Научете се да приготвяте айсинг за декорация на сладкиши

Ако искате да украсите тортите и другите си десерти (мъфини, бисквити и други) с красив, лесен за приготвяне айсинг, най-добрият вариант е да приготвите крем. В тази статия ще ви покажем как да направите това.
Научете се да приготвяте айсинг за декорация на сладкиши

Написано от Jose Popoff

Последна актуализация: 09 август, 2022

Декоративният айсинг за сладкиши се прави много лесно. Не са ви необходими много съставки, а самото приготвяне не е продължително и сложно.

Така че слагайте престилката и се пригответе да украсите вкусните си сладкиши.

Днес ще ви разкажем как да си приготвяте айсинг за декорация на сладкиши. Както знаете има много торти, изискващи предишен опит за приготвянето си. Но айсингът, който ще ви представим днес, е много лесен и не е нужно да бъдете кулинарен гуру. А с приготвянето и използването на този топинг ще натрупате опит в кухнята.

Важно е да подчертаем, че креативността е изключително важна при украсяването на торти и сладкиши. По този начин им придавате уникален вид и личния си почерк.

Рецепта за айсинг за декорация на сладкиши

Когато украсявате торта е важно да я приготвите с продукти, които не изискват замразяване, така че шоколадът и кондензираното мляко не се препоръчват, освен ако не планирате да консумирате сладкиша скоро.

Благодарение на пухкавата си и гладка текстура айсингът за декорация, който ще приготвим, е един от най-използваните в сладкарството и производството на бонбони.

Обичайно този крем се приготвя от брашно, мляко и яйца. И се ароматизира със съставки като лимонова кора или друга есенция.

Това е основната рецепта за приготвянето на айсинг с лесни за набавяне продукти. Можете да добавите други съставки или аромати към крема, за да го направите по-различен.

Съставки

  • 3 яйчни жълтъка (90 г)
  • 4 чаши мляко (1 литър)
  • 1/2 чаша захар (80 г)
  • 1 чаена лъжичка ванилия (5 мл)
  • Кората на 1 лимон
  • ½ чаша царевично нишесте (90 г)
    мъфини украсени с айсинг

Приготвяне

  1. Изсипете млякото в подходящ съд и го поставете на слаб огън.
  2. Добавете захарта към млякото, както и лимоновата кора. Добре разбъркайте съставките.
  3. В друга купа смесете яйчните жълтъци с царевичното нишесте.
  4. След като млякото заври, изсипете сместа към купата с жълтъците и нишестето.
  5. След като добре смесите съставките поставете сместа на слаб огън и я разбърквайте докато получите гъст крем.
  6. Накрая добавете ваниловата есенция и отново разбъркайте сместа. Оставете я да изстине. Вече можете да я използвате за украса на тортата си.
  7. Когато сте готови поставете тортата на стабилна, равна повърхност.
  8. С помощта на дървена лъжица нанесете айсинга върху тортата и го разнесете върху цялата повърхност.
  9. След това с шпатула оформете крема в желаната от вас форма.

Вероятно тортата ви изглежда твърде семпла само с белия айсинг. Можете да използвате натурални оцветители, за да придадете лична нотка на приготвяния от вас сладкиш. Можете да използвате плодове и ядки като допълнителна украса.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да си приготвите чийзкейк с боровинки

Изберете цветовете в зависимост от формата, която искате да придадете на тортата си. Използвайте шприц  (ако имате такъв), с различни накрайници и дайте свобода на въображението си. Оформете различни фигури с цветя, рози, листа, букви и всичко, за което се сетите.

Още съвети

Ето няколко съвета, които е добре да имате в предвид при приготвянето на айсинга, както и идеи за подобряване на рецептата:

  • Винаги използвайте точното количество от всяка една съставка. Така ще получите очакваната консистенция с приятен вкус и аромат.
  • Не смесвайте съставките в алуминиеви съдове, тъй като могат да променят вида им. По-добре се спрете на пластмасови или стъклени съдинки.
  • Пресейте царевичното брашно, за да избегнете образуването на бучки.
  • Важно е да добавите есенцията от ванилия накрая, а не докато сместа се загрява, защото тогава може да се изпари.
  • Има много съставки, които можете да добавите към айсинга за декорация, за да промените вкуса му. Например можете да използвате масло, портокалови корички вместо лимонови, пръчици канела, дори можете да добавите и шоколад. Важното е вкусът на айсинга да не по-силен и наситен от този на тортата.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gafour, W., & Aly, E. (2020). Organoleptic, textural and whipping properties of whipped cream with different stabilizer blends. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria19(4), 425-433. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33179482/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.