7 причини, поради които може да не губим тегло

· 04.05.2017
Всички ние знаем, че за постигане на идеалното тегло, трябва да комбинираме здравословен хранителен режим и редовни физичеки упражнения.

Едно от нещата, което най-много вълнува хората днес, е тяхното тегло. Това е въпрос, който присъства в съзнанието на повечето хора, както поради здравословни причини, така и заради стереотипите, налагани от обществото като цяло.

Поради тази причина е налице изобилие от екстремни диети, физически упражнения и уреди, които обещават страхотни резултати за отслабване.

Често обаче се случва така, че след изпълнението на тези диети или препоръчани упражнения, желаните резултати да не бъдат постигнати. Причините, поради които не можем да отслабнем са доста разнообразни, затова ще ги обсъдим в настоящата статия.

Постигане на идеалното тегло е резултат от баланс между здравословна диета, постоянни физически упражнения и здравословен начин на живот. По-долу е изброена компилация от факторите, които допринасят за липсата на резултати.

 Неспособен ли си да отслабнеш?  Открийте някои от причините, защо е така!

Причина 1

Първият фактор, който може да се намеси върху желаните резултати за отслабване, е неспокойния сън и недостатъчното време за него. A като не разполагате с адекватен контрол над моделите на съня, променяте нивата на хормоните. Така се увеличава производството на хормон, който възбужда апетита, искайки от мозъка непрекъснато да консумира храна в големи количества.

Препоръчително е да спите по 8 часа всяка нощ, за да може тялото да регулира метаболизма и да извършва други необходими задачи. По този начин ще си гарантирате едно значително по-добро качество на живот.

spane na prazen stomah

Причина 2

Прекомерната консумация на захар увеличава калориите в организма и намалява процеса на метаболизма. Това води до натрупване на мазнини и захари, които могат да увеличат теглото и телесната маса.  Трябва да сте наясно с храните, които консумирате и да познавате техните хранителни стойности. Така ще сте наясно със съставките, които съдържат и ще избегнете скритите захари, които могат да увеличат теглото ви, без да го осъзнавате.

Причина 3

Добре известно е, прекомерните калории имат голямо влияние върху затлъстяването и наддаването на тегло.  Затова е добре да се следи балансирания прием на хранителни вещества. Премахнете храните с празни калории от менюто си, така ще осигурите прием само на полезните хранителни вещества. Те ще спомогнат за доброто ви здраве и ще подобрят обмяната на веществата в организма.

Calorii6

Причина 4

Заседналият начин на живот и липсата на физическа активност може да генерира ускорено наддаване на тегло, което води до затлъстяване. Така, че е препоръчително да практикувате някакъв вид физическа активност или да правите упражнения в продължение на поне 30 минути всеки ден.

Причина 5

Лошият хранителен режим често прави отслабването невъзможно. Липсата на физическа активност и нездравословна храна са най-големите врагове на тези, които искат да имат по-тънка фигура. Освен това много хора, поради липса на време, предпочитат да ядат замразени храни или нездравословни продукти, които не прибавят основните хранителни вещества за организма. Обикновено те са пълни с мазнини и калории, които увеличават теглото и дори могат да навредят, ако се консумират прекалено често. Не забравяйте, че една балансирана диета гарантира добро здраве, благополучие и желано тегло, не без помощта и на физическите упражнения.

hrana sus soleno meso

Причина 6

Друг фактор, който може да допринесе за забавяне на загубата на тегло, са хормоналните промени. В този случай трябва да се консултирате с лекар, за да разберете дали тази хормонална промяна може да увеличи теглото. Добре е да се консултирате и с диетолог, който да ви даде яснота относно това с какви храни да се храните и да ви помогне да преминете безболезнено през хормоналните промени.

Причина 7

Следващ фактор може да е това, че не получавате необходимото ниво на основни мастни киселини, съдържащи се в диетата. В продължение на много години се е смятало, че за да бъдете стройни или да отслабнете, е трябвало да се премахнат всички мазнини от храната, която ядете.

И все пак трябва да изясним, че има видове мазнини, необходими за правилното функциониране на метаболизма. Това от своя страна помага за премахване на негативното влияние на мазнините в организма. Така се борим с повишения апетит и намаляваме приема на храна. Тези основни мастни киселини са: мастни киселини, присъстващи в лененото масло, рибено масло, ядки и семена.

Вземете предвид тези ключови фактори, които могат да попречат на целта ви да отслабнете. Това ще помогне да промените навиците си и да коригирате храната, която приемате.  Дайте на тялото си хранителните вещества, от които се нуждаете и ще си гарантирате добро здраве, благополучие и желаното от вас тегло.