Как да прочистим артериите си по естествен начин
Запушването на артериите може да доведе до инфаркт. Ето защо е толкова важно да поддържаме артериите си “чисти” и “проходими” и по този начин да си осигурим по-добро здраве.
Храната, която приемате всеки ден, може да е вредна за здравето ви и да запушва стените на артериите ви. Възможно е да пречи на циркулацията на кръвта към други артерии и към сърцето. В следващите редове ще можете да прочетете кои лекове от природата помагат за прочистване на артериите.
Най-добрите храни, с които да прочистите артериите си
Чесън:
забелязвали ли сте колко полезни качества има чесънът? Благодарение на тях можете да го срещнете в редица домашни лекове за здраве и красота. Тези му качества се дължат на количеството антиоксиданти, които съдържа, и които помагат срещу различни здравословни проблеми. Чесънът помага за намаляване на мазнините в артериите – липопротеините с ниска плътност (LDL) или т.нар. “лош” холестерол. Освен това понижава кръвното налягане и подобрява кръвообращението. Можете да го консумирате суров или пък като съставна част на различни видове ястия.
Овесена каша:
Тя е с ниско съдържание на въглехидрати и увеличава размера си седем пъти във вода. Най-често се използва в производството на различни мезета, хлебни изделия, кексове и месо. Това е една много проста и непретенциозна храна, чиито възможности за понижаване на холестерола се дължат на способността ѝ да “полепва” по стените на артериите. По този начин тя препятства развитието на артеросклероза и намалява риска от сърдечен удар.
Сок от нар:
Според изследвания, направени в Неапол (Италия) и Лос Анджелис (Калифорния), количеството антиоксиданти в сока от нар надвишава това във всеки друг плод или друга храна, дори в боровинките, портокалите и къпините (които са най-високо в списъка на плодове със съдържание на антиоксиданти). А, както е известно, антиоксидантите намаляват артериалните запушвания и се борят с артеросклерозата.
Ябълки:
Този вкусен плод е богат на пектин, чиито фибри се свързват с холестерола и по този начин намаляват нивата му. Ябълките съдържат също така и флавоноиди, които, ако бъдат консумирани редовно, намаляват риска от инфаркт с 50%.
Мазна риба:
Тя съдържа омега-3 мастни киселини (за които в момента се говори навсякъде), от които тялото има нужда, за да функционира добре. Освен това омега-3 мастните киселини помагат за отпушване на артериите. Подходящи риби са сардините, херингата, пъстървата, рибата тон, скумрията и сьомгата.
Орехи:
Богати на мононенаситени мазнини и на омега-3 мастни киселини. Препоръчва се консумацията и на други видове ядки, като например бадеми, лешници, фъстъци и пеканови ядки. Можете да ги консумирате като ордьовър, разядка или лека закуска.
Зехтин:
още една много “мощна” храна. Най-добре използвайте екстра върджин и студенопресован зехтин, защото той не е загубил качествата си по време на обработка. Освен че овкусява храната ви, той намалява и риска от сърдечен удар. Причината е, че зехтинът е мононенаситена мазнина, която е малко вероятно да се превърне в наситена. “Оксидираният” холестерол може да образува плака, която да полепне по стените на артериите.
Авокадо:
този плод съдържа голямо количество мононенаситени мазнини, които не се оксидират в тялото. Затова при консумацията им няма риск от артеросклероза или образуване на плака в артериите.
Прочетете и: Как да запазите свежестта на авокадото
Прочистете артериите си с домат:
Богат на ликопен. Той намалява вероятността “лошият” холестерол или LDL да се окисли и да полепне по стените на артериите. Добре е да включвате сурови домати в дневното си меню.
Прочистете артериите си със спанак:
силата на Попай се крие в спанака. Доказано е, че спанакът съдържа големи количества витамин А и Ц, които пречат на окисляването на холестерола и по този начин намаляват риска от артеросклероза. Спанакът спада към групата на зеленолистните зеленчуци (също като швейцарското цвекло и марулята), които са много полезни за здравето.
Пълнозърнести храни:
това са например пълнозърнестият ориз, черният или ръженият хляб, овесеното брашно. Всички те са чудесни за сърцето, заради количеството разтворими фибри, което съдържат и което намалява “лошия” холестерол и предотвратява образуването на плака в артериите.
Аспержи:
това е една от храните, които най-добре пречистват кръвта и артериите. Отпускат кръвното налягане във вените и предотвратяват опасното и дори фатално образуване на тромби.
Три рецепти, с които да прочистите артериите си
Ако сте уморени без причина и кръвните ви показатели говорят за висок холестерол, който не ви се иска да лекувате медикаментозно (или пък търсите лек от природата, за да подпомогнете конвенционалното лечение), обърнете внимание на следните домашни рецепти за прочистване на артериите:
- Разбъркайте половин чаша ябълков оцет с една смляна скилидка чесън, докато се получи еднородна смес. Пийте я сутрин на гладно, след което изпивайте по една чаша вода. Повторете в продължение на една седмица.
- Разбийте в блендера три моркова и две ябълки. Сложете ги в хладилника и ги пийте сутрин на гладно в продължение на седем дни.
- Пригответе си смути от три супени лъжици мед и една супена лъжица лимонов сок. Добавете две супени лъжици топла вода. Разбийте сместа добре и я пийте всеки ден в продължение на една седмица.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
Carper J. Los alimentos: medicina milagrosa. Barcelona, España: Amat SL, 2008.
Delgado CL. Limpiando las arterias de su corazón. Bogotá: Random House, 2015.
Hernández-Pérez A et al. Fumadores ocasionales y ligeros, prevalencia, importancia y alternativas de tratamiento. Neumol Cir Torax. 2021; 80 (2): 89-93
Ramos Domínguez B, Méndez Crespo G. Comportamiento de factores de riesgo en las enfermedades del corazón y cerebrovascular. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología. 2006; 44(3). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032006000300005&lng=es.