7 храни, които предпазват от диабет тип 2

От едно десетилетие насам възрастта, на която се появява заболяването, е намалена от 70 г. на 40 г.
7 храни, които предпазват от диабет тип 2

Последна актуализация: 07 февруари, 2019

Диабет тип 2 става все по-разпространен през последните години. А още по-тревожен е фактът, че от едно десетилетие насам възрастта, на която се проявява, е намалена от 70 на 40 г.Още полезна информация за това заболяване можете да откриете на сайта на Министерството на здравеопазването.

Ето защо е много важно да се научите да разпознавате храните-съюзници, които да ви помогнат за предотвратяване на това заболяване.

Първо и преди всичко, трябва да имате предвид, че храните, изброени по-долу, не постигат желания ефект, ако не са комбинирани с други здравословни храни, включени в дневния ви хранителен режим. Второ, чували сте го много пъти, но ние ще го кажем за пореден: яжте балансирано, спортувайте и намирайте време за отдих.

Куркума

Няколко проучвания показват положителни резултати по отношение влиянието на куркумата върху предотвратяването на диабет тип 2.

Едно от проучванията се фокусира върху група от 240 пациенти. Те са изложени на висок риск от развитие на диабет поради повишени нива на кръвната захар. Тези пациенти са разделени на две групи. На едната група се прилага екстракт от куркума или подправка, която съдържа съставката “куркумин”, която предотвратява диабет.  Другата група от пациенти получава само плацебо.

В края на проучването изследователите доказват, че пациентите, лекувани с куркума, не развиват заболяването. Докато по-високият процент пациенти от втората група  в крайна сметка завършват с диабет.

Канела

канелата е сред храните предпазващи от появата на диабет тип 2

Канелата дава чудесна възможност за подобряване нивото на кръвната захар. Препоръчително е да се консумира като добавка към ястия, питиета и освежителни напитки. Добавете канела към печените ябълки. Или към в шоколада/ кафето си и ще получите свежо ухание, приятен вкус и здравословна нотка.

Кафе

Нашата любима кофеинова напитка може да бъде много полезна за предотвратяване на диабет тип 2. Изследвания на Калифорнийския университет, Лос Анджелис, откриват, че (контролираната) консумация на кафе увеличава нивата на SHBG протеин в кръвта, което би могло да предотврати риска от диабет.

Боровинки и ябълки

ябълките предпазват от диабет тип 2

 

Консумирането на няколко порции от тези плодове през седмицата помага за предотвратяване на риска от диабет, защото те съдържат големи количества антоцианини – именно веществата, които “пречат” на диабета.

Препоръчваме ви да прочетете и: 8 невероятни качества на боровинките

Черен шоколад срещу диабет тип 2

Последните проучвания показват, че хората, които често консумират черен шоколад с мярка, са изложени на много по-малък риск от диабет тип 2 и могат да избегнат сериозен процент от сърдечно-съдовите заболявания.

 Ядки

ядките предпазват от диабет тип 2

 

Редовната консумация на ядки и всички видове сушени плодове е много важна за защитата на организма от заболявания като диабет и сърдечно-съдови проблеми.  За да се възползвате от тези им свойства обаче, трябва да изяждате най-малко една шепа ядки на ден.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.