Видове тестове за коронавирус

В момента, има общо три различни вида тестове за откриване на коронавирус. Най-добре познатия от трите е бързият тест, който е много практичен, но по-малко достоверен. Учените работят бързо и по план, за да предложат по-бързи и достоверни тестове.
Видове тестове за коронавирус

Последна актуализация: 12 май, 2020

Работата за разработване на видове тестове за коронавирус е един от най-важните проблеми, когато става въпрос за настоящата пандемия, която засяга света. Има доказателства, твърдящи, че провеждането на хиляди тестове всеки ден може да помогне за възпрепятстването на растящата зараза.

Обаче, учените са срещнали най-различни трудности, когато става въпрос за прилагането на видовете тестове, които потвърждават това заболяване. Най-сериозният проблем е, че най-достоверните тестове отнемат повече време за предоставяне на резултати, докато най-бързите тестове имат няколко недостатъци.

Има няколко напредъка в този смисъл и експертите вярват, че те са разрешили описаната трудност в голяма степен. Още повече, те очакват, че до следващата зима ще са разработили изключително ефективен тест с най-новата технология. Но засега, да разгледаме тестовете за откриване на коронавирус, които са налични в момента.

Видове тестове за коронавирус: RT-PCR

От всички тестове налични в момента за откриване на коронавирус, този е най-завършен и достоверен. Досега е пропуснал най-малко грешки във финалната диагностика. Поради същата причина, това е теста, който Световната здравна организация (СЗО) препоръчва.

Тестът се състои от въвеждане на тампон, обикновено в носа на пациента, въпреки че понякога се поставя и в гърлото. С тампона, медицинският персонал взима проба, която след това отива в специализирана лаборатория. Взимането на пробата отнема 10 минути, след което вирусът се деактивира в процес, който отнема между 10 и 15 минути.

След това, лаборантите изваждат генетичния материал от пробата и го обработват със специално оборудване. Целият процес отнема приблизително 4 часа, и тази дълга продължителност е основният му недостатък. В момента, учените работят за намирането на методи, които позволяват скъсяването на времетраенето на този тест. Те вярват, че скоро ще имат налични RT-PCR тестове, които дават резултати само за един час.

Видове тестове за коронавирус: една лекарка взима материал от една жена пациентка

За да се проведе този тест, се поставя тампон в носа или гърлото, за да се взема проба.

Видове тестове за коронавирус: тест за антигени

Сред тестовете за откриване на коронавирус, тестът за антигени е най-бързия и е също така най-използвания тест в света точно сега. Най-големият недостатък с този тест е неговата достоверност. От една страна, някои производители са имали трудности при създаването на тези тестове. В същото време, те не са много ефективни при случаи, където хората инкубират вируса. По принцип се налага и втори тест.

Този тест работи по същия начин като тест за бременност. Като с теста RT-PCR, пробите се взимат от носа или гърлото, но този път се поставят върху лист хартия. Тогава, е просто въпрос на желание същата хартия да отрази групи от цветове, които показват дали теста е положителен, отрицателен или незавършен.

Тестът за антигени отнема само от 10 до 15 минути от начало до край. Достоверен е при пациенти, които имат висока склонност от заразяване с вируси. Специалистите вярват, че чувствителността на този тест е едва 30% и следователно оставя място за много съмнения и фалшиви положителни резултати или фалшиви отрицателни резултати. Това, което е добро за този тест, е това, че хората могат да го правят у дома без медицински надзор.

Видове тестове за коронавирус: Серологични тестове

При всички неща еднакви, този тест е подобен на този, който се използва за разбиране на кръвната група на човек. Включва изваждането на кръвна проба, но просто е необходимо малко количество. Точно като с теста за антигени, пробата се поставя върху хартиена лента. Лентата си сменя цвета, ако засече антитела, които тялото произвежда при заразен човек, за да може да се пребори с вируса.

Това е един много бърз тест, който отнема 10 или 15 минути. Обаче, неговата надеждност е ограничена. Пациентите развиват антитела само от шест до осем дни след прихващане на инфекцията. В същото време, не прави разлика дали пациентите са все още заразени, или вече с имунитет към вируса. Най-често се използва при епидемиологичните проучвания.

Кръвен тест за коронавирус

Серологичният тест за коронавируса е бърз тест, но не е 100% надежден.

Оптични биосензори, базирани на нанотехнологии

Този тест все още е във фазата на разработване, но е доста напреднал. Състои се от биосензор, подобен на тези, с които хората с диабет, използват за измерване на кръвната им захар. Този биосензор използва малко над един инч и съдържа специален чип.

Тестът включва поставянето на проба от пациента чрез чипът. Ако тази проба съдържа вируса SARS -CoV 02, тогава ще се създаде промяна при светлинните свойства на това устройство. Целият процес отнема един час. Първият час и половина е за формулиране на диагнозата и вторият за потвърждаване на резултатите.

Едно от предимствата на този тест е, че неговото изпълнение не изисква високо обучен персонал. В същото време, предоставя много надеждни резултати. Обаче, специалистите твърдят, че няма да бъде готов до края на 2020.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Plasència, A. (2020). COVID-19: por qué los países deben informar sobre el número de pruebas realizadas. The Conversation, 2020.
  • Corman VM, Landt O, Kaiser M, et al. Detection of 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) by real-time RT-PCR. Euro Surveill. 2020;25(3):2000045. doi:10.2807/1560-7917.ES.2020.25.3.2000045
  • Organización Mundial de la Salud. (2015). Pruebas de laboratorio para el coronavirus causante del síndrome respiratorio de Oriente Medio (MERS-CoV). Disponible en https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/188247/WHO_MERS_LAB_15.1_spa.pdf;jsessionid=9552E389F52F9032F650452DC194EFF2?sequence=1
  • Nguyen, Trieu & Duong Bang, Dang & Wolff, Anders. (2020). 2019 Novel Coronavirus Disease (COVID-19): Paving the Road for Rapid Detection and Point-of-Care Diagnostics. Micromachines. 11. 306. 10.3390/mi11030306.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.