Лечебните свойства на сок от чесън

Укрепва имунната система и прави организма по-устойчив срещу всякакви вируси и бактерии
Лечебните свойства на сок от чесън

Последна актуализация: 07 март, 2019

Натуралният сок от чесън има мощни антибактериални и противогъбични свойства, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и предпазва от сърдечно-съдови заболявания и от различни видове рак.

Лечебните и здравните ползи от чесъна са известни из цял свят от векове. Неговите многобройни компоненти осигуряват на тялото незаменими витамини и минерали, от които се нуждае, за да функционира правилно – и то по напълно естествен път.
Най-добрият начин да се възползвате от предимствата на чесъна е да консумирате пресен чеснов сок. Когато го добавите към вашите ястия като подправка за аромат и премине термична обработка, чесънът губи по-голямата част от своите лечебни свойства. Измежду важните елементи, които съдържа, са витамини А, В6, С и Е, както и минерали като калций, мед, сяра, магнезий, желязо, калий, селен и фосфор.

Лекарствени употреби на чесъна

Едно от най-важните медицински приложения на сок от чесън е за лечение за хора, които страдат от чести настинки и подобни заболявания, астма и други проблеми на дихателната система. Този сок укрепва имунната система и прави организма много по-устойчив срещу всякакви вируси и бактерии, които съществуват в околната среда.
Ако често консумирате сок от чесън, той ще помогне за предотвратяване на нарушения и увреждания на кръвоносната система. Това го прави чудесно средство за поддържане на тази система в добро състояние и за запазване на здравословно ниво на кръвното налягане.

Сокът от чесън увеличава добрия холестерол, което пречи на плаката да се образува в артериите. Освен това редовната консумация на чеснов сок намалява риска от поява на кръвни съсиреци в артериите, което е важен елемент от профилактика с цел предотвратяване на инсулти, които обикновено причиняват необратими щети.

Многобройни проучвания са показали, че хората, които консумират сок от чесън ежедневно, са по-здрави и вероятността да се разболеят от най-различни видове рак (на белия дроб, стомаха и дебелото черво) при тях е по-малка. Доказано е също, че поради своите мощни компоненти чесновият сок е отлично антибактериално, антивирусно, противогъбично и антимикробно средство, което го прави чудесен и напълно естествен начин да се преборите с всякакви видове инфекции.

Как се пие сок от чесън?

Как се пие сок от чесън

Сокът от чесън може да се консумира по следния начин:
  • 2 или 3 моркова
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ябълка
  • Няколко стръка магданоз
  • Малко парче корен от джинджифил

Поставете всички съставки в блендер с 2 чаши вода. Пасирайте ги и след това излейте сместа в подходящ съд. Тази смес трябва да се пие на гладно всеки ден.

Друга подобна рецепта за чеснов шейк:

  • 2 ябълки
  • чушка
  • 1 скилидка чесън

Смесете съставките и пийте сместа на гладно.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.