Изплаквайте редовно косата с ябълков оцет

Така ще възстановите оптималното й pH и ще възвърнете естествения й блясък.
Изплаквайте редовно косата с ябълков оцет

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ябълковият оцет е популярен продукт в цял свят.  Добре познат е с многобройните си приложения в кухнята и ползите си за здравето на човека. Повечето от вас вероятно вече познават това натурално средство, което се бори с лошия холестерол, контролира кръвната захар, стимулира процеса на детоксикация и се справя с различни кожни инфекции, както и редица други здравословни проблеми. А знаете ли, че с ябълков оцет се приготвят редица разкрасителни средства, особено когато става дума за грижа за косата.

В наши дни на пазара се предлагат много продукти, за които се твърди, че правят косата по-мека и блестяща. Проблемът е, че повечето от тях са леко агресивни спрямо скалпа и косата, като впоследствие могат да провокират различни проблеми – косопад и пърхот. Именно поради това по-натуралните и нежни алтернативни средства, сред които и ябълковия оцет, представляват безопасен избор. С негова помощ можете да се погрижите оптимално за здравето на косата, без да се лишавате от нито едно от положителните въздействия на  продуктите, предлагани в магазинната мрежа.

Ползите за косата от ябълковия оцет

разкрасителни процедури с ябълков оцет

Балансира pH на косата и скалпа

Както споменахме по-горе, съществуват много разкрасителни продукти, които вредят на косата и скалпа, променят оптималното Ph и оставят косата суха и чуплива. За да бъде здрава, човешката коса се нуждае от pH между 4 и 5. Киселинността на ябълковия оцет постига този баланс. Избирайки този натурален продукт, възстановявате оптималното pH, без да отстранявате есенциалните мазнини, секретирани от скалпа.

Затваря кутикулите на косъма

С ябълков оцет можете да затворите кутикулите на косъма. Това ще направи косата по-мека и блестяща. По този начин допринасяте и за съхраняването на естествената влага в косъма и се предпазвате от появата на цъфтящи краища.

Бори се с пърхота

Има натурални рецепти с ябълков оцет против пърхот.

Благодарение на своите антибактериални и противогъбични свойства, ябълковият оцет помага в борбата с бактериите и гъбичките, които предизвикват пърхот. Освен това облекчава състояния като сух скалп и сърбеж.

Добре е да знаете, че пърхотът се провокира от много фактори, но най-често става дума за гъбички, известни като Pityrosporum ovale. Те предизвикват появата на малки струпеи, които възпаляват скалпа и може да се стигне до инфекция. Можете да се справите с този тип гъбичка с помощта на ябълков оцет, тъй като той представлява мощен дезинфектант.

Представлява натурален балсам

Ябълковият оцет оказва благоприятно въздействие върху косата, оставяйки я мека и по-лесна за сресване и правене на прически. Той е идеална алтернатива на продаваните по магазините балсами. Освен че се грижи за здравето на косата, той я прави по-мека и възвръща естествения й блясък.

Стимулира растежа на косата

Споменатите антисептични свойства на оцета, съчетани с функцията на дезинфектант,  се преборват с пърхота и стимулират по-добрата циркулация на кръвта в скалпа. По този начин се заздравяват корените на косата и се стимулира растежа й.

Как да помогнете на косата с ябълков оцет?

рецепти с ябълков оцет против суха коса

В самото начало е важно да уточним какъв вид ябълков оцет ще ви послужи най-добре, тъй като на пазара ще откриете различни предложения, а част от тях не са 100% чист продукт. Опитайте се да изберете оцет, който е органичен. Така ще извлечете максимума от полезните свойства на ябълковия оцет.

Чистият и органичен ябълков оцет съхранява естествените ензими, бактерии, пектин и известно количество минерали, които са полезни за здравето на човека и в частност за косата.

Съставки:

1 чаша вода (250 мл.)

2 супени лъжици органичен ябълков оцет (30 мл.)

Приложение:

  • Смесете водата и ябълковия оцет в бутилка със спрей. Нанесете полученото средство върху косата, след като предварително сте я измили с шампоан. Накрая изплакнете добре.
  • Напръскайте обилно скалпа и косата. След това масажирайте внимателно, така че сместа да се разпространи навсякъде.
  • Оставете натуралното средство да престои така няколко минути, преди да измиете косата. Не е необходимо да нанасяте балсам.

Ако косата е мазна, препоръчително е да използвате повече ябълков оцет от препоръчаното по-горе. По този начин ще премахнете излишното количество мазнина, оставяйки косата мека и чиста. За да разберете кое е най-оптималното количество оцет за косата, започнете с прилагането на оригиналната рецепта. Постепенно добавяйте повече оцет, докато не забележите положителна промяна.

Ябълковият оцет притежава силен аромат, но това не бива да ви тревожи. Щом косата изсъхне, той ще се изпари. Препоръчваме ви да си правите тази разкрасителна процедура 2 пъти седмично.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rizg WY, Hosny KM, Elgebaly SS, Alamoudi AJ, Felimban RI, Tayeb HH, Alharbi M, Bukhary HA, Abualsunun WA, Almehmady AM, Khallaf RA. Preparation and Optimization of Garlic Oil/Apple Cider Vinegar Nanoemulsion Loaded with Minoxidil to Treat Alopecia. Pharmaceutics. 2021 Dec 14;13(12):2150.
  • Tang SC, Yang JH. Dual Effects of Alpha-Hydroxy Acids on the Skin. Molecules. 2018 Apr 10;23(4):863.
  • Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018 Jan 29;8(1):1732.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.