Как да приготвите вкусен бананов хляб: 3 лесни рецепти
Банановият хляб е много лесен за приготвяне. Ако наистина харесвате торти или бананов пудинг, тогава ще се влюбите в банановия хляб. Ако искате да научите три различни и лесни рецепти за вкусен бананов хляб, продължавайте да четете!
Три лесни рецепти за вкусен бананов хляб
Предполага се, че произходът на банановия хляб е от Югоизточна Азия. Така казано, никой не е наистина сигурен, защото няма много документация или информация за историята на този хляб.
Без значение от къде произлиза, банановият хляб не е просто вкусен. Също така е отличен източник на калий и витамини B 6 и C.
Да разгледаме няколко рецепти.
Класически вкусен бананов хляб
Първата рецепта е версия на класическата рецепта. Разликата е, че тази рецепта не използва масло. Това означава, че тази рецепта не съдържа наситени мазнини.
Как тогава държите този хляб влажен? Използвайте олио вместо масло.
Препоръчваме да използвате зехтиново масло поради неговата хранителна стойност.
Съставки
- 3 яйца
- 200 г бяла захар
- 200 мл олио
- 3 банана
- 200 мл мляко
- 400 г брашно с набухвател
- Щипка готварска сода
- Капка ванилов екстракт
- Смляна канела (за вкус)
Приготвяне
- Първо, загрейте предварително фурната на 180 °C (350°F).
- Поставете в тигана брашно и олио.
- Разбийте яйцата и захарта докато не стане хомогенна смес и няма неизправности. Трябва да е с жълтеникав цвят.
- Добавете олиото и млякото, и продължете да разбивате.
- След това обелете бананите и вземете вилица за да намачкате бананите.
- Поставете смакчаните банани в сместа.
- След това пресейте брашното, готварската сода и смляната канела. Оставете настрана.
- Изсипете ваниловия екстракт в течната смес и разбийте докато се смеси добре.
- Добавете брашното и готварската сода и смесете добре. Избягвайте прекомерното разбиване, защото това може да активира глутена и да направи хляба сух.
- Печете за половин час или докато добавите клечка за зъби и излезне суха.
Вкусен бананов хляб със семена и ядки
Други хранителни съставки, пълни с хранителни вещества, са семената и ядките.
За тази рецепта, използвайте слънчогледови семена и маково семе.(Можете, разбира се, да добавите всякакви ядки и семена по ваш избор.) За да дадете на тази рецепта повече съдържание на фибри, препоръчваме да използвате пълнозърнесто брашно вместо нормално брашно.
Съставки
- 3 банана
- 150 мл зехтиново или слънчогледово масло (което предпочитате)
- 150 г кафява захар
- 3 големи яйца
- 100 г орехи
- 100 мл мляко
- 350 г пълнозърнесто брашно
- 1 пакчетче готварска сода (16 г или 1 супена лъжица)
- Маково семе и слънчогледови семена (колкото искате)
- Овесени ядки (за вкус)
Приготвяне
- Загрейте предварително фурната на 180 °C (350°F).
- Използвайте вилица за да намачкате бананите и да ги поставите в купичка.
- След това добавете млякото в купичката и смесете добре. Отделете настрана.
- Сега разбийте яйцата в купичката. Добавете захарта и разбийте докато сместа не стане хомогенна и леко обемна.
- Добавете тази смес към сместа от банан и мляко.
- След това пресейте брашното заедно с бакпулвера и добавете към сместа и смесете добре.
- Нарежете орехите на малки парчета и ги добавете към сместа.
- Намажете и посипете с брашно формите за печене и изсипете сместа във формичката.
- Напръсакйте връхчето със семената и овесените ядки.
- Изпечете за един час или докато не сложите клечка за зъб и излезе чиста и суха.
Бананов хляб с моркови
Тази последна рецепта е вкусна вегетарианска рецепта, която съчетава сладкия вкус на морковите и бананите за да създаде вкусен, с текстура хляб.
Съставки
- 2 чаши брашно от лимец (познато като динкел пшеница или грухана пшеница)
- 75 г кокос
- 2 чаени лъжици бакпулвер
- 1/2 чаена лъжица бакпулвер
- Щипка сол
- 110 мл бадемово мляко
- 56 мл екстра върджин зехтиново масло
- 3 банана
- 3 моркова
- 80 г орехи
Приготвяне
- Загрейте предварително фурната на 180 °C (350 °F).
- Настържете морковите и разбийте бананите с вилица.
- Разместете брашното, бакпулвера, готварската сода и щипката сол.
- Добавете всички сухи съставки заедно със зехтиновото масло, мляко и разбитите банани. Смесете добре.
- Добавете кокоса и морковите.
- Намаслете и посипете с брашно формата за печене.
- След това изсипете сместа във формата за печене.
- Печете за 45 минути или докато не поставите клечка за зъби и тя излезе чиста и суха.
Цялостни съвети и идеи
- Можете да добавите шоколадов чипс като вариант в първата рецепта.
- Ако искате да намалите количеството захар във всяка рецепта, използвайте много узрели или презрели банани.
- Можете да включите всякакъв вид семена или ядки във всяка от рецептите. Можете да ги добавите отгоре върху хляба или вътре в него.
- Друга интересна идея е да добавяте други плодове като боровинки заедно с бананите или като закуска.
Какво чакате?
Започнете да печете този вкусен хляб и опитайте всички негови варианти и се насладете на вкусен домашно приготвен бананов хляб!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Fundación Española de Nutrición. Plátano. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/platano.pdf
- Fundación Española de Nutrición. Pipas de girasol. https://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/pipasgirasol.pdf
- Fundación Española de Nutrición. Coco. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/coco.pdf
- Fundación Española de Nutrición. Zanahorias. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/zanahoria.pdf