12 симптома на недостиг на витамин D

Чувствате се уморени? Имунната ви система е отслабнала? Може би страдате от недостиг на витамин D! Научете повече по темата от тази статия.
12 симптома на недостиг на витамин D

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Витамин D е мастноразтворимо вещество, което заедно с другите витамини и минерали регулира функционирането на основните системи на организма.

Набавяте си го по естествен начин, когато излагате кожата си на слънце, въпреки че можете да го приемате и като консумирате определени храни и добавки.

Той е изключително важен за усвояването на калция и фосфора, два минерала, които запазват костите и зъбите ви здрави.

Освен това витамин D е важен и за мускулите, мозъка, сърцето, както и другите ви органи, чието правилно функциониране, гарантира добро качество на живот.

За съжаление не всички си набавяме достатъчно количество от това вещество, което може да доведе до появата на определени симптоми и здравословни проблеми, които се влошават, ако не им обърнете внимание навреме.

Поради тази причина е важно да можете да разпознаете недостига на витамин D, както и да предприемете мерки, за да си набавите необходимото ви количество.

Внимание!

Симптомите на недостиг на витамин D

1.Слабост в мускулите и костите
Слабост в мускулите и костите

Мускулите и костите ви отслабват, когато количеството на витамин D в организма намалее значително.

Това води до дисбаланс в нивото на магнезия – друг важен минерал поддържащ костите и мускулите здрави и силни.

2.Депресия

Ниското ниво на това вещество се свързва със симптоми като проява на неспокойство, депресия и рязка смяна на настроението.

Витамин D участва в отделянето на хормоните на щастието, затова недостигът му се отразява на менталното ви здраве.

3.Възпаление и болка
Витамин D участва в контролирането на възпалителните процеси в организма.

Както много други важни хранителни вещества витамин D участва в контролирането на възпалителните процеси в организма, помагайки ви да избегнете проблеми като чувствителност към болка и ставни заболявания.

Ниското ниво на този витамин повишава риска от появата на тези проблеми, което затруднява борбата срещу хроничната болка.

4.Проблеми със зъбите

Както вече споменахме недостигът на витамин D затруднява усвояването и използването на калция от зъбите, увеличавайки риска от инфекции, кариеси и загуба на зъби.

Това заедно с възпаленията може да доведе до симптоми като зачервяване и кървене на венците.

5.Високо кръвно налягане
Високо кръвно и недостиг на витамин D

При повишаване на кръвното налягане трябва да се прецени и провери дали в организма не липсва някое важно хранително вещество.

Въпреки че този сърдечно-съдов проблем се причинява от редица фактори, липсата на витамин D може да доведе и до появата на усложнения.

6.Умора

Лошото усвояване на витамин D може да въздейства върху физическото и умственото ви състояние, тъй като води до появата на силна умора

Често човек се чувства изтощен и трудно се справя с ежедневните си задачи.

7.Напълняване
Витамин D е мастноразтворимо вещество

Тъй като витамин D е мастноразтворимо вещество, хората с наднормено тегло и се нуждаят от по-голямо количество от витамина.

Намаленото му ниво възпрепятства метаболизма, което води до затруднено поддържане на здравословното тегло на организма.

8.Астма

Недостигът на витамин D затруднява лечението на астмата, тъй като нарушава нормалното функциониране на белите дробове.

Правилното усвояване на това вещество контролира проблемите с астмата, тъй като блокира протеините водещи до възпалението на тъканта на белите дробове.

9.Висок холестерол

Сред многобройните функции на този витамин в организма ви е и връзката му с премахването на лошия холестерол (LDL) от кръвта.

Хората страдащи от недостиг на витамин D са по-предразположени към проблеми свързани с високия холестерол.

10.Настинки и грип

Когато нивото на витамин D в организма ви е ниско то се отразява на образуването на антитела от имунната ви система. Което ви прави по-предразположени към настинки и грип.

И тъй като нямате достатъчно антитела в организма си дихателните ви пътища и тъкани се възпаляват по-лесно.

Препоръчваме ви да прочетете и: 4 супи срещу настинка

11.Чревни проблеми

Проблемите с усвояването на мазнините могат да се дължат на недостига на витамин D, което от своя страна може да доведе до появата на чревни проблеми.

Важно е да подобрите приема си на витамин D, ако страдате от следното:

  • Чувствителност към глутена
  • Болест на Крон
  • Възпалителни болести на червата

12.Обилно потене

Затрудненото усвояване на това вещество води до появата на хормонални промени причиняващи симптоми като обилното потене.

Често срещан симптом при хората с недостиг на витамин D е обилното потене, най-вече в областта на главата.

Забелязали ли сте някои от тези симптоми? Ако се съмнявате, че имате недостиг на това вещество опитайте се да увеличите приема на храни, които го съдържат и стойте малко повече на слънце.

Не забравяйте, че трябва да сте много внимателни към излагането на слънце, тъй като слънчевите лъчи могат да ви навредят, ако стоите дълго навън и не сте защитени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lee JS., Kim JW., Prevalence of vitamin D deficiency in postmenopausal high and low energy fracture patient. Arch Osteoporos, 2018. 13 (1): 109.
  • Umar M., Sastry KS., Ali FA., Al Khulaifi M., et al., Vitamin D and the pathophysiology of inflammatory skin diseases. Skin Pharmacol Physiol, 2018. 31 (2): 74-86.
  • Zdrenghea MT., Makrinioti H., Bagacean C., Bush A., et al. Vitamin D modulation of innate immune response to respiratory viral infections. Rev Med Virol, 2017.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.