СЗО препоръчва избягване на стевия и други подсладители

Световната здравна организация издава насоки относно неподсладените подсладители за намаляване на риска от незаразни заболявания - научете повече!
СЗО препоръчва избягване на стевия и други подсладители
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 21 юни, 2023

Използвате ли подсладители, за да намалите калориите в диетата си и да отслабнете? Ако е така, имаме важна новина за вас. Чрез систематичен преглед Световната здравна организация (СЗО) препоръча избягването на употребата на подсладители като начин за отслабване, тъй като те не носят дългосрочна полза за намаляване на телесните мазнини. И така защо трябва да избягваме стевия и други подсладители?

Резултатите предполагат, че може да има нежелани ефекти, като повишен риск от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Прочетете още препоръки!

Световната здравна организация издига нови насоки за употребата на стевия и други подсладители

През 2015 г. Световната здравна организация излезе с изявление, призоваващо възрастните и децата да намалят дневния си прием на свободни захари до по-малко от 10% от общия си енергиен прием. Оттогава търсенето на по-здравословни алтернативи се увеличи.

Един такъв вариант е стевията и други подсладители без захар. Но наистина ли помагат?

Ръководството, наречено Използване на не-захарни подсладители: Насоките на СЗО събира резултатите от опити при възрастни, деца и бременни жени. Това обаче не се отнася за пациенти с предшестващ диабет.

За да се издадат насоки за подсладители, които се продават самостоятелно или се намират в храни и напитки, бяха включени общо 283 проучвания, както и рандомизирани контролирани проучвания и наблюдателни проучвания.

Прегледът на употребата на подсладители без захар породи значителен дебат относно потенциалните рискове от тяхната консумация. Въпреки че някои може да видят това като алтернатива за намаляване на приема на захар и контрол на теглото, Световната здравна организация заключи, че подсладителите имат слабо въздействие върху телесното тегло и мастната тъкан.

От друга страна, също така се посочва, че употребата им може да бъде свързана с повишен риск от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и дългосрочна смъртност при възрастни.

Новото ръководство има за цел да достигне до политици, мениджъри, неправителствени организации, здравни специалисти, учени, изследователи, преподаватели и хранително-вкусовата промишленост. Въпреки че подсладителите без захар може да изглеждат като привлекателна алтернатива за отслабване, резултатите от систематичния преглед показват друго.

Това са подсладителите, които могат да имат нежелани ефекти върху здравето

Въпросното ръководство подчертава не само липсата на хранителна стойност на заместителите на захарта, но и значението на намаляването на количеството сладкиши в нашата диета за подобряване на здравето, особено от ранна възраст. Издадените насоки подчертават необходимостта от избягване на най-често срещаните нехранителни подсладители, като следните:

Важно е да споменем, че пастите за зъби, кремовете за кожа, лекарствата и захарните алкохоли не са включени в публикацията на СЗО.

Възможно е да се намали консумацията на подсладители

След като знаем рисковете, свързани с продължителната употреба на подсладители без захар, е важно да споменем, че има няколко възможности за намаляване на употребата им. Ето как!

  • Постепенно намалете консумацията на захар: За да помогнете на небцето си да свикне с по-малко сладките вкусове, можете да започнете с постепенно ограничаване на консумацията на захар в напитките и храните.
  • Използвайте плодовете като естествени заместители: Плодовете могат да бъдат отличен естествен заместител на захарта в десерти, напитки и други храни. Те съдържат фруктоза, която е вид естествена захар.
  • Четете етикетите на храните: Много преработени продукти съдържат скрити подсладители. Поради тази причина е толкова важно да четете етикетите, за да идентифицирате съставките.
  • Заменете газираните напитки с вода: газираните напитки често съдържат голямо количество захар, така че замяната им с вода може значително да намали консумацията на подсладители.

Световната здравна организация има за цел да намали риска от незаразни заболявания в световен мащаб и да подобри качеството на храненето. Като част от тези усилия планира да публикува поредица от препоръки за здравословни диети.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.