проблеми с храносмилането също трябва да избягват да пият зелен чай или да го правят под лекарско наблюдение.

Отговорната консумация на зелен чай е това, което определя дали той ще стане полезен за вашето здраве или не. Уверете се, че не превишавате дозата от две чаши от него на ден и открийте какво може да направи за здравето ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Barilaro, H. L. (2014). Posibles efectos profilácticos del té verde en mucositis por tratamiento quimioterápico (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata). http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/41258
 • Chacko SM, Thambi PT, Kuttan R, Nishigaki I. Beneficial effects of green tea: a literature review. Chin Med. 2010;5:13. Published 2010 Apr 6. doi:10.1186/1749-8546-5-13
 • Funosas, E. R., Martínez, A. B., Pignolo, M., Maestri, L., Aromando, R. F., Scozzarro, S. M., … & Hermida, P. S. (2005). Efectividad del té verde en el tratamiento de periodontitis crónica. Avances en Odontoestomatología, 21(3), 159-166. https://scielo.isciii.es/pdf/odonto/v21n3/original4.pdf
 • Hursel, R., Viechtbauer, W., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2009, September). The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: A meta-analysis. International Journal of Obesity. https://doi.org/10.1038/ijo.2009.135
 • Itoh, Y., Yasui, T., Okada, A., Tozawa, K., Hayashi, Y., & Kohri, K. (2005). Preventive effects of green tea on renal stone formation and the role of oxidative stress in nephrolithiasis. Journal of Urology173(1), 271–275. https://doi.org/10.1097/01.ju.0000141311.51003.87
 • Kim, S. H., Jun, C. D., Suk, K., Choi, B. J., Lim, H., Park, S., … & Shin, T. Y. (2006). Gallic acid inhibits histamine release and pro-inflammatory cytokine production in mast cells. Toxicological Sciences, 91(1), 123-131. https://academic.oup.com/toxsci/article/91/1/123/1672576?login=true
 • Pervin M, Unno K, Ohishi T, Tanabe H, Miyoshi N, Nakamura Y. Beneficial Effects of Green Tea Catechins on Neurodegenerative Diseases. Molecules. 2018;23(6):1297. Published 2018 May 29. doi:10.3390/molecules23061297
 • Salas-Hernández, A., Hurtado-Ovalle, S. A., Marín-Padilla, A. L., Arriaga-Domínguez, M. P., Salas-Herrera, M. M., Martín del Campo-Cervantes, J., & Esparza-Ramos, S. B. Influencia del té verde y del té de jengibre en el rendimiento deportivo del futbolista Influence of green tea and ginger tea on the sports performance of the soccer player. http://portal.amelica.org/ameli/jatsRepo/486/4862106005/4862106005.pdf
 • Suzuki Y, Miyoshi N, Isemura M. Health-promoting effects of green tea. Proc Jpn Acad Ser B Phys Biol Sci. 2012;88(3):88–101. doi:10.2183/pjab.88.88
 • Weinreb, O., Mandel, S., Amit, T., & Youdim, M. B. (2004). Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases. The Journal of nutritional biochemistry, 15(9), 506-516. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286304001184


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.