Как да си направим парфюм с ванилия

22.02.2019

Искате ли да разберете как се прави парфюм с ванилия?

Ванилията се използва често в кухнята, като заема привилегировано място при приготвянето на ароматни и съсипващи талията десерти. Заедно с вкусовите си качества, ванилията притежава редица свойства като натурално лекарство, благодарение на ценните си съставки.

Днес ще ви запознаем с тях, за да можете информирано да ги използвате и да направите в домашни условия парфюм с ванилия.

Вижте и: Как да си направим дезодорант у дома

Ползите от аромата на ванилията

Специфичният и прекрасен аромат на ванилията създава прилив на енергия, веднага щом го усетите. Освен това мигновено подобрява настроението, тъй като притежава свойството да успокоява нервната система.

Базираните на ванилия парфюми се препоръчват за хора, които страдат от проблеми като депресия.

Присъствието на ванилия в състава на парфюма е предпоставка за това – той да ви кара да се отпуснете, тъй като ароматът притежава седативен ефект. Освен това помага срещу безсъние, причинена от стрес.

сама по себе си е отличен естествен репелент.

Прочетете и: Как да ароматизирате косата си по естествен начин

Как да направим парфюм с ванилия

Съставки:

  • Купа със стъклен капак
  • Контейнер за парфюм
  • Нож
  • Филтър за кафе
  • 70 % чист алкохол
  • 4-5 семена ванилия
  • 20 капки масло от жожоба или сладък бадем

Приготовление:

Приготвянето на ванилов парфюм е много лесно. Първата стъпка изисква да отворите наполовина семената ванилия. Извадете съдържанието им и го сложете в стъклен контейнер. Съветваме ви да запазите семената, тъй като те също могат да бъдат използвани. Нарежете ги на много малки парченца.

След това налейте достатъчно алкохол в контейнера, така че семената да са напълно покрити. Затворете съда и го оставете да престоява на топло и сухо място за максимум 6 седмици. През този период задължително отваряйте от време на време капачката и разбърквайте добре. След това добре затворете контейнера. Когато изминат шестте седмици, отворете контейнера и прецедете течността през филтъра за кафе. Използвайте един-два филтъра.

Когато сместа е напълно прочистена от частици, можете да я налеете в контейнера за парфюм и да добавите няколко капки масло по избор (маслото позволява на аромата да бъде по-дълготраен, когато го нанасяте върху кожата).

Съветваме ви да съхранявате парфюма на студено и сухо място. Годността му е до няколко месеца. Тъй като с времето силата на аромата му ще намалява, желателно е да използвате този домашно направен парфюм в рамките на 4 месеца.

И така, готови ли сте да създадете свой уникален парфюм с ванилия и жожоба?