Как да си приготвите масло от риган и ползите от употребата му
Вярвате или не, но домашно приготвеното масло от риган притежава качества – от спомагане борбата с бактериите до намаляване на възпалението. Знаехте ли за тези невероятни ползи на този продукт?
В тази статия ще откриете доста интересни факти за качествата на това растение, както и как да си приготвите масло от него.
Риганът е много популярна подправка, използвана в кулинарията, тъй като придава приятен аромат на редица рецепти. Хората го използват директно, прибавяйки го към ястията. Но освен това растението може да бъде използвано под формата на масло, като по този начин можете да се възползвате максимално от лечебните му качества помагащи при определени здравни проблеми.
Ползите на домашно приготвеното масло от риган
Обикновено риганът присъства в кухнята на повечето семейства. Той е една от най-известните подправки в кулинарията. Но това, което мнозина не знаят е, че освен че придава приятен аромат, тази подправка, смесена с масло, притежава качества грижещи се за доброто ни здраве.
Прочетете следващите редове и научете повече по темата!
Антиоксидантна сила
Според проучване публикувано в Oxidative Medicine and Cellular Longevity, етаноловият екстракт от риган притежава антиоксидантни качества. Затова някои експерти вярват, че тази подправка притежава силата да забавя или предотвратява окисляването причинено от свободните радикали, причиняващи клетъчно стареене.
Риганът, освен за кулинарни цели, може да бъде използван като допълнение към натурални терапии.
Прочетете и: 9 билки и подправки, пречистващи кръвта
Може да спомогне борбата с бактериите
Риганът може да се използва като натурална алтернатива в борбата срещу някои бактерии според статия в International Journal of Odontostomatology. Благодарение на антибактериалните си качества на съставките си карвакрол и тимол, това растение може да се бори срещу бактерии като Staphylococcus aureus и Bacillus cereus.
Бихме искали да подчертаем, че растението трябва да бъде използвано като добавка към предписаното антибиотично лечение, а не като самостоятелно лечебно средство при инфекции. Няма доказателства, че самостоятелната му употреба води до унищожаването на бактериите.
Може да спомогне превенцията срещу вирусни инфекции
Освен антибактериалното си действие, според проучване публикувано в Journal of Applied Microbiology, карвакролът съдържащ се в ригана може да защитава организма срещу някои вируси – например норовируси. Тази инфекция причинява диария, гадене и болка в стомаха.
Как да си приготвите масло от риган у дома
След като вече знаете достатъчно за основните качества на това растение, можем да се заемем с приготвянето на масло от него! Процесът на приготвяне на този домашен продукт е изключително лесен. Добре е винаги да имате това масло под ръка, за да можете да го използвате за различни цели.
Съставки
- 1/2 чаша листа от риган (50 гр)
- 1/2 чаша масло от маслини, гроздови семки или бадемово масло (200 мл)
- Стъклен съд с капак
Начин на приготвяне
- Започнете с измиването и подсушаването на листата от риган.
- Когато са добре подсушени, намачкайте листата с помощта на хаванче. По този начин ще улесните освобождаването на полезните вещества в растението.
- Поставете листата в стъклен съд, в който ще съхранявате сместа.
- Изсипете масло по ваш избор и покрийте добре листата от риган. Оставете сместа да почине няколко минути.
- Следващата стъпка е кипването на вода в тенджера. След като водата заври, спрете котлона и поставете стъкления съд със сместа в тенджерата.
- Оставете стъкления съд на водна баня около 10 минути, за да се смесят маслото и ригана.
- Извадете съда от водата, затворете го и го дръжте 2 седмици на хладно, сухо място.
- След това прецедете маслото. Вече си имате готово домашно приготвено масло от риган.
- Не забравяйте, че освен лечебните си качества, това масло придава неповторим вкус и аромат на любимите ви рецепти!
Начин на употреба на натуралното масло от риган
След като вече ви разказахме как да си приготвите това масло е време да се спрем и на начините на приложение на този продукт.
Можете да консумирате това масло или директно да го нанасяте върху мястото, което искате да лекувате. Например при бактериални инфекции трябва да разтворите 3 капки от маслото в чаша вода и да я изпиете.
При мускулни болки, ревматизъм или натъртвания, можете да вземете малко масло в ръце и да масажирате частите от тялото, които ви болят. По желание можете да добавите и етерични масла, притежаващи сходни качества, помагащи при такива проблеми.
Освен това много хора твърдят, че правенето на инхалации с тома масло може да спомогне облекчаването на симптомите на грип. Когато усетите типичния дискомфорт причинен от грип или настинка, приемете 3-6 капки от маслото преди хранене или го прибавете към инхалатор или купа с вряла вода. Можете да правите процедурата 3 пъти дневно.
Маслото от риган се използва по различни начини – от прием през устата до локално приложение.
Препоръчваме ви да прочетете и: Как се променят вирусите
Съвети и препоръки касаещи маслото от риган
Преди да започнете да приемате масло от риган, трябва да се уверите, че няма да навреди на здравето ви. Маслото от риган е безопасно за употреба при повечето хора в правилната доза- Но има определен риск при бременни и кърмещи жени, както и при хора с алергия към това растение.
Освен това прекомерната употреба на продукта може да предизвика сърцебиене, нервни проблеми, депресия и сънливост. Запомнете, че няма вълшебни лекарства. Винаги се консултирайте с лекар, ако се съмнявате, че имате сериозен проблем.
Може да ви заинтересува ...