Сок от целина и зелена ябълка за детоксикация на бъбреците

Само 3 съставки, а представлява мощно оздравяващо средство.
Сок от целина и зелена ябълка за детоксикация на бъбреците
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 30 януари, 2019

С този вкусен сок от целина и зелена ябълка разполагате с освежаваща и прочистваща напитка, която ще подобри здравето на бъбреците.

Уверени сме, че вече практикувате полезни ежедневни навици. Например консумирате достатъчно вода и сте ограничили приема на сол и захар в името на важен орган като бъбреците.

Днес искаме да препоръчаме този богат на витамини сок. Той ще подобри бъбречната функция и не струва нищо. Затова няма причина да не го опитате.

Готови ли сте да се запознаете с него?

Сок от целина и зелена ябълка за по-здрави бъбреци

Трябва винаги да имате наум едно – когато става дума за здравето на бъбреците, не е достатъчно да се консумира вода и да се намали приема на сол.

Трябва да приемате витамини и преди всичко да снабдявате организма с антиоксиданти, които подобряват функциите в тялото и оптимално филтрират кръвта. Именно поради това е добра идея да консумирате много плодови и зеленчукови сокове – разбира се, органични.

Закуската е онова първо и основно хранене за деня, което е важно за здравето на черния дроб и бъбреците. Започвайте деня със смути или сок, богат на нутриенти, витамини и антиоксиданти, които прочистват системите и подобряват тяхното представяне.

Сега ще обясним защо сутрешната напитка трябва да включва тези 2 съставки: целина и ябълка.

Целината, мощна противовъзпалителна съставка  

Един от най-мощните противовъзпалителни зеленчуци е целината. Благодарение на съдържащите се в него ензими и минерали, той е идеална храна за пациенти с проблеми с пикочната киселина или страдащи от уринарни инфекции.

 • Целината, освен че е богата на водно съдържание, изобилства на витамини А, В, С и Е, а също така и на есенциални минерали, като желязо, калий, цинк, фосфор, сяра, мед, алуминий и манган.
 • Ако консумирате редовно сок от целина и зелена ябълка, ще понижите високото кръвно налягане и нивото на холестерола: два врага на здравето на бъбреците.
 • Ето още един интересен факт: семената на целината съдържат етерични масла (лимонен и селинин), а коренът съдържа аспарагин.
 • Тези съставки притежават мощни тонизиращи и диуретични свойства. Идеални са за отстраняване на отпадните вещества и задържаните течности, които са характерни при проблеми с бъбреците.
 • Консумацията на целина се препоръчва, когато страдате от камъни в жлъчката или бъбреците, тъй като тя стимулира елиминирането на минералните депозити.
сок от целина и зелена ябълка - подхранваща комбинация

Сокът от зелена ябълка: подхранващ и прочистващ

Рецептата за този сок изисква употребата на зелена ябълка с кората. За последната знаем, че съдържа пектин – тип нутриент, който се справя ефикасно с възпаленията и се грижи за здравето на бъбреците.

 • Ябълките също така са богати на разтворими фибри. По този начин по естествен път внасяме баланс в нивото на кръвната захар и редуцираме нивото на лошия холестерол.
 • Друг интересен факт е, че ябълките оказват мощно детоксикиращо действие – това се дължи на съдържащия се в тях цистеин.

Подобно на целината, зелената ябълка понижава кръвното налягане. Именно поради това е важно да купувате плодове и зеленчуци, които са органични и не са загубили своите ценни свойства.

Как да приготвите сок от целина и зелена ябълка

Съставки:

 • 1 стрък целина
 • 1 зелена ябълка
 • 1 чаша растително мляко (оризово, овесено или бадемово) (200 мл.)
целина и зелена ябълка - перфектната комбинация

Начин на приготовление:

 • Първо трябва да измиете добре зелената ябълка и целината. След това нарежете ябълката на четири и отстранете семената.
 • Нарежете на парчета целината.
 • Сега ги сложете в блендер. За да улесните процеса на разбиване, започнете с ябълката. Щом получите хомогенна смес, налейте растителното мляко, което сте избрали.
 • Продължавайте да блендирате. След това налейте напитката в любимата си чаша. По желание можете да подсладите сока от целина и зелена ябълка с малко пчелен мед. Никога не добавяйте бяла захар.

За да се грижите добре за здравето на бъбреците, препоръчително е да консумирате този сок 3 до 4 пъти седмично на закуска.

Готови ли сте да започнете от днес?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Arjmandi B. The effects of apple consumption on cardiovascular health in prediabetics and type 2 diabetics. U.S. National Library of Medicine. Diciembre 2016.
 • Madhavi D, Kagan D, et al. A pilot study to evaluate the antihypertensive effect of celery extract in mild to moderate hypertensive patients. Natural Medicine Journal. Abril 2013. 5 (4).
 • Reza Tamadon M, Zahmatkesh M, et al. Administration of antioxidants in chronic kidney disease. Journal of Nephropharmacology. Enero 2015. 4 (1): 9-11.
 • Valero Gaspar T, Rodríguez Alonso P, et al. Apio. La alimentación española. Características nutricionales de los principales alimentos de nuestra dieta. Federación Española de Nutrición. Mayo 2018.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.