Какво се случва с вашето тяло, ако започнете да ядете по два банана на ден

Бананите са едни от най-широко използваните плодове. Те не само са вкусни, но и са много полезни за организма. Опитайте да ядете по два банана на ден и скоро ще забележите подобренията в здравето!
Какво се случва с вашето тяло, ако започнете да ядете по два банана на ден
Maria Patricia Pinero Corredor

Прегледано и одобрено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 12 декември, 2022

Освен, че имат страхотен вкус, бананите също са много полезни за здравето. Ако не вярвате в това, опитайте да ядете по два банана на ден и ще видите как реагира тялото ви.

В тази статия ще разгледаме някои от многото предимства на бананите.

По два банана на ден и ползите за здравето

1. Ако ядете по два банана на ден, ще понижите кръвното налягане

Бананите могат да понижат високото кръвно налягане до нормални нива. Това е така, защото съдържат около 420 мг калий, които понижават кръвното налягане.

2. По два банана на ден и намалявате излишното тегло

Бананите намаляват наднорменото тегло благодарение на високото съдържание на фибри, което означава, че те могат да ви заситят за по-дълго.

По два банана на ден и отслабвате

Бананите са храна, която съдържа устойчива скорбяла/нишесте. Това е вещество, което намалява апетита и натрупването на излишно тегло. Тази скорбяла също може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар.

В допълнение, това повишава чувствителността на тялото към инсулин, което е много важно. Освен това, ако клетките не са чувствителни към инсулин, те не могат да абсорбират глюкозата. Затова се чувствате гладни. Следователно, натрупването на мазнини зависи от инсулина.

3. По два банана на ден и намалявате рисковете от анемия

Ако ядете по два банана на ден, ще намалите рисковете от анемия.  Анемията се дължи на липсата на желязо в кръвта и причинява изключителна умора, вследствие на намаляването на червените кръвни клетки и ниския хемоглобин.

Бананите съдържат високи нива на желязо и по този начин стимулират образуването на червени кръвни клетки. Освен това, те също са източник на витамин В6, който регулира нивата на глюкозата в кръвта.

4. Те подобряват храносмилането

Ако ядете по два банана на ден, ще подобрите храносмилането. Този плод се усвоява лесно, без дразнене на храносмилателния тракт.

Бананите също съдържат устойчива скорбяла, която не се усвоява. Така, тя достига дебелото черво и  поддържа развитието на здравословни бактерии.

Като цяло, това е вид плод, който се препоръчва в случаите на гастрит или киселини, или да се яде след диария, защото възстановява изгубените минерални вещества.

5. Те намаляват нивата на стрес

Ако ядете по два банана на ден, ще намалите нивата на стрес и ще се подобри настроението ви. Това е така, защото бананите съдържат триптофан, вещество, от което организмът се нуждае, за да произведе серотонин, известен като “хормон на щастието”.

Бананът съдържа и около 27 мг магнезий, минерал, който отговаря за добрия и качествен сън, което пък е свързано с нашето настроение.

6. Бананите компенсират липсата на витамини

Ако ядете по два банана на ден, ще компенсирате недостига на витамини в организма. Бананите са богати на витамин В6: един банан съдържа 20% от препоръчителната дневна доза на витамин В6. Благодарение на този витамин, организмът може да произвежда инсулин, хемоглобин и аминокиселините, от които се нуждае, за да създаде здрави клетки.

Цели и нарязани банани в чиния на маса

Бананите също съдържат много витамин С. Всъщност, един банан доставя 15% от препоръчителната дневна доза.

Витамин С има силно антиоксидантно действие и отговаря за неутрализирането на вредните свободни радикали, активни молекули, които са вредни за организма.

Благодарение на съдържанието на витамин С в бананите, се поддържат здрави кръвоносните съдове в организма и производството на колаген.

7. Бананите ви дават енергия

Благодарение на съдържанието на калий в бананите, ние сме по-малко склонни към спазми на мускулите. Също така, благодарение на високото съдържание на въглехидрати, получаваме енергията, от която се нуждаем, за да издържим на усилено натоварване.

Препоръки, които трябва да се имат предвид

Когато ядете банани, трябва да имате предвид, че зрелостта на банана влияе директно върху хранителните му качества. Ако купувате зелени банани, трябва да знаете, че те съдържат основно нишесте.

Банани нарязани, цели и на сок

Както вече споменахме, нишестето/скорбялата е полизахарид, който се състои от молекули на глюкозата и отделя енергия малко по малко. Нишестето прави бананите трудно смилаеми за организма.

Ако изберете зрели банани, те съдържат 90% захароза и само 7% нишесте. Захарозата се състои от една молекула глюкоза и фруктоза. Като резултат, организмът я абсорбира много по-бързо и влиянието й върху гликемията и нивата на инсулин е по-голямо.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.