Как да се предпазите от болки в гърба

Спортът и физическата активност са от съществено значение за укрепване и тонизиране на мускулите
Как да се предпазите от болки в гърба

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Всеки от нас рано или късно се сблъсква с болките в гърба. След инцидентите, този проблем е на второ място сред причините за ползване на отпуск по болест. Според медицинската статистика между 80 и 90% от хората страдат от болки в гърба.

Причините са различни, но в повечето случаи се крият в условията на работното място. От една страна са професиите, изискващи физически усилия и екстремни движения, които повишават риска от този вид болка. От друга страна е работата в офис, който причинява болки в гърба заради лошата стойка и продължителното застояване на стола.

Болежките са индивидуални при различните хора и не винаги могат да бъдат предотвратени. Нека да разгледаме основните препоръки, благодарение на които можете да се спасите от ежедневните болки в гърба.

Избягвайте да носите тежки товари

Една от основните причини за болки в този участък е именно носенето на прекалено големи тежести. Според експертите е съвсем нормално да страдате от такива усещания след носене на голям товар.

йога при болки в гърба

Спортът и физическата активност са от съществено значение за укрепване и тонизиране на мускулите, което значително намалява риска от болка. Трябва да имате предвид обаче, че гърбът се напряга допълнително от спортове като балет и баскетбол. В същото време занимания като плуване, пилатес, йога и други са препоръчителни за неговото подсилване.

И в двата случая е важно да сте с правилните маратонки, защото лошо подбраните обувки също допринасят за болките в гърба.

Правилна стойка

Важно е да се научите на хубава стойка при седене, ходене или стоене. За добра позиция на тялото в седнало положение е добре да фокусирате тежестта в долната част и да изправите гръбнака.

Когато стоите или вървите, гърбът ви трябва да остава прав и да не се свивате в раменете. Ако трябва да се наведете, за да вземете нещо, лекарите препоръчват да свиете коленете, а не гръбнака.

Изберете подходящ матрак

удобен матрак против болки в гърба

Гърбът ви прекарва доста време върху леглото – това е мястото, където тялото ви отпочива. Но ако матракът ви е прекалено твърд или мек, болките могат да се появяват по-често и да нарушат съня ви. Затова е важно да изберете подходящият за вас матрак.

Поддържайте здравословен режим

Здравословният начин на живот е от съществено значение за предпазването от болки в гърба. Пушенето води до появата на хронична кашлица, която в последствие се отразява на лумбалните дискове. Наднорменото тегло също не е полезно, тъй като създава по-голям натиск и натоварва гърба.

И накрая, важно е да поддържате в добро здраве емоционалния си баланс, тъй като депресията също допринася за това здравословно състояние.

Спете странично или по гръб

пълноценен сън против болки в гърба

За предпазването от болки съществено значение има и позицията на тялото по време на сън. Като се има предвид, че сте в тази поза от 6 до 8 часа вечер, е важно да лежите странично или по гръб.

Спането по корем не се препоръчва, тъй като изкривява извивката на гръбнака и оказва натиск на врата, принуждавайки го да е извит на една от двете страни, което пък води до увреждане на гръбначния стълб.

Избягвайте стреса

стрес и болки в гърба

Стресът често е причина за болки в гърба, тъй като ни съпътства навсякъде –  както на работа, така и вкъщи. Когато сте под стрес, се усилва напрежението в гърба. Това ви пречи да извършвате нормални ежедневни дейности.

Затова ви препоръчваме да дишате дълбоко и да правите разтягащи упражнения поне два пъти на ден.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да попречите на стреса да атакува тялото

Попитайте вашия лекар за съвет при болки в гърба

Важно е да говорите с физиотерапевт, ако имате чести и повтарящи се болки. В 3% от случаите те могат да доведат до хронично заболяване. Ако болките не спират в продължение на седмици, идете веднага на лекар, който да определи правилна диагноза и лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fontecha, C. García, M. Aguirre, and F. Soldado. “Dolor de espalda.” Pediatr Integral 10.7 (2006): 485-494.
  • Miralles, I. “Prevención del dolor lumbar. Efectividad de la Escuela de Columna.” Revista-sociedad Española del dolor 8 (2001): 14-21.
  • Vidal, J., et al. “Propuesta de intervención para la prevención del dolor de espalda en ámbito escolar.” Revista de Transmisión del Conocimiento Educativo y de la Salud 2.6 (2010): 536-551.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.