Как да регулираме кръвната захар естествено

Намалете консумацията на въглехидрати и увеличете приема на протеини
Как да регулираме кръвната захар естествено

Последна актуализация: 03 декември, 2018

Хората, които страдат от висока кръвна захар, трябва непрекъснато да я контролират. Aко не са внимателни, са застрашени от преждевременна смърт. Нормалното ниво на кръвна захар е между 80 до 100 милиграма на децилитър. Глюкозата в организма се регулира от хормона инсулин, чиято основна функция е да контролира кръвната захар. Хората, които имат диабет, не са в състояние да произвеждат достатъчни количества от този хормон или развиват резистентност към него. Това прави трудно контролиранетo на високите нива на захарта в кръвта.

Хората, страдащи от диабет, трябва да следват медицинско лечение, за да регулират нивото на кръвната захар. Заслужава си да обърнат внимание и на някои от следните препоръки и натурални средства за борба с този проблем.

Правете редовно упражнения

Захарта в кръвта е важно гориво за тялото. Колкото повече физически упражнения правите, толкова повече гориво ви е необходимо. Подходящите редовни упражнения може да бъдат много важни в борбата с високите нива на кръвната захар. Също така може да намалят необходимостта от инсулин за пациенти, които вече са зависими от него. Добър вариант е да започнете с ежедневна тренировка. Тя трябва да включва 20 до 30 минути умерено тежки упражнения.

Намалете консумацията на въглехидрати

Всякакъв вид храна, която осигурява на организма въглехидрати, би могла да доведе до увеличаване на количеството глюкоза в кръвта. За да се преборите и да предотвратите високите нива на кръвната захар, препоръчваме да намалите консумацията на богати на въглехидрати храни.

Увеличете приема на протеини

Протеини

Консумацията на постно месо като риба, пилешки гърди или свинско филе може да помогне за намаляване на превръщането на въглехидратите в глюкоза в кръвта. Това улеснява тялото при регулирането на нивата на кръвна захар.

Разпределете храненията през деня

Хората с високи нива на кръвна захар трябва да хапват здравословна храна на всеки 2-3 часа. Това е важно, защото този диабетът обикновено води до рязко спадане на кръвната захар, което пък провокира силното желание за нещо сладко.

Практикувайте техники за релаксация

Йогата контролира високите нива на кръвната захар.

Когато страдате от постоянен стрес, много е вероятно черният дроб да започне да освобождава гликоген в кръвта. Гликогенът е вторичен запас на глюкоза в организма и може бързо да повиши нивата на кръвната захар. Ако е възможно, опитайте да практикувате техники за релаксация. Отделяйте известно време всеки ден, за да се преборите със стреса.

Канела

Множество проучвания показват, че канелата може да има положителен ефект при лечението на диабет и високите нива на кръвната захар. Лесно ще откриете тази подправка в магазините. Тя ще помогне за подобряване на чувствителността на организма към инсулин. Благодарение на това постепенно ще станете по-малко зависими от този хормон, регулиращ нивото на кръвната захар.

Кактус нопал

Кактус

Други изследвания са установили, че кактусът нопал може да бъде много ефективен за намаляване нивата на глюкоза в кръвта. Този кактус съдържа много фибри и други вещества. Те помагат за контролиране и нормализиране на метаболизма на захарите в организма и е идеален за хора, които страдат от диабет.

Чесънът контролива високите нива на кръвната захар

Друга съставка, която трябва да бъде основна в хранителния режим за хората с висока кръвна захар, е чесънът. Установено е, че редовната консумация на чесън може да намали нивата на кръвната захар при пациенти с диабет тип 1 и тип 2. Как е възможно това? Подобно на кактуса нопал, чесънът помага за нормализиране на метаболизма на глюкоза в организма. Също така съдържа и някои вещества, които предизвикват реакция подобна на тази към инсулин.

Лук

Лук

Изследвания от университета в Джезира, Судан, са установили, че консумацията на 100 гр. суров лук на ден може да намали нивото на кръвната захар при пациенти с диабет тип 1 и тип 2. Това се дължи на богатото съдържание на флавоноиди и сяра в лука.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.