Горчива тиква: Изследванията показват, че това растение може да лекува рак и диабет

Горчива тиква: Изследванията показват, че това растение може да лекува рак и диабет

Последна актуализация: 12 февруари, 2019

Горчива тиква  –  вид растение с тропически произход, което често се консумира като чай. Според някои изследвания, това растение може да лекува рак и диабет и притежава свойства, които могат да помогнат за предотвратяването и борбата с много различни здравословни проблеми.

Чаят е популярен в Африка, Азия и Латинска Америка и редовната му консумация понижава нивата на кръвната захар при хората с диабет до ниво, при което изследванията го наричат “растителен инсулин.”

Защо чаят от горчивата тиква спира диабета?

Чаят от горчива тиква се препоръчва за лечение и профилактика на дисбаланси на кръвната захар, например –  диабет. Високото му съдържание на антиоксиданти намалява нивото на кръвната захар, което го прави идеален за страдащите от диабет тип II.

Изследователите са установили, че горчивата тиква подобрява метаболитните проблеми чрез ефекта, който оказва върху метаболизма на глюкозата.

Как чаят от горчива тиква помага в борбата с рака?

Чаят от горчива тиква помага в борбата с рака

След провеждането на много проучвания за противораковите свойства на чай от горчива тиква, е установено, че този зеленчук притежава противоракови ползu. Той инхибира растежа на рак на гърдата и други видове ракови клетки.

Проучването е публикувано от списание “Cancer Research”. Учените са открили, че екстракт от горчива тиква има способността да направи чудеса с раковите клетки и да инхибира растежа им.

Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти се подпомага защитата на клетките на организма. Освен това се намаляват вредите, причинени от свободни радикали, лошата храна, токсините в околната среда и цигарения дим.

Друго проучване, проведено от Университета на Колорадо прилага дози от екстракт горчива тиква на плъхове с рак. Това води до намаление от 64% на размера на тумори на панкреаса без никакви странични ефекти.

В заключение, високото съдържание на антиоксиданти повишава активността на имунната система.

Страничните ефекти на чай от горчива тиква

Чаят от горчива тиква не се препоръчва при бременни жени

Чаят от горчива тиква не се препоръчва при бременни жени,. Причината е, че някои от неговите компоненти могат да доведат до спонтанен аборт.

Консумирането на чай от горчива тиква в продължение на дълъг период от време увеличава риска от развитие на възпаление на черния дроб. Въпреки че чаят не е вреден за чернодробната тъкан, той повишава нивата на чернодробните ензими.  Това може да причини здравословни проблеми като артеросклероза или втвърдяване на артериите.

Други по-малко сериозни странични ефекти включват гадене, повръщане, диария и стомашни язви. Този чай може да бъде токсичен за деца и трябва да се прилага само под наблюдение от лекар.

Честата консумация на чай от горчива тиква също може да причини нарушения на сърцето, главоболие, намалена плодовитост, мускулна слабост и незадържане на урина.

Как да си приготвим чай от горчива тиква?

Чаят от горчива тиква може да се намери в търговската мрежа под формата на прах или като екстракт.

За да направите чай, трябва да се кипнете един литър вода и добавите към нея една или две супени лъжици прах.

Оставете да поври в продължение на 6 до 10 минути и чаят е готов. Може да го намерите също под формата на капсули.

Други предимства на горчивата тиква

  • Горчивата тиква е богат източник на антиоксиданти като алфа-каротин, бета-каротин, лутеин и зеаксантин. Тя съдържа също така голямо количество витамин А, който, заедно с другите антиоксиданти, които съдържа, предпазва организма от свободните радикали и от преждевременно стареене и други заболявания.
  • Пиенето на чай от горчива тиква помага за доброто здраве на храносмилателната система. Той стимулира  перисталтиката и съдейства за окончателното изхвърляне н токсините. Той също така е добър за запек и лошо храносмилане.
  • В Индия, това е популярно лечение за борба с инфекциите и кожни проблеми, включително и херпеси.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Jia, W., Gaoz, W., & Tang, L. (2003). Antidiabetic Herbal Drugs Officially Approved in China. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1398
  • Montesano, D., Rocchetti, G., Putnik, P., & Lucini, L. (2018). Bioactive profile of pumpkin: an overview on terpenoids and their health-promoting properties. Current Opinion in Food Science. https://doi.org/10.1016/j.cofs.2018.02.003
  • Tamilselvi, N. A., & Pugalendhi, L. (2017). Graft Compatibility and Anatomical Studies of Bitter Gourd ( Momordica charantia L .) Scions with Cucurbitaceous Rootstocks. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences.
  • Habicht, S. D., Kind, V., Rudloff, S., Borsch, C., Mueller, A. S., Pallauf, J., … Krawinkel, M. B. (2011). Quantification of antidiabetic extracts and compounds in bitter gourd varieties. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.10.094

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.