Как да приготвим най-пухкавите пандишпанови блатове?
Пандишпановите торти са ценени заради леката си и мека текстура, което ги прави наслада за любителите на сладкишите. Към тази категория неустоими торти спадат и тези, направени с техника шифон. Тази техника съчетава обичайните съставки на този тип рецепти с някои ключови вариации в приготвянето на пандишпанови блатове.
От изключителна важност е да се подчертае необходимостта от правилно следване на всяка стъпка за постигане на желания резултат. Техниката “шифон” изисква внимание и прецизност във всяка стъпка от процеса, от правилната комбинация от съставки до внимателното включване на разбитите белтъци, което значително влияе върху крайната структура и пухкавост на тортата. Тук ще ви дадем всички подробности.
Още нещо от света на кулинарията: Научете се да приготвяте айсинг за декорация на сладкиши
Как се заражда тази техника?
Техниката шифон има интересна история зад създаването си. Разработена е от готвач на име Хари Бейкър през 20-те години на миналия век в Съединените щати. Бейкър експериментира с рецепти за сладкиши, за да постигне по-лека и пухкава текстура и накрая измисля формулата, която ще се превърне в основата на техниката шифон.
Иновативният аспект на метода шифон бе включването на твърдо разбит белтък в тестото. Преди това рецептите за сладкиши разчитаха на използването на мазнина, като масло, за получаване на гладка текстура.
Бейкър обаче открива, че чрез разбиване на яйчен белтък на връхчета и след това внимателното му добавяне в тестото се постига изключителна пухкавост и лекота. След това откритие той описва текстурата на тортата като шифон, препратка към леките, ефирни материи, използвани в модата.
Техниката има мигновен успех и скоро става много популярна в кухнята. Въпреки че Бейкър пази рецептата си в тайна в продължение на много години, по-късно я споделя с производител на брашно на име General Mills през 40-те години на миналия век.
Пандишпанови блатове: Как се приготвя торта шифон
Преди да започнете да приготвяте тортата, трябва да помислите за формата, която ще използвате. Идеалната е с подвижен борд.
Този тип тава позволява тортата да се изпече равномерно, като улеснява циркулацията на топлина. В допълнение, подвижната й структура прави по-лесно и по-безопасно изваждането на блата, след като е готов.
Що се отнася до съставките, не забравяйте, че използването на пресни и качествени продукти ще ви помогне да получите пореста текстура и приятен вкус. Ето съставките, използвани от Бейкър за постигане на пухкава текстура.
Разбити белтъци
- 8 белтъка
- 1/2 чаша (100 г) захар
Сухи съставки
- 2 и 1/4 чаши (270 г) брашно
- 1 и 1/2 чаши (300 г) захар
- 1 супена лъжица (15 г) бакпулвер
Течни съставки
- 6 жълтъка
- 3/4 чаша (180 ml) растително масло
- Допълнителни съставки в зависимост от варианта: например 2 чаени лъжички лимонова кора или 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия.
Инструкции стъпка по стъпка за приготвяне на тортата от шифон
Преди да започнете да правите вашите шифонени пандишпанови блатове, загрейте фурната до 160°C (350°F), докато бъркате сместа.
- Смесете сухите съставки в голяма купа: смесете брашното, захарта и супената лъжица бакпулвер.
- Добавете щипка сол и разбъркайте добре сухите съставки, за да сте сигурни, че са равномерно смесени.
- След това в друга купа смесете шестте жълтъка с растителното масло и допълнителни съставки, в зависимост от желаната вариация, като лимонова кора или екстракт от ванилия.
- Разбийте течните съставки до гладкост.
- В чиста и суха купа разбийте осемте белтъка и постепенно добавяйте захарта, докато се образуват меки връхчета.
- Добавете няколко капки лимонов сок; докато продължавате да разбивате. Продължете, докато се образуват твърди, лъскави връхчета.
- С миксера на ниска скорост добавете постепенно сухите съставки към течните. Разбийте сместа за около две минути, като се уверите, че са добре смесени.
- Добавете разбитите белтъци към тестото малко по малко, като използвате нежни кръгови движения със сладкарска шпатула. Целта е да се вкара въздух в тестото, за да се постигне характерната пухкавост на шифонената торта.
- Накрая трябва само да изсипете сместа във форма, предварително намазана с масло и брашно, за да сте сигурни, че няма да залепне. След това печете за 55 до 60 минути и извадете блата, когато е готов.
Видяхте, че не е трудно да се работи с техниката шифон !
Избор на съставки: по-здравословни варианти
Когато става въпрос за десерти, важно е от време на време да обмисляте по-здравословни варианти. Поддържането на баланс между вкусните десерти и грижата за здравето е по-интелигентен начин на живот.
Можем да намалим приема на вредни съставки, като рафинирана захар и трансмазнини, които могат да имат отрицателни последици за здравето. Според Световната здравна организация трансмазнините са отговорни за около 500 000 смъртни случая годишно по света.
Вижте тази статия, която сме избрали за вас: Как да трансформираме мазнините в мускули
Някои от здравословните варианти, с които можете да замените най-вредните съставки, са следните:
1. Пълнозърнесто брашно при приготвянето на пандишпанови блатове
Изберете пълнозърнесто брашно вместо рафинирано бяло брашно. Пълнозърнестото пшенично брашно запазва по-голямата част от пшеничното зърно, което го прави по-богато на фибри, витамини и минерали.
2. Натурални подсладители
Вместо рафинирана захар, помислете за по-здравословни варианти, като кокосова захар или стевия. Тези естествени подсладители имат по-нисък гликемичен индекс.
3. Здравословни мазнини и пандишпанови блатове
Вместо да използвате рафинирани растителни масла или трансмазнини, изберете масла като зехтин, кокосово масло или авокадо. Тези здравословни мазнини са по-полезни за здравето на сърдечно-съдовата система.
4. Допълнителни хранителни съставки
Добавете малко допълнителни хранителни вещества, като включите пресни плодове, като банани или боровинки; или сушени плодове, като орехи или бадеми. Тези съставки осигуряват фибри, витамини и минерали.
Насладете се на вашите торти с пандишпанови блатове!
Техниката шифон е известна със способността си да създава пандишпанови блатове с уникална, пухкава текстура. Въздухът в тестото, добавян постепенно чрез разбитите на сняг белтъци, води до леката и ефирна структура.
Възможно е да приготвите вкусни пухкави бисквити, без да навредите на здравето си. Изберете внимателно съставките и следвайте стъпките за невероятен резултат.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- World Health Organization. (n.d.),(2023). Five billion people unprotected from trans fat leading to heart disease. World Health Organization. https://www.who.int/news/item/23-01-2023-five-billion-people-unprotected-from-trans-fat-leading-to-heart-disease