Как да се предпазите от коронавируса, ако имате диабет

Пациенти с диабет, като всички други рискови групи, трябва да предприемат предпазни мерки. В тази статия ще ви покажем как да се предпазите от коронавируса, ако страдате от диабет.
Как да се предпазите от коронавируса, ако имате диабет
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Заради тревогата поради коронавируса, много пациенти с диабет и техните болногледачи трябва да предприемат предпазни мерки. Пандемията COVID-19 е сравнително нова и има много неща, които все още не знаем. Следователно, тук ще разкажем за това как да се защитите от коронавируса, ако имате диабет.

Засега няма конкретна информация за разпространението му, начина му на действие, патофизиология и още. Обаче, има определени рискови групи като например по-възрастни хора, хора с отслабнала имунна система и диабетици.

Въпреки, че коронавируса (COVID-19) не е смъртоносен при нормални условия, тези групи имат по-сериозни усложнения и може да бъде дори по-опасен. Тук, ще поговорим за една конкретна група: пациенти с диабет.

Следователно, ще говорим за предпазни мерки. Също така, ще имаме предвид някои съвети за диета, които могат да бъдат полезни за пациентите с диабет.

Предотвратяване на коронавируса, ако имате диабет

Ако имате диабет: миене на ръце със сапун

Пациентите с диабет, като всички други, трябва да мият ръцете си за да предотвратят разпространението на коронавируса. Въпреки че вирусът може да живее по някои повърхности, според експертите, е чувствителен към сапун, вода и алкохол.

Следователно, важно е да миете ръцете си редовно. Също така, дезинфектирайте предметите, които използвате доста често, включително мобилните устройства. В добавка, най-добре е да не напускате къщата и да избягвате контакт с другите.

Спазването на 6 метра дистанция настрана от хората трябва да е достатъчно за да се предотврати разпространяването на вируса от капчици слюнка по време на разговаряне.

Няма проучвания, доказващи, че храната разпространява болестта. Обаче, най-добре е да приготвите внимателно храната за да избегнете потенциални рискове.

Как да се справите с коронавируса, ако имате диабет

Ходенето до болницата не е добра идея, освен ако нямате сериозни симптоми. Следователно, най-добре е да предотвратите заразяването с коронавирус. В допълнение, уверете се, че имате телефонните номери на всички лекари подръка.

Важно е да имате достатъчно храна у дома, така че да можете да оцелеете докато свърши периода на инкубация и заразяване с вируса. Също така, трябва да имате устройства за наблюдаване на кръвната захар, както и лекарства за неговото контролиране.

Ако някой, страдащ от диабет, се зарази с коронавирус, най-добре е веднага да се свържете с вашия лекар за да знаете колко често да контролирате глюкозата. Също така, не трябва да спирате с приема на лекарства, освен ако вашия лекар не ви каже.

Има специалисти, които са на мнение, че болкоуспокояващите усложняват напредъка на това заболяване. Обаче, няма проучвания, които да са доказали, че това е вярно. Следователно, е най-добре да не се самолекувате. Също така, следвайте тези препоръки от специалисти по-долу.

Ако имате диабет: диета срещу инфекцията и коронавируса

Диета срещу коронавируса: снимка на плодове и зеленчуци в чиния и слушалка

Коронавирусът създава пневмония, която може да съсипе човешкия живот. Следователно, храната винаги е полезна за намаляване на възпалението. Проучванията показват, че определени храни като например чесън или зеленолистни зеленчуци, имат противовъзпалителни свойства. Следователно, ви препоръчваме да ги ядете за да се предпазите срещу коронавируса, ако страдате от диабет.

В добавка, нови проучвания показват, че куркумата може да помогне за предотвратяването и подобрението на белодробните заболявания. Благодарение на своите антиоксидантнти и антивъзпалителни свойства, е чудесна за преборването на заболяването.

Последни съвети за предпазвване от коронавируса

Тъй като здравните власти все още не знаят много за това заболяване, важно е да сте внимателни, ако страдате от диабет или други заболявания. Също така, бъдете чисти колкото се може повече. По този начин, можете да избегнете заразяване. В добавка, не излизайте навън, освен ако не се налага.

Хората от рисковите групи са по-изложени на страдане от сериозни симптоми. Поради тази причина, те трябва да знаят какво да правят, ако проявят симптоми. Спазването на съветите за диета може да помогне за подобряването на симптомите на това заболяване. Обаче, няма конкретни проучвания, тъй като това е сравнително ново заболяване.

Накрая, важно е да се предотврати пропадането на здравната система. Заради това, не ходете до болницата, освен ако не е крайно наложително. Информирайте вашия лекар, ако започнете да проявявате симптоми или си мислите, че сте заразени с болестта.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lelli D., Sahebkar A., Johnston TP., Pedone C., Curcumin use in pulmonary diseases: state of the art and future perspectives. Pharmacol Res, 2017. 115: 133-148.
  • Xu C., Mathews AE., Rodrigues C., Eudy BJ., et al., Aged garlic extract supplementation modifies inflammation and immunity of adults with obesity: a randomized, doublé blind, pacebo controlled clinical trial. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 148-155.
  • Wu Z., McGoogan JM., Characteristics of and important lessons from the coronavirus disease 2019 (COVID-19) outbreak in China: summary of a report of 72314 cases from the chinese center for disease control and prevention. JAMA, 2020.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.