6 храни, които могат да доведат до образуването на бъбречни камъни

Хората, предразположени към тях трябва да пият 12 чаши вода на ден! Кафето и млечните продукти не се препоръчват
6 храни, които могат да доведат до образуването на бъбречни камъни

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Бъбречни камъни са твърди частици, които макар и много малки, не могат да излязат сами. Те засядат в уринарния тракт и причиняват силна болка.

Те могат да бъдат причинени от много фактори.

бъбречни камъни

Добрата диета е от съществено значение за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците. В допълнение тя помага да ги изхвърляте по-лесно, в случай че вече са в тялото ви.

В края на краищата “един грам превенция струва един килограм лек.”

Ето защо ще ви разкрием кои храни да спрете да ядете, ако сте предразположени към бъбречни камъни или сте ги имали в миналото.

Трябва да се опитате да избягвате тези храни или да ги консумирате с повишено внимание, особено ако сте склонни към образуването на бъбречни камъни.

Нека да ги разгледаме.

Храни, които могат да допринесат за камъни в бъбреците

1. Кофеин

Кофеинът може да предизвика бъбречни камъни.

Кафето е звездата на вашата сутрин, нали? Но докато това може да ви помогне да се събудите сутрин или да свършите работата си в офиса, това също причинява съпътстващи увреждания.

Един от неговите ефекти е, че затруднява работата на бъбреците и увеличава шансовете за образуването на бъбречни камъни.

Кофеинът не е само в кафето, но и в чая и газираните напитки.

Тези напитки повишават нивата на калций в урината и могат да причинят бъбречна недостатъчност в дългосрочен план поради стимулиращите им ефекти.

2. Червено месо

червено месо може да доведе до поява на бъбречни камъни

Животинските протеини и мазнините се свързват с образуването на бъбречни камъни и увреждане на бъбреците.

Ако вашата диета включва твърде много червено месо, трябва да знаете, че съставките в червеното месо са трудни за изхвърляне от тялото.

Тази храна също е с високо съдържание на пикочна киселина и пурини. Когато тези нива са твърде високи, можете да получите подагра или камъни в бъбреците.

Други храни с високо съдържание на пурини са аспержи, боб и зеле. Старайте се да не ядете прекалено много от тях за кратък период от време. Това може да помогне за предотвратяване на образуването на бъбречни камъни поради натрупването на пикочна киселина.

3. Изкуствени подсладители

Ние ги използваме, за да подслаждаме десертите и чайовете. Те са в диетичните напитки и можем да ги открием в много нискокалорични храни.

Докато може да мислим, че са по-добри за нас от захарта, те имат много сериозни странични ефекти, включително образуването на камъни в бъбреците и влошаване на бъбречната функция.

4. Сол

Намалете приема на сол, за да избегнете образуване на бъбречни камъни

Един от най-често срещаните проблеми в диетите на хората е приемът на натрий.

Дори ако не го добавите към храната, която готвите, готовите храни имат прекалено много натрий. Дори в сладкишите!

Яденето на твърде много сол води до задържане на течности и образуването на камъни в бъбреците. Тялото не може да се освободи от излишния натрий, който в крайна сметка се съхранява в бъбречната система.

Освен това повишава кръвното налягане и допринася за повишаване на теглото.

5. Черупчести

морските дарове водят до образувате на бъбречни камъни

Хората, предразположени към камъни в бъбреците трябва да избягват храни с високо съдържание на оксалати. Това органично съединение допринася за натрупването на натрий и калций в бъбреците.

Храната, която съдържа най- много оксалова киселина са черупчестите, но не само те.

Листните зеленчуци, шоколадът и орехите също съдържат доста добро количество.

Добра идея да намалите консумацията на фъстъци, трици и цвекло, ако искате да предотвратите появата на камъни в бъбреците.

Целината и черния дроб също съдържат малко количество.

Не забравяйте, че не трябва да надвишавате 50 mg на ден.

За да намалите абсорбцията на оксалати трябва да ядете храни, богати на калций. Когато и двата елемента се консумират, те преминават през бъбреците по-лесно.

6. Млечни продукти

Млечните продукти са важна и често срещана част от диетата на повечето хора.

Тези храни са с високо съдържание на калций и са необходими за растежа и укрепването на костите. Те обаче не са подходящи за хора, които са склонни да образуват бъбречни камъни.

Консумацията на прясно и кисело мляко или сирене увеличава елиминирането на калция чрез урината и това прави изхвърлянето на бъбречните камъни и отпадъци по-трудно.

Тъй като липсата на калций в диетата е свързана с по-висок риск от камъни в бъбреците, препоръчва се умерена консумация.

С други думи, не елиминирайте калция съвсем от вашата диета, но се опитайте да го получите в различни форми като например бадеми.

Какво трябва да ям, за да предотвратя образуването бъбречни камъни?

Кои храни предотвратяват появата на бъбречни камъни?

Сега, когато имате списък с храни, от които трябва да стоите настрана, нека да разгледаме тези, които трябва да ядете.

Освен следването на здравословна диета и поддържането на здравословни навици (включително упражнения, непушене и незаседнал начин на живот), препоръчваме да пиете най-малко 12 чаши вода всеки ден.

Докато добре познатото количество е 8 чаши на ден, хората със склонност към камъни в бъбреците трябва да увеличат приема.

Ако пиете 12 чаши вода на ден, вие произвеждате 8 чаши урина. Водата не е само с ниско съдържание на натрий, но също така помага за елиминирането на отпадъците, които се натрупват в уринарния тракт.

Ако не обичате да пиете само вода, можете да си я набавяте чрез смутита, сок и чайове. Можетдори да добавите лимон или друг плод, за да й придадете специален вкус. По този начин също така подхранвате тялото си с много необходими хранителни вещества.

Не забравяйте, че кафето, алкохолът и газираните напитки не се броят!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Han H, Segal AM, Seifter JL, Dwyer JT. Nutritional Management of Kidney Stones (Nephrolithiasis). Clin Nutr Res. 2015;4(3):137–152. doi:10.7762/cnr.2015.4.3.137
  • Gul Z, Monga M. Medical and dietary therapy for kidney stone prevention. Korean J Urol. 2014;55(12):775–779. doi:10.4111/kju.2014.55.12.775
  • Tracy, C. R., Best, S., Bagrodia, A., Poindexter, J. R., Adams-Huet, B., Sakhaee, K., … Pearle, M. S. (2014). Animal protein and the risk of kidney stones: A comparative metabolic study of animal protein sources. Journal of Urology192(1), 137–141. https://doi.org/10.1016/j.juro.2014.01.093
  • Johnson RJ, Perez-Pozo SE, Lillo JL, et al. Fructose increases risk for kidney stones: potential role in metabolic syndrome and heat stress. BMC Nephrol. 2018;19(1):315. Published 2018 Nov 8. doi:10.1186/s12882-018-1105-0
  • Damasio PC, Amaro CR, Cunha NB, et al. The role of salt abuse on risk for hypercalciuria [published correction appears in Nutr J. 2011;10:63]. Nutr J. 2011;10:3. Published 2011 Jan 6. doi:10.1186/1475-2891-10-3

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.