Сок от целина и зелена ябълка за детоксикация на бъбреците

30 Януари, 2019
Само 3 съставки, а представлява мощно оздравяващо средство.
 

С този вкусен сок от целина и зелена ябълка разполагате с освежаваща и прочистваща напитка, която ще подобри здравето на бъбреците.

Уверени сме, че вече практикувате полезни ежедневни навици. Например консумирате достатъчно вода и сте ограничили приема на сол и захар в името на важен орган като бъбреците.

Днес искаме да препоръчаме този богат на витамини сок. Той ще подобри бъбречната функция и не струва нищо. Затова няма причина да не го опитате.

Готови ли сте да се запознаете с него?

Сок от целина и зелена ябълка за по-здрави бъбреци

Трябва винаги да имате наум едно – когато става дума за здравето на бъбреците, не е достатъчно да се консумира вода и да се намали приема на сол.

Трябва да приемате витамини и преди всичко да снабдявате организма с антиоксиданти, които подобряват функциите в тялото и оптимално филтрират кръвта. Именно поради това е добра идея да консумирате много плодови и зеленчукови сокове – разбира се, органични.

Закуската е онова първо и основно хранене за деня, което е важно за здравето на черния дроб и бъбреците. Започвайте деня със смути или сок, богат на нутриенти, витамини и антиоксиданти, които прочистват системите и подобряват тяхното представяне.

Сега ще обясним защо сутрешната напитка трябва да включва тези 2 съставки: целина и ябълка.

Целината, мощна противовъзпалителна съставка  

Един от най-мощните противовъзпалителни зеленчуци е целината. Благодарение на съдържащите се в него ензими и минерали, той е идеална храна за пациенти с проблеми с пикочната киселина или страдащи от уринарни инфекции.

 
 • Целината, освен че е богата на водно съдържание, изобилства на витамини А, В, С и Е, а също така и на есенциални минерали, като желязо, калий, цинк, фосфор, сяра, мед, алуминий и манган.
 • Ако консумирате редовно сок от целина и зелена ябълка, ще понижите високото кръвно налягане и нивото на холестерола: два врага на здравето на бъбреците.
 • Ето още един интересен факт: семената на целината съдържат етерични масла (лимонен и селинин), а коренът съдържа аспарагин.
 • Тези съставки притежават мощни тонизиращи и диуретични свойства. Идеални са за отстраняване на отпадните вещества и задържаните течности, които са характерни при проблеми с бъбреците.
 • Консумацията на целина се препоръчва, когато страдате от камъни в жлъчката или бъбреците, тъй като тя стимулира елиминирането на минералните депозити.

Препоръчваме: 5 невероятни малко известни качества на целината

сок от целина и зелена ябълка - подхранваща комбинация

Сокът от зелена ябълка: подхранващ и прочистващ

Рецептата за този сок изисква употребата на зелена ябълка с кората. За последната знаем, че съдържа пектин – тип нутриент, който се справя ефикасно с възпаленията и се грижи за здравето на бъбреците.

 
 • Ябълките също така са богати на разтворими фибри. По този начин по естествен път внасяме баланс в нивото на кръвната захар и редуцираме нивото на лошия холестерол.
 • Друг интересен факт е, че ябълките оказват мощно детоксикиращо действие – това се дължи на съдържащия се в тях цистеин.

Подобно на целината, зелената ябълка понижава кръвното налягане. Именно поради това е важно да купувате плодове и зеленчуци, които са органични и не са загубили своите ценни свойства.

Вижте и: Как да понижите високото кръвно налягане с домати

Как да приготвите сок от целина и зелена ябълка

Съставки:

 • 1 стрък целина
 • 1 зелена ябълка
 • 1 чаша растително мляко (оризово, овесено или бадемово) (200 мл.)
целина и зелена ябълка - перфектната комбинация

Начин на приготовление:

 • Първо трябва да измиете добре зелената ябълка и целината. След това нарежете ябълката на четири и отстранете семената.
 • Нарежете на парчета целината.
 • Сега ги сложете в блендер. За да улесните процеса на разбиване, започнете с ябълката. Щом получите хомогенна смес, налейте растителното мляко, което сте избрали.
 • Продължавайте да блендирате. След това налейте напитката в любимата си чаша. По желание можете да подсладите сока от целина и зелена ябълка с малко пчелен мед. Никога не добавяйте бяла захар.
 

За да се грижите добре за здравето на бъбреците, препоръчително е да консумирате този сок 3 до 4 пъти седмично на закуска.

Готови ли сте да започнете от днес?

 • Apium graveolens. (2018). Wikipedia, La enciclopedia libre. Retrieved October 25, 2018, from https://es.wikipedia.org/w/index.php?title=Apium_graveolens&oldid=110223425.
 • ¿Cómo reducir el riesgo de tener una enfermedad renal? – Hospital Alemán. (n.d.). Retrieved October 25, 2018, from https://www.hospitalaleman.org.ar/prevencion/como-reducir-el-riesgo-de-tener-una-enfermedad-renal/
 • Lister, C.E., Lancaster, J.E., Sutton, K.H. and Walker, J.R.L. (1994). Developmental Changes in the Concentration and Composition of Flavonoids in Skin of a Red and a Green Apple Cultivar. Journal of the Science of Food and Agriculture, 64, 155-161. http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.2740640204
 • Manzana. (2018). Wikipedia, La enciclopedia libre. Retrieved October 25, 2018, from https://es.wikipedia.org/w/index.php?title=Manzana&oldid=111364742.
 • Tamadon, M. R., Zahmatkesh, M., & Beladi Mousavi, S. S. (2015). Administration of antioxidants in chronic kidney disease. Journal of nephropharmacology4(1), 9-11.
 • Taylor, E. N., Fung, T. T., & Curhan, G. C. (2009). DASH-Style Diet Associates with Reduced Risk for Kidney Stones. Journal of the American Society of Nephrology20(10), 2253–2259. https://doi.org/10.1681/ASN.2009030276